Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
možná to tu spoustě lidí bude připadat jako hloupost, ale mám jednoho učitele, který se na mě nedívá. Myslím tím...nikdy. V hodině si mě vůbec nevšímá (zatímco ostatních ano), když vykládá látku, ostatním se dívá do očí, mně nikdy. Když mě vyvolá a já třeba něco řeknu špatně, hned se zeptá někoho jiného, ostatním třeba poradí. Když se mnou mluví (což se snad ještě nikdy nestalo - kromě zkoušení), nedívá se na mě přímo a pokud výjimečně jo, tváří se, jako by mě snad nenáviděl, nebo jako by mnou byl zklamaný - úplně mu to vidím na očích.
Přitom jsem mu nikdy nic neudělala, je pravda, že mi jeho předmět moc nejde, ale snažím se. Učím se, dělám úkoly, všechno. Pokud se divíte, co s tím teda mám za problém...Doopravdy mi to vadí - obecně mi vadí, když se mi lidi nedívají do očí, on se ale navíc tváří, jako kdybych snad vůbec neexistovala. Vím, že každý nemusí mít s učiteli nějaký "vztah", ale já mám pocit, že u něj se tohle vážně děje jenom mně. Myslíte, že mu prostě "nesednu" jako člověk, což je samozřejmě možný a prostě se mnou jakoby "nechce nic mít"? Přijde mi to od něj neprofesionální.
Co myslíte vy, proč tohle dělá?
Ps: Jsem na střední (gympl).
Rozumím tomu, že je to velmi nepříjemné a rovněž to považuji za neprofesionální. Není asi schopen domyslet, jak jeho chování působí. Učitel si přece žáky (alespoň většinou) nevybírá a musí být schopen přiměřeně jednat se všemi. Vyučování je nejen o předávání znalostí, ale i o výchově v širokém slova smyslu, např. chování mezi lidmi. No ale abych na něj nebyla tak přísná, nejspíš se před Vámi cítí nejistě a nedokáže tento svůj pocit zpracovat jinak, než že se Vašemu pohledu vyhýbá. Je to upřímně řečeno vlastne nezralá reakce, chyba je na jeho straně. Samozřejmě je možné, že ho nechtěně "znervózňujete" jako žena . Co s tím? Nenechte se tím rozhodit ani otrávit, dělejte svoje a zachovejte klid, nestojí Vám za to, v té škole nejste na věky
. No a není vyloučeno, že až Vás trochu pozná, podle Vaší prace, změní se k lepšímu. Podobných podivínů v životě potkáte více, lidi jsou prostě různí.
Těžko říct, ale určitě bych se tím netrápil. Je to možná nepříjemné, ale třeba má on nějaký svůj důvod k tomuto chování. Píšeš, že ti jeho předmět moc nejde a třeba nějaká tvoje nejistota ho evokuje k tomu, aby tě přímým pohledem neznervóznil. Těžko říct. Kdyby bylo možné jako nestranný pozorovatel sedět ve vaší třídě, určitě by se na nějaké řešení přišlo, ale takhle je těžké vysvětlit kdo, co a proč dělá.
první, co mě při čtení napadlo je, že ho - jak to tady někdo přede mnou krásně vyjádřil - "znervózňujete jako žena" podle toho, jak to popisujete, by to celkem sedělo
chápu, že je vám takové chování nepříjemné, ale berte to tak, že problém má on a ne vy a vzhledem k okolnostem bych řekl, že nejlepší bude to nijak neřešit...
Profesionální vztah učitel a student je poměrně široký pojem(vejde se do něj poměrně hodně). Jako učitel mám s každým studentem specifický vztah. Tato skutečnost je odvislá především od ochoty studenta se do hodiny zapojovat. Některé studenty poznám za jedinou hodinu - včetně jejich jména. Jsou aktivní, hlásí se, reagují na moje případné vtipy... Někteří studenti nereagují příliš na podněty, působí introvertně a je evidentní, že moje aktivita vůči nim je jim spíše na obtíž. Takové šedé myšky..Zkoušení probíhá minimalisticky, včetně dalšího kontaktu. Aby však bylo možní na relevantně odpovědět, bylo by potřeba hodinu vidět.
No... snad i učitelé chápou, že studenti jsou také osobnosti, kupodivu každá jiná a dokonce i introvertní . Pisatelka naprosto nedělá dojem, že by ji dění při vyučování nezajímalo, naopak, jinak by sem nepsala. Tady jde ale o něco jiného. Pisatelka učitele něčím "provokuje", nebo v něm probouzí jeho komplexy a on to řeší podle mne s prominutím hloupě. Věřím tomu, že časem pochopí, že i studenti jsou jenom lidi, byť mladí a nezralí a jeho chování se dostane na patřičnou úroveň. Na pisatelku to ale klade zbytečně vysoké nároky, nehledě k tomu, že takové chování učitele těžko přispěje k povzbuzení zájmu o vyučovaný předmět. Ledaže by mu chtěla, přes jeho podivné chování, "vytřít zrak" a důkladně se naučila, aspoň na ohlašované zkoušení nebo písemku
.
Klima ve školní třídě bude vždy nezbytně ovlivněno faktem, že učitel je jen jeden, studentů však kolem třiceti. Student snadno může nabýt dojmů, že je právě on neprávem přehlížen nebo je s ním nakládáno hůře, než-li se studenty, kteří právě daným předmětem., takříkajíc "žijí". Je obvyklé, že jsou více slyšet a vidět ti, co mají co říci. Pokud chci být vidět, musím si to zasloužit. Tohle platí v životě i ve škole. Ve škole třeba tak, jak sama dobře radíte.
V zásadě souhlas, těch třicet je taky hodně, ale... když někdo mlčí, tak to přece neznamená, že neposlouchá a nepřemýšlí. Vnímá možná důkladněji, než ti, co "hlučí", ale nemá odvahu něco říci, aby to nebylo špatně. Jedna věc je takového žáka "nechat žít" a druhá lidsky ho ignorovat. To považuji za hrubé a neprofesionální a takový člověk podle mně do školy nepatří. Škola má být přece i vzorem dobrého a slušného lidského chování. No jo, ale co když je to všechno jinak a jde třeba o všeobecně obdivovanou dívku, které pan učitel jen opomněl projevit povinnou dávku obdivu? Pak by šlo o tvrdý střet s realitou, ale nic vážného . Přeji Vám hodně dobrých zážitků z učení a samé pozorné žáky
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.