Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brůna - význam slova

Od: fatalwir® odpovědí: 12 změna:

Zdravím, na češtinu máme najít významy některých slov, ale zaboha nemůžu nalézt význam slova brůna. Pak si nejsem jistý u slova obžurka, což by mělo být propletené místo na ptačím hnízdě. Je tu nějaký znalec takových slov? Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

4x

Koni se na jihu Čech říkávalo klibna, zatímco na severu brůna.

( userweb.pedf.cuni.cz/...

doplněno 20.05.14 00:03:

Ten odkaz byl pro mě jenom ověřením mé paměti, protože slovo brůna ve mně okamžitě vyvolalo slovo kůň. Ne maska, ale kůň určitého zbarvení. Dneska už asi nikdo spolehlivě neví jakého, pamětníci vymřeli, ale já tohle pojmenování koně znám z dětství.

hodnocení

3x

Brůna je kůň, kobyla. Vlastně spíš maska koně:

Lidové masky předvánočního období
Kromě Barborek, Lucie a Mikuláše byste mohli v adventním čase potkat i jiné masky. Ambrož lákal děti na poházené pamlsky a pak je honil s metlou okolo kostela. Ometačka nemluvila, březovou metlou třikrát ometla plotnu a za malou výslužku jí požehnala. Perchta (Perechta, Peruchta) byla obdobou Lucky. Oblečena byla v obrácený kožich, na hlavě měla králičí kůži, v jedné ruce dřevěný nůž a ve druhé škopek s hrachovinou. Strašila děti, že jim za nestřídmost provrtá břicho a vycpe ho hrachovinou. Jinde měly Perchty červenou papírovou masku s pohyblivým jazykem. Obdobou Perchty byla Brůna, která mělo podobu koně.

praguecityline.cz/...

Kdyý zaměříte svůj dialog s Googlem,tímto směrem, možná se dopátráte víc.

doplněno 19.05.14 23:35:

Druhý. Ale mám jiný odkaz

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, na to slovo brůna bych narazil slovo Brůna - to byl ten šílený otec v epizodě Studna ze seriálu 30 případů majora Zemana. Ta obžurka má být nějaký poetismus. Je to běs, čím se dneska ve škole děti musí zaobírat (a potom neudělají maturitu). Zdravím!

doplněno 19.05.14 23:28:

Já vím - to nebylo na Vás, ale obecný povzdech. Jinak Brůna je příjmení, Bruno je jméno a obojí bych hledal v němčině (tedy původ). Tu obžurku si vymyslel nějaký básník (Toman=?) a snad je to horní strana ptačího hnízda (ale, to je můj výklad, který nemusí paní učitelka akceptovat).

Potom nám napište, jaké je řešení hádanky dle školy.

doplněno 19.05.14 23:53:

K té obžurce bych asi napsal jen = poetismus.

hodnocení

Já mám na to podobný názor. K čemu mi to bude když už to nikdo prakticky nepoužívá. Kdyby nám radši dali o hodinu elektrotechniky více, to bych se nezlobil.

tiffany*
hodnocení

1x

Brůna může být hnědý kůň, pamatuji si to slovo od babičky. Braun je německy hnědý, bruneta hnědovláska atd.

hujer123*

Souhlasím s tím koněm, jen upřesním, že hnědá kobyla. Podobně jako šiml, šimla převzato z němčiny. Masopustová maska až později a opět jde o masku koně.

Brůna je bílá kobyla. No ale krajově se to může lišit. Mimochodem, znáte koně ponto?

doplněno 21.05.14 13:52:

pinto?

hodnocení

1x

Tak jsem ještě nahlédl do Trávníčka, slovník jazyka českého z r. 1937 (asi jsem tím měl začít) a tam se píše:

brůna, -ny ž., bílý kůň, bělouš; zastar. (u Jiráska); B., m., příjmení

doplněno 21.05.14 09:27:

Jo, a ještě jsem našel nasehobby.cz/... odkud cituji:

Jsou zde především Laufr, jinak též Strakatý, v šatech pošitých kousky barevných látek, který celý průvod vede. Jeho partnerem je Hospodyně, zpravidla převlečený chlap. Následuje Kobyla čili Klibna, někdy s jezdcem, někdy bez jezdce. Může ji nahradit Brůna, rohatá potvora zkřížená zřejmě z koně, žirafy, velblouda a kozy jako výplod nespoutané lidové obraznosti. Nechybí maska Slaměného, upletená z žitné slámy: pozor na něj, natře vás sazemi, a nebo vyválí ve sněhu - občas obojí! Medvěd se zvoncem na krku představoval plodnost a proto s ním chtěly tancovat všechny ženské. Medvěda vedl na řetězu Medvědář nebo Žid. Žida v dlouhém kabátě zdobí cylindr, fousy a hrb, o který mu mohli pro štěstí přítomní rozbít džbán. Přes rameno měl pytel, z kterého prodával pentle: kdo mu penízky nedá, toho štípne nebo pytlem bouchne.

doplněno 21.05.14 09:45:

Ten odkaz není úplně blbě, příslušný článek tam je (jak se slavil strakatý masopust), ale lepší možná bude zde (v tom původním odkazu je navíc na konci čárka a dělá tam nezdobu.

Brůna - význam slova
Brůna - význam slova #2
Brůna - význam slova #3

hodnocení

Napsal jsem si k tomu masopustní maska, což vypadá správně, takže všem díky.

x®

Dle slovníku spisovného jazyka českého:

brůna, -y ž. zast. a bás. bílý kůň, bělouš

tiffany*

Věřím Vám, že jste tu odpověď v tom slovníku našel... ale upřímně řečeno, smysl moc nedává. Z toho plyne poučení, že nikdo není dokonalý, ani tvůrci slovníků (někteří) ne :).

hodnocení

0x

Alois Jirásek. Myslil jsem na dni staré. ... A tu jak pojede po Karlově mostě, zakopne jeho brůna(bělouš) a vyrýpne kopytem z kamení. Bruncvíkův meč. Viz Staré pověsti české

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]