Nejste přihlášen/a.
Zdarvím,
nevím proč, ale ve škole mi vžy šla lépe matematika než literatura a po zš na střední se to ještě víc projevilo. V matice ( nechci se chválit) jsem dost dobrý jenže pokud se mám naučit něco z literatury, ať už to je děj nejakého díla nebo naučit se 10 jmen, tak mi to prostě nejde do hlavy dostat a můžu si to číst třeba celej den. A to jsem měl 3 na vysvědčení jediný ze třídy. Za to mým spolužákům to jde jako mně matika, ale zase v matice oni plavají. Můžete mi poradit jak bych mohl aspoň trochu zlepšit svou pamět na literaturu?
Poradila bych od každého autora alespoň "proletět" jednu knihu (nejlépe nějakou zásadní/typickou pro celou tvorbu), lépe se Vám spojí jméno a dílo, včetně používaných postupů, technik vyprávění apod. A jestli nemáte čas a jde Vám vyloženě jen o zapamatování si jmen a názvů, zkuste nějakou mnemotechnickou pomůcku (např. první písmenka názvů, zkusit najít nějakou souvislost mezi názvy apod. - jako matematika Vás určitě něco napadne ). Držím pěsti!
To je jasny. Na matiku mas zrejme vlohy - logicke uvazovani, tak se zrejme nemusis prilis trapit s ucenim - a v matice uz vubec ne ucenim nazpamet. Proto Ti literatura nejde. Ta o nicem jinem nez o ouceni nazpamet neni.
Neuc se pouze autor - umelecky smer - datum - dilo. Tak se to uci jen tezko.
Koukni se na autora a precti si o nem neco - v jake dobe zil - spoj si to treba s nejakou udalosti v dejepise, jaci byli jeho soucasnici (ostatni autori), jaky byl jeho zivot.
Jake tvorbe se venoval, proc exisatoval zrovna takovy umelecky smer - opet si to spoj s historickymi udalostmi. Zjisti si vice jeho del, nez kolik jich mas umet a zjisti o cem zhruba byli - tim si zjistis, cemu se v tvorbe venoval (napr. Moliere - divadelni drama)
Necetl bych je - ani to, ktere mas umet, ale zjisti si jeho obsah a zkus vzdy podchytit myslenku toho dila. Pointu. Zkratka o tom dile chvilku premyslej. Tak se Ti vryje do pameti.
Jednoduse receno premyslej o tom, co se ucis. Necti to jenom a nezkousej opakovat.
Podle mého jste inteligentní a matiku zvládáte logikou bez velkého učení.
Ta literatura je pro Vás práce, nedáte to bez přípravy. Tam musíte ukázat charakter, prostě si dát plán, pravidelně na tom sedět, zpracovávat si výpisky a nalejvárny, opakovat si.
Až se Vám to povede, budete z toho mít do života veliký přínos a budete na to vzpomínat s pýchou na sebe.
Já bych doporučila shlédnout filmové verze různých literárních děl (i když je nám všem jasné, jaké to přináší riziko, myslím, že klady vyvažují).
Na gymplu jsem měla problém s básněmi - co o tom proboha při zkoušení vykládat? A tak se mi osvědčilo vytvořit si "univerzální blábol" - opravdu jsem tehdy měla asi 10 vět, které se daly napasovat prakticky na kteroukoliv báseň a vždycky, když jsme probírali nějakého básníka, jsem se k tomu zpaměti naučila několik málo veršů. Tato kombinace pak slavila přiměřený úspěch. 10 vět už si nepamatuju, ale ty tuny úryvků ani po 25 letech nemůžu vyhnat z hlavy a tak s tím aspoň můžu bavit přátele
A ty mor ho! - hoj mor ho! detvo môjho rodu,
kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu;
a čo i tam dušu dáš v tom boji divokom:
Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom.
Pokud jde vyloženě o to naučit se seznam autor - dílo - směr, tak můžete zkusit postupy, které se vám osvědčili už v nějakých jiných předmětech. Učení autorů a děl je v podstatě učení se slovíček nějakého jazykuu. Pokud máte nějaký ustálený postup, kterým se učíte slovní zásobu například do angličtiny, zkuste ho použít i tady. Bohužel tento seznam je spíše o namemorování než o pochopení. Zkuste si také vymýšlet různé mnemotechnické pomůcky, poznávací znamení (například: ten a ten spisovatel měl vždycky v názvu knihy zvíře).
Pokud chcete do tajů literatury proniknout hloběji, tak (jak už radili ostatní nade mnou) si zkuste půjčit nějakou knihu, přečíst úryvek v čítance, kouknout se na filmovou adaptaci, naučit se pár veršů nebo si dané knihy alespoň trošku "ohmatat" v knihovně. Pokud vám ale jde pouze o naučení se seznamu, tak je to podle mne zbytečné, protože těch autorů a děl, které se budete muset naučit, je opravdu hodně a hlouběji se každým zabývat nejde.
Myslim, ze vas prispevek neni v dnesni dobe uplne vyjimecny. Presto ocenuji, ze zde slysim - jak se to mam naucit, oproti nazorum - proc se to mam ucit (to je zase na jine tema).
Literatura neni o vyjmenovani seznamu autor - dilo, autor - dilo. V literature se stridaji urcita obdobi, ktera maji svou charakteristiku. Dila jsou odrazem doby. Jde o to, pochopit, co se v danem obdobi delo, pote bude jednodussi doplnit, o cem lide psali. Lide svymi knihami reagovali na deni kolem sebe, na politiku, vyvoj jazyka, valky. Dnes napisete jednoduse do nejakeho blogu, drive psali knihy.
Zkuste u probirane latky nejdrive pochopit dane obdobi. Urcite pomuzou i nejake dobove obrazky, filmy. V literature v danych obdobich zas az tolik hlavnich spisovatelu nevystupovalo. Vetsinou patrili do nejakeho pratelskeho spolku, nebo spolu souperili. Co si treba precist nejake zajimavosti z jejich zivota? Pak se jmena urcite lepe zapamatuji.
Take jsme meli jednu vyucujici, ktera pozadovala jen vyjmenovat autory a dila. Napr. takove obdobi baroka v Cechach, to se nedalo zapamatovat. Teda, v te dobe jsem si to myslela. Ale na vysoke jsme meli primo seminar na Barokni literaturu. A je to tak zajimave obdobi, po chvili hned bylo jasne, proc psali o tom a o tom, proc psali jednou latinsky, jednou staroslovensky.
A vrele doporucuju knizku Odmaturuj z literatury (takovy oranyovo cerveny obal myslim). Jsou tam fotky (krasne se ti spoji jmeno autora a jeho vzhled a pak si ho lepe vybavis), jsou tam ruzne zajimavosti. Tezila jsem z ni jak na stredni, tak vysoke a je fakt dobra.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.