Nejste přihlášen/a.
Ahojte, může mi někdo prosím poradit, jak se počítají příklady tohoto typu?
Mezi dvěma letišti vzdálenými 2550 km létají pravidelné spoje. Z prvního letiště vylétá letadlo v 7 hodin průměrnou rychlostí o 60 km/h větší než letadlo startující v 9 hodin. Z druhého letiště. Letadla se míjí v 9 hodin 30 minut. Jaké jsou rychlosti obou letadel a v jaké vzdálenosti od prvního letiště se míjejí?
Jestli někdo znáte řešení, tak mi to prosím vysvětlete. Dík D.
Tak se do toho dáme.
Nejprve si označíme písmeny všechy neznámé, které pak budeme dosazovat do rovnic. písmena jsem vybral náhodně a tak nemusí odpovídat zvyklostem používaným v matematice. Označíme si tedy:
Vzdálenost, kterou uletí letadlo z prvního letiště - A ( k místu setkání)
- " - druhého letiště - B ( - " - )
Z prvního letiště poletí rychlostí V + 60 km/h
Z druhého - " - V km/h
Ze zadání ještě spočítáme, že z prvního letiště poletí letadlo 2,5 hodiny (7:00 - 9:30) a z druhého 0,5 hod. (9:00 - 9:30), než se setkají a dále platí, že A + B = 2550 (km). Z toho můžeme sestavit rovnice:
Celková vzdálenost: A + B = 2550/1/
Vzdálenost (dráha) letadla z prvního letiště: A = 2,5 ( V + 60 ) /2/
- " - z druhého letiště: B = 0,5 V /3/
Z rovnice /1/ získáme B = 2550 - A /4/
dosadíme do /3/ 0,5 V = 2550 - A /5/
což je A = 2550 - 0,5V /6/
Spojíme rovnice /2/ a /6/, vypočteme a dostaneme V = 800 (km/h) /7/
Z výsledku /7/ už pak snadno spočítáme V (1)= 860 km/h
V (2) = 800 km/h
A = 2150 km
doplněno 06.09.09 15:24:Koukám že se ty pěkné odstavce, vytvořené z mezer úplně zbortily do pěkného guláše, pokus se porozumět, kdyžtak dovysvětlím.
doplněno 07.09.09 15:57:K vysvětlení:
značky - " - nahrazují stejná slova použitá v předchozím řádku (mírně se posunulo)
rovnice jsem označoval pořadovými čísly /1/, /2/ atd. (za rovnicí) - jsou to jen pořadová čísla a nemají s výpočtem nic společného
rovnice /5/ je vlastně spojením rovnic /3/ a /4/
rovnice /2/ a /3/ jsou: vzdálenost = čas x rychlost
ve výsledcích jsem označil obě rychlosti "trochu" nesmyslně - V (2) je správně (ve výpočtu) označena jako V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.