Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat příklad o dvou neznámých?

Od: vojtik* odpovědí: 1 změna:

Ahojte, může mi někdo prosím poradit, jak se počítají příklady tohoto typu?

Mezi dvěma letišti vzdálenými 2550 km létají pravidelné spoje. Z prvního letiště vylétá letadlo v 7 hodin průměrnou rychlostí o 60 km/h větší než letadlo startující v 9 hodin. Z druhého letiště. Letadla se míjí v 9 hodin 30 minut. Jaké jsou rychlosti obou letadel a v jaké vzdálenosti od prvního letiště se míjejí?

Jestli někdo znáte řešení, tak mi to prosím vysvětlete. Dík D.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

2x

Tak se do toho dáme.

Nejprve si označíme písmeny všechy neznámé, které pak budeme dosazovat do rovnic. písmena jsem vybral náhodně a tak nemusí odpovídat zvyklostem používaným v matematice. Označíme si tedy:

Vzdálenost, kterou uletí letadlo z prvního letiště - A ( k místu setkání)

- " - druhého letiště - B ( - " - )

Z prvního letiště poletí rychlostí V + 60 km/h

Z druhého - " - V km/h

Ze zadání ještě spočítáme, že z prvního letiště poletí letadlo 2,5 hodiny (7:00 - 9:30) a z druhého 0,5 hod. (9:00 - 9:30), než se setkají a dále platí, že A + B = 2550 (km). Z toho můžeme sestavit rovnice:

Celková vzdálenost: A + B = 2550/1/

Vzdálenost (dráha) letadla z prvního letiště: A = 2,5 ( V + 60 ) /2/

- " - z druhého letiště: B = 0,5 V /3/

Z rovnice /1/ získáme B = 2550 - A /4/

dosadíme do /3/ 0,5 V = 2550 - A /5/

což je A = 2550 - 0,5V /6/

Spojíme rovnice /2/ a /6/, vypočteme a dostaneme V = 800 (km/h) /7/

Z výsledku /7/ už pak snadno spočítáme V (1)= 860 km/h

V (2) = 800 km/h

A = 2150 km

doplněno 06.09.09 15:24:

Koukám že se ty pěkné odstavce, vytvořené z mezer úplně zbortily do pěkného guláše, pokus se porozumět, kdyžtak dovysvětlím.

doplněno 07.09.09 15:57:

K vysvětlení:

značky - " - nahrazují stejná slova použitá v předchozím řádku (mírně se posunulo)

rovnice jsem označoval pořadovými čísly /1/, /2/ atd. (za rovnicí) - jsou to jen pořadová čísla a nemají s výpočtem nic společného

rovnice /5/ je vlastně spojením rovnic /3/ a /4/

rovnice /2/ a /3/ jsou: vzdálenost = čas x rychlost

ve výsledcích jsem označil obě rychlosti "trochu" nesmyslně - V (2) je správně (ve výpočtu) označena jako V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]