Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem přijat na Mendelovu univerzitu a letos mají změnu v zaplacení poplatku za ISIC, že se to platí bezhotovostně a ne přes složenku. O platbě chtějí na zápis donést potvrzení. Mám nachystané potvrzení o zadání platby (jenom, že byla platba zadána, ale není tam už provedení) a zároveň výpis z účtu, kdyby jim to nestačilo.
Chtěl bych se hlavně zeptat na tohle: Nelíbí se mi, že na výpise z účtu je můj počáteční a konečný stav peněz. Když to v programu nebo lihovkou začerním, přijmou mi ten výpis? Nebo tam nesmím nic mazat a musím to odevzdat tak, jak to je?
Děkuji za odpovědi.
Zdravím, zůstatek financí je pouze Vaší věcí, po tom je škole houby. Pro ně je stěžejní informace o odeslané platbě.
Osobně bych si "ofotila" výpis z účtu PrintScreenem, otevřela v programu Malování a tyto údaje začernila či rozostřila.
doplněno 14.05.14 15:46:Jsou to Vaše citlivé údaje, na které škola nemá právo. I kdyby na Vás řvali, buďte v klidu a odpovězte, že se jim s těmito údaji nehodláte svěřovat. Tečka.
Asi záleží jak která škola. My jsme jako potvrzení o platbě uznávali pouze útržek složenky, potvrzení o uskutečnění platby z banky (tehdy za poplatek kolem 40 Kč) nebo výpis neupravovaný z účtu.
Žák/student přinesl originální výpis z účtu, sekretářka po překrytí ostatních plateb okopírovala jen tu, která se vztahovala ke škole.
Pokud budete s výpisem (přesněji s jeho kopií) jakkoliv manipulovat, nemusí jej škola jako potvrzení platby uznat. Pokud jej uzná, bude to její dobrá vůle (nikoliv povinnost).
doplněno 14.05.14 16:06:Na druhou stranu pokud škola vyžaduje bezhotovostní platbu, měla by každému přidělit variabilní symbol, podle něhož platbu snadno dohledá/přiřadí.
Pokud studenti nebudou platit na poslední chvíli, mohla by škola už mít při zápisu platby přiřazeny (studenti už by nemuseli nic dokládat).
Také se mi nelíbí tento princip. Kdekoliv. Vždyť přihlášky se taky platily nějak bezhotovostně a podle nějakého kódu se to párovalo. Takže taky nevidím důvod, proč se neposílají peníze pod variabilním symbolem (číslo přihlášky, studenta, etc.)
Normálně bych to zakryla, když budou mít problém, tak bych se "hádala" - co je komu po tom, jestli mám na účtu milion nebo stovku.
Tak tak, jak už jsem jednou psala, na tyto informace nemá škola žádné právo. Zaplaceno mám, a pokud se jim nelíbí rozmazaný kousek papíru, tak bych jim klidně oznámila, že tyto informace jim neposkytnu. ráda bych viděla, jak mě k tomu donutí. Ono si studijní oddělení dovolí jen tolik, co mu dovolí student. Když je student puťka a všechno odkýve, tak si na něm ty zamindrákovaný baby docela smlsnou.
doplněno 14.05.14 17:15:V tom případě je možné počkat, až se platba započítá, nebo požádat banku o černý fix
To už bylo lepší donést ten ústřižek, bylo to jenodušší a bezpečnější. Nelíbí se mi představa, že někde ve skladu, kde se může kdokoli ze zaměstnanců podívat, leží můj výpis se všemi citlivými údaji... i když je to možná je můj blud, třeba se to dělá běžně.
Problém je v tom, že ten "rozmazaný kousek papíru" není žádným potvrzením. Tím je jenom potvrzení od banky. Musí jít o originální doklad. Pokud by kdokoliv (to se netýká jen škol) uznával např. screenshot příkazu k úhradě, mohl by s tím mít problémy. (Příkaz je možné zrušit.)
Ale jak píši výše, pokud škola vyžaduje bezhotovostní platbu, je na ní, aby zavedla takový systém kontroly, který žákům nebude zbytečně zvyšovat výdaje.
Nám samozřejmě do školy chodily výpisy z banky i soupisy plateb z pošty. Sekretářka nám je vždy rozkopírovala a třídní učitelé kontrolovali. Vzhledem k tomu, že si to škola stejně musí odkontrolovat, je podle mne zbytečné takhle studenty otravovat.
(U nás museli platby doložit jen ti, kdo platili na poslední chvíli, protože škola jejich platby ještě v soupisech neměla k dispozici.)
doplněno 14.05.14 18:15:Ten výpis ani jeho přece ve škole nezůstane. Škola si v přítomnosti studenta okopíruje jen tu jednu platbu (nechá studenta výpis vhodně složit/zakrýt, ostatní platby ani zůstatky nikoho zajímat nebudou).
Ale podle mne by nemusl být problém zaplatit včas, alespoň dva týdny před zápisem, aby škola v den zápisu již měla potřebné výpisy a nemusela vyžadovat potvrzení od studentů.
Nevím, jak to teď mají banky nastaveny. Nám podklady chodily asi 2x do měsíce (od pošty souhrnně za dekádu).
doplněno 14.05.14 18:16:Oprava: Ten výpis ani jeho kopie ...
Budou vedet stejne houby. Nemuzou vedet jak vypadaji vypisy treba el. bankovnictvi vsech bank co existuji. Drive pokud el. bankovnictvi zacinalo a nebylo bezne vytisknout si povtrzeni platby jsem napsal v textovem editoru odkud/kam a kolik bylo poslano jako "potvrzeni" a nikdo s tim nemel problem. Je to jen car papiru, ktery si muze vytvorit kazdy a opravdu to nerika nic o tom jestli nekdo skutecne platbu provedl nebo ne.
Jsem u GE a když potřebuju potvrzení o platbě, tak po provedení příkazu, zaškrtnu potvrzzení v PDF, stáhnu soubor, kde jsou informace o mém a přijemcově účtu a nějaké povídání od banky, že se provedla ta a ta platba, to celé překryté vodoznakem...vždycky mi tohle všude uznali a předpokládám, že to lze stáhnout z každé internetbanky. Žádné zůstatky a ostatní pohyby na učtu tam vidět nejsou.Prostě potvrzení o platbě...běžná praxe. Nevím proč se tu řeší kompletní výpisy, možnost to samozřejmě je, ale je to zcela nevhodné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.