Nejste přihlášen/a.
Ahooj, takovej dotázek mám. Zajímalo by mě, jak vyslovujete v angličtině a jak se správně mají vyslovovat slova jako: anything, something, neboprostě thing. Mně to ve škole učili, jako [f], neboli, strčím jazyk mezi rty a řeknu f, no..:D [Samfink, anyfink, fink], moje kamarádka je naučená říkat [t], [samtink, anytink, tink], moc se mi to nezdá, ale co mi trhá uši je, když někdo místo toho řekne [s], tak to říká moje babi, že je tak naučená, ale mně to nejde ani vyslovit, aniž bych nehodila ksichtík, zkrátka [samsink, anysink, sink] je něco děsnýho, jak to říkáte vy a jak je to správně? Díky.
poslechněte si jak to čte google translator, řek bych že čtení anglického textu mu celkem jde.
je tam možnost kliknout na ikonku repráčku a nechat si tak slovo přečíst
T by bylo nejmenším zlem, spousta cizinců tak mluví normálně.
Při T je jazyk nějaké 3mm za okrajem horních zubů a spodní zuby nejsou potřeba. Při TH se horních zubů dotkne zespoda, o 2mm přečnívá přes jejich okraj ven (takže se ho lze dotknout prstem zároveň se zubama) a současně se ho zespodu lehce dotknou spodní zuby, o něco víc vzadu, než zuby horní. ("zkousnout" jazyk, jak se možná někde učí :x)
Přízvučné TH je totéž, akorát při něm jazyk mírně vibruje.
"S" je vážně nejhorší, zažil jsem, jak se z "thickness" stalo "sickness" a nikdo to nechápal.
U Čechů je ale spíš problém ve znělých souhláskách na konci vět, kde málokdo rozliší "hard" a "heart".
Kdyz uz se tu pise o tech koncovkach, zpevak Sting pry nema prilis rad, kdyz ho Cesi oslovuji. Hadejte proc...
Ta výslovnost se liší i mezi anglickými nářečími navzájeme (USA, GB) atd. Takže je to hezké umět správně podle spisovné angličtiny, ale ne úplně nezbytné, pokud ta výslovnost není čistě "s" či "t", kde by se to pletlo s jinými slovy. Já to taky vyslovuju jako takové "s" a "f", kdy dám jazyk mezi zuby.
Existuje server, na který nahrávají výslovnost rodilí mluvčí: cs.forvo.com/...
U tak frekventozaných slov najdete těch výslovností mnoho i s poznámkou, odkud ten mluvčí je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.