Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Minulý týden jsme dostali pracovní listy a já s hrůzou j zjistila, že jsem úplně zapomněla časy (vlastně jsem je nikdy pořádně neuměla) a jako bonus nám bylo oznámeno, že na tom bude postavený závěrečný test. Do teď jsme probírali jinou látku a já ty časy prostě neumím a nerozumím jim. Když jsme se je učili minulý/předminulý rok, měli jsme jinou učitelku a vůbec jsme nedávali pozor (až na 2 žáky). Nechci se vymlouvat, že si nás nedokázala srovnat, i když je pravda že jí bylo jedno jestli dáváme pozor, nebo ne. Prostě pracovala pouze s těma 2. A je mi jasné, že se je budu muset naučit, už jsem plánovala, že se je naučím přes letní prázdniny (i s ostatními časy), ale jelikož to bude v testu, tak se je musím naučit už teď. Hledala jsem na internetu rozdíl a jak se rozeznávají, ale všude je to moc složité. Podle čeho se rozhodujete vy? Čeho prvního si všímáte? Děkuju moc
Velmi zjednodušeně asi takto:
přítomný čas
průběhový - děje se to právě teď, ve větě jsou často slova now, at the moment
prostý - děje je to opakovaně - every, usually, always, often
present perfekt - děj začal v minulosti a trvá až do součastnosti - never, ever, so far, since, for, yet, recently, just
minulý čas
prostý - stalo se, ví se kdy - last, yesterday, ago
průběhový - když se nějaký děj stal, zatímco nějaký jiný děj probíhal - while, when
budoucí čas
will - budoucnost, náhlé rozhodnutí
going to - chystá se to, děj je plánovaný
Těch časů je mnohem víc, tohle jsou jen ty nejzákladnější
Nám vždycky říkali - představte si váš diář. Pokud mluvíte o něčem, co už tam máte zapsáno a počítáte s tím, použijte going to. Nebo pokud máte očividný důkaz, že na vaše slova dojde (modelový příklad: vidím na obzoru mračna - it is going to rain, vidím auto, jak se řítí jako magor - the car is going to crash). Pokud ne, je to spontánní, používá se will. To je často také v různých slibech, náhlých nápadech apod.
Ten systém je samozřejmě složitější, ale tohle je základní kostra. Snad trochu pomůže.
Předchozí odpovědi jsou perfektní, většinou se setkávám s "když se to 100% stane, tak going to, když to není tak jasný, tak will". Při tomto zdůvodnění zelenám, fakt.
Jenom doplním, že v budoucnosti se will používá pro - kromě slibů, náhlých rozhodnutí, nabídky (např. pomoci) - odhady, jak asi bude vypadat svět a život za nějakou dobu. Robots will take over the planet. Therell be no rivers, only deserts.
Vždy se hodí příklad, tento je z učebnice Project III: Kluci se domlouvají na večírku, jeden má telefon a doví se, že DJ nepřijede. Druhý povídá, to nevadí, já budu dělat DJ. (Ill be the DJ!), první s tím souhlasí. Pak jdou dál a potkají holky. Kluk říká: Im going to be the DJ!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.