Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konstrukce elipsy

Od: zip42* odpovědí: 2 změna:

Zdravím, potřeboval bych trochu naťuknout. Mám sestrojit elipsu, pokud znám jedno ohnisko, vedlejší vrchol a tečnu.

Co jsem si zatím odvodil, že znám:

- a = |CF|

- udělám střed CF a z něj thaletovku. Pak vím, že střed elipsy leží někde na ní.

- kolmice z F na tečnu: pata P. F ve střed. souměrnosti s P dá Q, což je bod na řídící kružnici. Takže udělám kružnici (Q, 2a) -> vím, že na ní leží druhé ohnisko.

A tady jsem se zasekl. Nevím, co narýsovat, abych získal buď S nebo E. Pak už předpokládám, že to půjde - ze znalosti S nebo E mám to druhé: bud stredovou souměrností F podle S / rozpůlením EF a nebo z toho, že PS || QE.

Nemáte někdo tip? Díky.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

0x

Stačí si uvědomit, že úsečka |SP| = ½ |EQ|. Takže místo kružnice (Q; 2a) sestrojit kružnici (P; a).

Konstrukce elipsy
zip42*
hodnocení

Paráda, díky moc. Tohle mi nějak nedošlo, je to přesně to, co jsem potřeboval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]