Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakladatel psychologie osobnosti

Od: psych odpovědí: 8 změna:

mám jednoduchou otazku na kterou nemohu najít uspokojivou odpověď.

Kdo je zakladatel psychologie osobnosti a prosím o zdroj odkud jste svou odpověď čerpali. protože mě vyskakuje několik možností a nevím jaká je správná.

Poradíte? Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

kamama.estranky.cz/...

studium-psychologie.cz/...

psychologiee.blog.cz/...

wikisofia.cz/...

galaktis.cz/...

Zkusila jsem něco najít, ze školy si pamatuji Freud, Jung, Maslow, Wundt, Allport.

doplněno 07.05.14 14:28:

Vy mi dáváte, oprášila jsem zápisky ale upozorním, že jsou z paskvilu Bc. pedagogika + psychologie a dost stará.

HALL-považován za otce adolescence

FREUD- psychoanalýza

GORDON WILLARD ALLPORD - průkopník psychologie osobnosti

ČÁDA- zakladatel české vývojové psychologie

Komenský-vývojová a osobnostní (bohužel to po sobě nepřečtu)

doplněno 07.05.14 15:01:

AllporD - AllporT - vidíte, chyba ale já to jméno mám několikrát napsané s D.

psych
hodnocení

Ono je celkem jedno (miklous) co vygoogle internet. Důležité je co si o tom myslí odborní pracovníci a co se nebo kdo se za zakladatele uznal.

Vím a to zcela bez výhrad, že zakladatel psychologie osobnosti je ALLPORT o tom není pochyb, jenže většina odkazů odkazuje na Gordona, ale text Ostravské univerzity tvrdí, že zakladatel byl F.W.Allport

Takže kde je zakopaný pes? Na J.V. Alporta jsem narazil jen 2x na Gordona skoro všude, ale nevím zda si mohu dovolit říci před komisí, že zakladatelem je Gordon, když jeden z komuse je ten kdo se na odborném textu podílel.

Nemohu žádné zdroje (relevantní) o J.V. Alportovi dohledat

samozřejmě by i v odborném textu mohlo jít o chybu. Ale musím to podložit

Budu rýpavá: Pokud jste si 100% jist, že zakladatelem Allport, ale neumíte to podložit, z čeho plyne Vaše přesvědčení o jeho významu? Jaké argumenty pro svoje přesvědčení, že je to Allport, byste byl schopen mi předložit teď a tady? Neprošly by u onoho člena komise?

Asi bych si také zjistila, zda je ten člen komise uvážlivý člověk, který je schopen uznat jiný názor (měla jsem na VŠ učitele, u kterých se dalo projít jen tak, že člověk předložil nejlépe přímo opačný názor a argumentoval o něm), a nebo ješita, jemuž udělá dobře, když uvedete osobu, kterou on uznává.

lidus*

U toho F bych vsadila na překlep, v papírech co jsem prohledala, nemám o nějakém jiné Allportovi ani zmínku (bohužel, to neznamená, že nemohl existovat). Vy píšete J. V?, rovněž neznám a nenašla jsem nic.

miklous*
hodnocení

1x
Zdravím. Musíme opomenout, že již pravěcí lidé, museli mít jistou představu o duši... Prvním, kdo prohlásil, že tělo je vězením duše a tím oddělil ideu od hmoty a zároveň ji stanovil za nadřazenou, byl Platón. Demokritos zase rozdělil psychiku na jednotlivé prvky. Termín PSYCHOLOGIE uvedl poprvé Filip Melanchton v 16. stol. První práci s tímto názvem uveřejnil r. 1590 Goclenius.
Ovšem vznik psychologie, jako samostatné vědy je mnoha autory datován kolem roku 1860, kdy vyšly "Základy psychofyziky" G. T. Fechnera... (zdroj. Psychologický slovník - Pavel Hartl)
Na Vaší otázku opravdu není jednoznačná. odpověď. Záleží na úhlu pohledu a jak vidno, ani odborná obec se zcela neshodne. Vím, moc jsem Vám nepomohla... M
doplněno 07.05.14 15:01: Upřímně: Teď Vás vůbec nechápu. Já jsem google vůbec nepoužila, protože to jste udělal Vy. Svůj zdroj jsem napsala a jedná se o knihu, jejímž autorem je docent psychologie. Zdroj jsem citovala doslova.
Dále nechápu jakého Allporta máte na mysli. O Floyda Henryho Allporta asi nepůjde, ten se věnoval spíše soc. psychologii. Vámi hledaný bude pravděpodobně Gordon Willard Allport (1897 - 1967). Zřejmě bude problém ve Vámi uváděných iniciálech (FW - JV). Uznávám, že nemám psychologické vzdělání a snad Vám můj postřeh alespoň trochu pomůže v hledání. ;) M

hodnocení

0x

Nevím jestli je slovo zakladatel to správné,ale určitě velikým jménem této oblasti je Milan Nakonečný,viz jeho kniha Psychologie osobnosti.

psych
hodnocení

Nakonečný je jeden velký žvástal, který sic odborně, ale žvatlavě popisuje na dvaceti stranách něco, co se dá pochopit na jednom listu.

A prosím nemluv z cesty, neboť velkých jmen je desítky jiných, kde Nakonečný je jen opravdu malou skvrnkou. Možná u nás by se trochu dal považovat za malou autoritu.

Zajímá mne ale opravdu ZAKLADATEL

Děkuji

buss
hodnocení

0x

A co třeba takto search.seznam.cz/... apod. Možnosti vždy budou, asi u toho není jen jeden. Takže kdo byl první ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]