Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebovala bych poradit s vyčíslováním. Normální mi nedělá problém ale iontové nám pan profesor stále ještě nevysvětlil a asi čeká, že nás něco osvítí. Př: Fe2 Cr2O72- H ---> Fe3 Cr3 H2O ... správný výsledek má údajně být 6Fe2Cr2O72- 4H --->6Fe3 2Cr3 7H2O .. JAK?!
Nejprve si uděláš elektronové polorovnice pro oxidaci a redukci, abys si usnadnila stechiometrii:
Fe(++ ) - e = Fe(3+ ); Cr2(VI) 6e = 2Cr(3+ ); teď už ty polorovnice sloučíš
6Fe(2 ) + Cr2O7(2-) + xH = 6Fe(3+ ) + 2Cr(3 +) + (x/2)H2O; teď spočteš náboje na obou stranách kromě H+ :
vlevo: 6*2 - 2 = 10; vpravo: 6*3 + 2*3 = 24; Rozdíl je 14 , ty doplníme těmi H+ (x):
6Fe(2+ ) + Cr2O7(2-) + 14H+ = 6Fe(3+ ) + 2Cr(3 +) + 7H2O . Všimni si, těch H+ je tolik, že právě stačí na 7 kyslíků z dichromanu.
Ještě nějaký příklad? Nebo ti mám nějaký vymyslet?
Tady mi vypadlo +: Cr2(VI) + 6e = 2Cr(3+ )
Něco z toho chytám,díky moc
I když pořád nechápu kde se tam vzala ta 6 před Fe2+
Když se podíváš na ty polorovnice a počty elektronů, které potřebuje Cr2O7-- k redukci:
Cr2(Vi) + 6e = 2Cr(III) a Fe++ k oxidaci: Fe++ - e = Fe(3+), pak vidíš, že jeden aniont Cr2O7-- musí odebrat elektron 6 Fe++. Většinou se uvádí, že křížovým pravidlem z počtu elektronů dosteneme stechiometrické koeficienty: počet elektronů v redukci je počet molekul oxidované látky a naopak. 2 atomy Cr(VI) v molekule dichromanu potřebují 6 elektronů, aby se redukovaly na 2Cr(III) (z jedné molekuly dichromanu) - odtud 6Fe++. Tento poměr se může krátit, pokud je to možné. Tady nějaké další příklady:
KMnO4 + H2O2 + H+ = K+ + Mn++ + H2O + O2; Mn(VII) + 5e = Mn(II); O2(--) - 2e = O2; poměr 2:5 (křížem)
2KMnO4 + 5H2O2 + 6H+ = 2K+ + 2Mn++ + 8H2O + 5O2; oxiduje se kyslík z peroxidu O2(2-) na molekulární kyslík O2
Cu + HNO3 = Cu++ + NO + H2O: Cu - 2e = Cu++; N(V) + 3e = N(II); poměr 2:3
3Cu + 2NO3- + 8H+ = 3Cu++ + 2NO + 4H2O .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.