Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je objem kolečka?

Od: boyy odpovědí: 6 změna:

Je kolečko, které má uprostřed díru ve tvaru kruhu. Nejdelší rovný řez, který neprochází tou dírou uprostřed, má 10 cm. Jak zjistíme objem, jestliže to kolečko je tlusté 1 cm?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

brz
hodnocení

0x

Jak zjistíme objem ...?

Asi to potřebuješ ty, tak se snaž, výsledek ti můžeme překontrolovat. Ty jsi nechodil do školky? Už tam se učí poprosit, poděkovat atd. Doufám, že se nenajde horlivec, který za tebe zde bude dělat domácí úkoly a ty nadále nic nebudeš umět. Zapoj hlavu a napiš jak tvoje snažení dopadlo.

paw*
hodnocení

0x

1) experimentem. Zmeriite objem vytlacene kapaliny.

2) vypoctem. Ten nejdelsi rez je veden 5mm od stredu kolecka a je to vlastne tetiva kruhove usece. Cili ze vzorce zjistete prumer.

To je špatný návod. Proč je veden právě 5mm od středu kolečka? Takhle jednoduché to nebude. V mezním "zvrhlém" případě, když proměr dírky bude nulový, bude řez průměr, ale obecně vzato víme jen to, že průměr kolečka nepřevýší deset cm. Ono je to tak, že čím větší bude průměr dírky, tím větší bude průmer kolečkě, ale tím více odpadne a konto té vyříznuté dírky. Hint: potřebuji vzorec mezikruží předhodit ke zpracování nejznámnějšímu starořeckému matematikovi krom Euklida. Víc nenapíšu, abych to za našeho zdvořilého tazatele nevyřešil.

paw*

Omlouvam se. Spletl sem se a myzlel, ze ta dirka uprostred ma 1 cm v prumeru.

boyy
hodnocení

0x

Omlouvám se za nezdvořilost, ani jsem si nevšiml, že jsem nepozdravil, ani nepoprosil. Tak tedy, mohl by mi prosím někdo pomoci? Načrtnul jsem si obrázek, ale nehnu se dále.

Ale já už jsem poradil. Znáte vzorec pro obsah mezikruží? No on to vlastně ani není nějaký zvláštní vzorec, prostě od obsahu vnějšího kruhu o poloměru R odečtete obsak dírky o poloměru r. Tak tím začněte a pak v tom náčrtku hledejte vztak mezi R, r a tou nejdelšé délkou řezu (zřejmě tečného k vnitřní ďurce).

doplněno 05.05.14 15:57:

Tak spočítáte to mezikruží a pak ho znásobíte... čím asi?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]