Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika parabola rovnice

Od: jakubicek odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, dnes jsem píši již podruhé, ale kvůli jinému příkladu, se kterým mám také problémy.

Zadání: Určete souřadnice vrcholu, ohniska, parametr, rovnici řídící přímky paraboly a načtrtněte ji:

x2 + 8x - 10 -54 = 0

já jsem si příklad upravil takto:

(x2+8x-54)+54=10y+54

problém nastane, když potřebuji závorku upravit podle vzorce a jelikož 54 není odmocnina nejsem schopen upravit a postoupit dále.

Děkuji za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vy nepotřebujete, aby 54 (přesněji -54) byla odmocnina, ale druhá mocnina, což ovšem také není. Prostě do té závorky necpete -54, ale tu mocninu, a to ještě ne ledajakou. Asi takto:

x2 + 8x - 10y -54 = x2 + 2*x*4 - 10y -54 = x2 + 2*x*4 + 42-42 - 10y -54 a tak dále, uzávorkujete první tři členy

jakubicek
hodnocení

Nemohl by jste mi rozepsat příklad trochu více, ve škele jsem na parabolu chyběl a tady si nejsem jistý skoro vůbec.

Tal parabola je kuželosečka, jejíž body ,ají stejnou vzdálenost od ohniska a od tzv. řídící přímky, a v rovnicy typickou vystupuje druhá mocnina x a první mocnina y;;, například y = ax², nebo s využitím parametru p, x² =±2py, kde vrchol paraboly je v počátu p je kladné a představuje vzdálenost ohniska a řídící přímky, respektive dvojnásobek vzdálenosti ohniska od vrvholu, a znaménko u y ukazuje na kterou stranu je parabola "otevřená". ( karlin.mff.cuni.cz/... Takže:

Především doufám, že ta zákaldní rovnice je x2 + 8x - 10y -54 = 0; na začítku jste to y vynechel-

Dáke oak, vyjdu z již orivedených úprav:

x2 + 2*x*4 + 42-42 - 10y -54 = (x + 4)² -10y - 70 = 0

(x + 4)² = 10(y+7)

což je vrcholová rovnice paraboly, vrcholem je bod o souřadnicích [-4,-7] a p = 5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]