Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod na středovou rovnici kružnice

Od: ivets odpovědí: 6 změna:

ahoj,

spočítala jsem celý příklad. Podle výsledků ho mám dobře, ale ted sjem se zasekla, protože mám s toho udělat středou rovnici a poloměr Vím že to výjde S=(6,4),a r je 5

vyšel mi příklad x2+y2 -12x-8y+27=0

rozložila jsem to podle vzorce (x2-12x+6)+(y2-8y+4)+27=0

Ale co teď dál má to převést na základní tvar vzorce (x-odmocnina 6)2 + (y-2)2 ?

Něják mi to nejde a nepasuje.Prosím řekněte mi co dělám blbě. Fakt se snažím naspala jsem i postup. Potřebuji postup jak se k tomu S=(6,4) a k tomu poloměru 5

Děkuji děkuji děkuji

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Trochu jste si popletla vzorec. Ten základní tvar bude (x-6)² + (y-4)²=5² (když tedy vycházím ze známého výsledku, ale mohu se k němu, samozřejmě, dopracovat i bez jeho znalosti), takže při rozkladnu nezačínáte závorkou (x2-12x+6), ale (x2-2*6x+36), a s tím dalším si už jistě poradíte sama (když jste jinak spočetla celý příklad.

ivets
hodnocení

aha, ja jsem truba 62 je 36, taková zbytečná chyba, díky už je mi to jasné. Díky fakt moc, to už zvládnu

ivets
hodnocení

jo a proč to vyhází še S je -6a -4 když ve výsledku je 6 a 4?

To je v pořádku. Ta šestka a čtyřka z výsledku se musí ve stčedovém tvaru odečíst. Výraz (x-6)² + (y-4)² reprezentuje čtverec vzdálenosti obecného bodu [x,y] od středu [6,4]

host*
hodnocení

0x

Zkuste si váš příklad vložit do webové stránky wolframalpha.com/... vyjde vám například wolframalpha.com/... kde uvidíte polohu kružnice v souřadnicích i další výpočty

To jistě jde, ale není to příliš velký kanón na příliš malou mouchu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]