Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Evi nebo Evy?

Od: kuban odpovědí: 13 změna:

Kdy se píše Evi a kdy Evy? Prosím o pár příkladů, mám v tom zmatek.. nebo nějaké odůvodnění.

Děkuji

Evi nebo Evy?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

4x

Evi je píše jen tady na poraďte, jinak doufám nikde !

Eva - podstatné jméno končící na - a, skloňujeme dle vzoru žena

K tomuto vzoru přiřazujeme podstatná jména, která mají v 1. pádu jednotného čísla koncovku -a. Důležité je také vědět, že se jedná o vzor tvrdý.

mojecestina.cz/...

A nechápu, jak v tom máš zmatek, to přeci musí každý čech vycítit, že Evi je totální nesmysl.

Zeptej se na to Evy. Byli jsme tam bez Tomáše a Evy.

Proč totální nesmmysl?Český národní korpus našel tohle: Adamův táta Pavel a maminka Simona . Tvoje maminka ,Evi, se za svobodna také jmenovala Hradecká . Dnes jejsem ráda . Hádej , co jsem ti přivezla !" "Já se, Evi, ani neodvažuju !" "Jitrnici , tlačenku a točeňákkoránu. Největší kopule se klene nad salonem Meydan Evi, kde kdysi probíhaly slavnostní obřady zasvěcenípochvalu , jak jim šla práce pěkně od ruky . Šíp pomáhá Evi Praha - Víte , co je to " Korálkový den "? Ten si==================Ne, že by toho bylo moc

hodnocení

3x

S měkkým i na konci jen v pátém pádu, oslovuji-li moji ženu zdrobnělinou Evi (Evičko). Mám to opravdu ověřené! :)

hodnocení

2x

"Evi" je možné jen jako hovorové oslovení. Je to tak, Evi?

hodnocení

1x

Evi můžeš říct hovorově jen tam, kde bys jinak napsala Evo. Je to zkrácená zdrobnělina - EVI /čko/. Tedy v 5.pádě, když oslovuješ. JAK SE MÁŠ, EVI? /Hani, Marci, Zdeni, Oli.../

Evy: použiješ všude jinde: Viz:

2. pád čj. j.: Do kina jsme šli bez EVY. /bez Hany, Zdeny, Vlasty.../

1. pád č.mn.: ¨Do soutěže byly vybrány obě dvě EVY. /Jarmily, Hanky, Marcely... .../

Shrnuto a podtrženo. Ono to tu porůznu i zaznělo, ale toto je dobré shrnutí.

buss
hodnocení

0x

Lidé jsou zblblí z médií, co třeba Evik...

ellio
hodnocení

0x
Typicky: ahoj Evi,...

buss
hodnocení

0x

Že bychom zavolali ty, Evy, poď sem?

liska5

To je špatně.

Správně je Ty, Evi, pojď sem.

Ale to jsou boty Evy.

Tak úplně správně je

ty, Evo, pojď sem

liska5

To je stejné, jako Hani, Jani, Zdeni.

Je to jemnější a příjemnější, než Hano, Jano, Zdeno.

evil356
hodnocení

0x

Evi se píše vždy, když oslovujete Evu (Ahoj Evi! Jak se máš Evi? Evi, nevíš jestli...)

Evy je píše když říkáte, že Eva něco vlastní (Evy kočka je roztomilá.) (koho? čeho?- Evy)

Evy se také píše, když mluvíte o více Evách (Všechny Evy, co znám jsou mega hezké.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]