Dobrý den, je to, jak píše kolega. Ale, třeba žárovičky pro osvětlení vánočního stromku jsou do série. Když jedna praskne, ostatní nesvítí. Tedy, alespoň ty, co mám já. Zdravím!
doplněno 29.04.14 16:39:
Řekl bych, že svítit bude 1. , 4. a 6. - u té možnosti 5. si nejsem jistý, ale asi ne. Třeba to někdo potvrdí nebo opraví.
Správně je -1 - 4 - 6 . poznámka: Ještě jsem neviděl klasickou žárivku, aby po vyhoření zůstala ve zkratu, ale hlavně je tenhle předpoklad úplně zcestný v učebnici na základní škole.
Není to správně! Zkuste znova... doplněno 29.04.14 16:43: Tři jsou dobře, jedno ne. doplněno 29.04.14 18:06: A to za předpokladu, ze ta tmavá žárovka má přerušené vlákno. Pokud by byla ve zkratu, svítilo by více obvodů. Obvod musí být uzavřen. Sledujte, kde je přerušený a kudy může téci proud. Potom pochopíte. A nezapomeňte na podmínku DVOU svítících žárovek... doplněno 29.04.14 18:15: Ben to má dobře. Zadání na obrazku je nejasné! Elektrikář může předpokládat, že "zhaslá" žárovka je buď přerušená, nebo v zkratu. Podle toho bude/nebude téci proud a žárovky v obvodech svítit/nesvítit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.