Nejste přihlášen/a.
Firma nakoupila dne 12.4.2012 první dodávku - 700 ks součástek jejichž celková pořizovací cena činila 147 000 Kč (210 kč/ks). Dne 20.4. 2012 nakoupila druhou dodávku - 200 ks součástek jejichž celková pořizovací cena činila 36 000 Kč (180 Kč/ks). Za duben bylo ze skladu vydáno celkem 800 ks těchto součástek. Vypočítejte hodnotu vydaných zásob za měsíc duben metodou aritmetického průměru a metodou FIFO.
Pokud by mi někdo poradil, jak postupovat, byla bych moc ráda!
Ano, to je (zrejme) spravne
Priklady na FIFO se tady objevuji casto. Je to vysvetlene treba tady.
Dovolte mi opravit kolegy: Výdej ze skladu se může počítat při stejnorodém zboží buď váženým aritmetickým průměrem nebo metodou FIFO. Správný vzorec na vážený aritmetický průměr by měl být:
(pořizovací cena 1. dodávky + pořizovací cena 2. dodávky)/ celkový počet nakoupených kusů za sledované období x počet kusů vydaných ze skladu.
Metoda FIFO (first in first out) , jak už bylo jinde zmíněno spočívá, že nejprve se vyskladní zboží první přijaté, tj. 700 ks v ceně 210 Kč a do 800 ks zbývá vyskladnit 100 ks z druhé dodávky v ceně 180 Kč. Stačí už jen pronásobit cenu a kusy a sečíst.
Aniz bych mel nejake ekonomicke vzdelani, tak si nemyslim, ze pocitat aritmeticky prumer ze vsech kusu na sklade je v tomto pripade spravne, protoze v zadani je uvedeno: "Vypočítejte hodnotu vydaných zásob za měsíc duben ... ", cili ten aritmeticky prumer se ma pocitat jen z tech 800 kusu, jak je spravne uvedeno uz v prvni odpovedi a ostatne i v druhe casti vasi odpovedi.
Myslím si, že příklad je nejednoznačně zadán. Není uvedeno, jestli k vydávání ze skladu dochází již před nákupem 2. várky zásob nebo až po něm. Ocenění vydaných zásob váženým aritmetickým průměrem nebo metodou FIFO se děje, pokud máme na skladě stejné zboží nakoupené za různé ceny.
Pokud by výdej proběhl po nákupu 2. dodávky, počítala by se cena vyskladněných 800 ks váženým aritmetickým průměrem, jak jsem psala výše. Tj. součet nákladů na nákup / celkovým nakoupeným množstvím x objem vydaných zásob
nebo metodou FIFO tj. vydané množství z první dodávky x cena za jednotku 1. dodávky + do zbytku vydané množství z druhé dodávky x cena za jednotku 2. dodávky
Pokud by výdej probíhal již před nákupem 2. dodávky, bude se vyskladňovat v ceně nákupní a není jednoznačné kdy a co průměrovat. (Źe by se vzala jednotková cena 1. dodávky plus jednotková cena 2. dodávky, vydělila 2 a násobila 800? To se mi zdá nesmyslné.)
Pokud bych vzala v úvahu výsledek výpočtu aritmetického průměru, který navrhli jiní rádcové, tak se neliší od metody FIFO, když vezmu v úvahu, že ve vzorci chybí pronásobení počtem vydaných kusů (jestli jsem to dobře pochopila má se počítat celková hodnota vydaných zásob).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.