Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce s dětma vs student strojírenství

Od: jrda odpovědí: 12 změna:

Zdravim studuji 3ročník obor strojírenství a zítra me čekají opravné zkoušky:(,ale k věci: přes prázdiny jsem si uvědomil,že bych rád dělal práci zaměřenou s dětma. Určitě to může někomu znít divně,když studuji obor strojírenství,ale ja dospěl k názoru,že mě strojařina vůbec nezajímá a když to řeknu narovinu tak ji nezvládám(každý rok mám opravné zkoušky z technických předmětů atd) a nejhorší na tom je,že mě to netrápí když ´´opravky´´ zitra neudělám.vynechte prosím otázky tipu proč jsem šel strojařinu dělat a podobně,sám totiž nevím*hi* děkuji

Otázka zní co by jste mi poradil v takovéhle situaci dělat? Zkušenost s dětma mám jako vedoucí dětskeho tábora to je všechno,ale s jistotou vim,že by mě například takováhle práce bavila. Dětská radost je k nezaplacení,sice berou energii,ale zároveň i energii dodávájí...Prosím o názor,protě o cokoliv co mi radíte v téhle situaci:)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

toni*
hodnocení

3x

Neptám se proč jste šel studovat strojařinu, ptám se jestli není škoda všechno zahodit když už je půlka za vámi. Měl by jste školu dodělat, aby jste měl maturitu (bez ní jste ztracen) a pak si dodělat "pedagogické minimum". Nebo přímo zkuste přestoupit na "pajdák". V každém případě se snažte udělat opravné zkoušky. To beru jako základ pro další vaši další činnost. Přeji vám mnoho úspěchu a štěstí ve vašem dalším rozhodování.

lidka*
hodnocení

3x

Dcera mi také zběhla ze strojařiny před opravnými zkouškami. Ale následně se potom vyučila. Přikláním se k názoru toniho, zkuste udělat opravky, třeba zrovna budete mít štěstí na otázky. V patnácti většinou nemá děcko úplně jasný názor na budoucí povolání. Vy máte svou představu také až nyní. Zkuste přestup na peďák a nebo mne napadlo i čtyřletý obor pro sociálněsprávní činnost a sociální péči. Věřím tomu, že práce s dětmi např. v dětském domově - to by bylo to krásné povolání - tam určitě v mnoha případech chybí mužský element. Ale zítra opravky nevynechejte. Budeme držet palce! *placni*

mamcazmoravy*
hodnocení

2x

Podobný případ opravdu znám - jistý smypatický mladík po vystudování SPŠ strojní nastoupil jako učitel (tuším na Zvláštní škole). Ale zdůrazňuji, že měl maturitu, dokonce mám dojem, že pak studoval dál a je Bc. Kvůli tomu,aby mohl učit, pak potřeboval absolvovat "pedagogické minimum". Takže nebudete první,kdo od strojařiny zběhne k dětem, ale vzdělání bude určitě potřeba. Bez toho to bude problém.

Přeji úspěšné dostudování a jistě pak bude šance život nasměrovat podle přání.

hodnocení

1x

Taky bych se snažila dodělat strojárnu,a pak zkusit bakalářské se zaměřením na školství,nebo pečovatelství,ale s maturitou se nějaké další studium hledá líp,a byla by to ztráta času.Nebo zkuste jít do zahraničí hlídat dětí,velmi dobrá zkušenost...Hodně zdaru..

jrda
hodnocení

Moc děkuji za názory,představa pracovat v dětském domově je opravdu krásná,přítelkyně vystudovala zdravotní sestřičku a moc chce dělat s postiženými dětmi,pořád mi vyprávěla o kojeňáku když tam měla praxi jak jsou tam ty děcka osamocený,nějak se neorijentuju co je to ´´pedagogické minimum´´ pracovat v děckém domově je moc hezké...vím,že je škoda to v půlce zahodit,ale myslím si,že už to opravdu nezvládnu,protože mám už opravdu dost dotyčnému učiteli lézt s prominutím do zadku(to je na dlouhé povídání) pokaždé jsem se nervoval kvůli opravné zkoušce,kterou jsem sice nakonec vždy udělal,ale tohle je na mě moc,když si ještě představím,že to pak bude u maturity*bzum* navíc nemám ani kam propadnout,protože obor se už neotevřel takže bych musel znovu od začátku a nebo přestoupit do druhého ročníku zámečníka:(abych si udělal alespoň výučák,jenže to bych měl dotyčného učitele za třídního a to bych nevydržel,ale to je vedlejší,hlavní otazka je jaké jsou vlastně zaměstnání s dětmi a co bych k tomu potřeboval abych to mohl uskutečnit,děkuji a klidně pište a pište rad si pokecám:)

pu®

Pedagogické minimum je v podstatě tří až čtyřsemestrální studium předmětů, které souvisejí s pedagogickou praxí (tj. pedagogika, psychologie, didaktika oboru a při studiu je také povinnost absolvovat různě dlouhou praxi). Nechci Vás děsit, ale když jsem přede dvěma lety končila VŠ, mohli si toto pedagogické minimum dělat pouze "magistři", tj. studenti magisterského oboru, nikoliv ani bakalářského. *nevi* Nejsem si jistá, do jaké míry toto může daná VŠ upravovat, ale skoro bych si tipla, že jde o současný trend.

Jiná je situace na ZŠ, kde již dvacet let učí paní učitelka, která minimum nemá - má praxi a jak už někdo psal, toto se upravuje vyhláškou či novelou zákona, nevím, to bych motala a motám, protože v zákonech se nevyznám. Ovšem znám toto z praxe - samozřejmě je logické, že stát ve fázi, kdy má nedostatek učitelů na všech stupních, nebude učitele propouštět, proto ti, co již učí, byť bez kvalifikace, jsou z tohoto pohledu do jisté míry zvýhodněni (mohou učit i bez požadovaného minima). Avšak stát také zároveň chce, aby nastupující učitelé byli dostatečně kvalifikovaní, a proto nemají školy přijímat nikoho, kdo pedagogické minimum nemá, či si jej nepřislíbí do dvou let udělat. Praxe je ovšem jiná, školy učitele postrádají a chtějí, takže si to umíte představit...

No, asi jsem nepotěšila, ale stejně podle toho, co píšete, mi připadá, že by Vám sedělo víc třeba výchovné poradenství či funkce asistenta pro problémové děti apod. Toto jsou role vítané a nedostatkové, přičemž není nutná VŠ, je-li mi známo. Ale to už se pouštím do nepříliš známých vod. Já bych z vlastní zkušenosti řekla, že když Vás to baví, máte Vy i škola vyhráno. Však už si nějakou cestičku najdete, když o to tolik stojíte :)

Hodně štěstí v rozhodování.

jrda
hodnocení

0x

U opravných zkoušek jsem neuspěl,nebudu psát,že mi to nevadí,ale na jednu stranu jsem s tím počítal takže mám zatím smůlu cokoliv podniknout v zaměstnaní zaměřené na děti,když jsem ´´zatím´´ bez maturity...už myslím chápu co je pedagogické minimum moc děkuju za odpověď a hlavní je,že mě potěšilo vůbec seznámení co to vlastně pedagogické minimum je...dneškem nemám žádnou vyhlídku do budoucna,alespoň tak to teď vidím,protože jsem uplně na nule a všechno musím začít od znova:(

lidka*

Ale to jsou zbytečně černé myšlenky. Dneska už to mohu napsat - včera jsem to ještě nechtěla zakřiknout, ale vnučka udělala opravky. A teď ještě po pěti letech a už se dvěma malými dětmi se bude v září pokoušet o maturitu. Také odešla ze třetího ročníku stavební průmky. Takže dokud nemáte jiné povinnosti a žádné rodinné problémy - jděte do toho - nenechte to být. Vy můžete jít ještě na denní studium, ona to musela honit po sobotách a celých pět let. Určitě si najdete svou školu, zrovna tak, jak jste si našel svůj cíl - práci s dětmi. Hodně štěstí, hlavu vzhůru a nenechte to plavat! *placni*

pu®

Já bych to taky neviděla tak tragicky. Bratr si teď v červnu vzal slečnu (dneska už mladou paní :) ), která odešla ze střední školy v 16ti, prostě proto, že musela či snad i víc chtěla pracovat. Tak se protloukala jako číšnice, dělala kde co, nakonec zakotvila u modeláže nehtů, to ji moc baví, a nejlepší na tom je, že za dobu vztahu s bratrem si dodělala na dálku střední školu správní (aspoň myslím), a týden před svatbou si v 28 letech dodělala maturitu :) *palec* Tak vidíte, nikdy není pozdě. Holt každému to vyhovuje jinak, zkuste nějakou střední školu se zaměřením na vychovatelství apod., jak už tu někdo radil. A jestli je Vám trapné, že byste musel být u rodičů déle - však jsou brigády apod. Vypomáhejte si sám, jak to nejvíc půjde, a uvidíte, že o to víc Vás pak podpoří při studiu něčeho, co Vás baví, a nakonec to zvládnete, ani nebudete vědět, jak to uteklo ;) Držíme Vám všichni pěsti *hej*

toni*

Je to velká škoda, ale naděje umírá poslední. Nevím jak rodiče, asi moc nadšení nebyli, když do vašeho studia investovali určitě nemalé peníze. Vyhlídku do budoucna musíte mít (cíl, kterého chcete dosáhnout). Bez toho to nepůjde. A musíte mít každodení nutkání něco pro dosažení cíle udělat. Bude vás to stát odříkání se radosti života. Pokud se vám nepodaří na "pajdáku" udělat vyrovnávací zkoušky, budete muset začít od nuly. Právě proto jsem vám doporučovat udělat "opravky". Pokud je práce s dětmi váš celoživotní cíl dříve nebo později jej určitě dosáhnete. Já vám k tomu přeji pevnou vůli, pevné nervy a hodně štěstí.

jrda
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi,názory,rady atd je to škoda chtěl jsem to udělat,ale do třetice asi všeho zlého:( No nedá se nic dělat,musím začít od znovu tak s chutí do toho že?:) Ještě bych poprosil jestli by jste sem napsali různé školy na zaměření děti a také zamestnaní jestli Vás můžu poprosit ať se pořádně inspiruju:) moc děkuji,rodiče mi na to nic neřekli,protože je už nemám,ale babička si mě ´´podala´´:) ústně samozřejmě a s promlouváním do duše...tak ještě naposled děkuju za příspěvky*dril*

pu®

Zdravíme :) To se mi líbí, to už je lepší přístup. Je vidět, že jste se oklepal a jedete dál *hej* Já bych na Vašem místě teď volila nějakou slušnou brigádu, aby si babička nedělala starosti (ona to myslí dobře, ale to jistě sám víte) a mohla si oddechnout, a napřesrok přijímací řízení (nezapomeňte do ledna odeslat přihlášky! nevím, jestli se něco nezměnilo, ale když jsem se hlásila na gympl,t edy střední školu já (1995), mohli jsme dát jen dvě, tak jestli je to pořád tak, vyberte dobře!). Nepíšete, odkud jste, ale tak pro inspiraci jsem vybrala pražské pedagogické lyceum: pedevropska.cz/... . Pro Vás by bylo perfektní, protože v areálu mají i školu v programu Montessori, přišel byste hned do styku s fantastickým alternativním výukovým programem pro menší děti. Tak dejte vědět, odkud jste, a zkusíme hledat dál :) Co se práce týká, to jste myslel jak - jako kde se uplatnit s dětmi, či právě nějakou dočasnou brigádu? A ještě vlastně - chcete zpět na denní studium nebo dálkově?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]