Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Poměrně dlouho mi vrtá hlavou, zda má smysl vůbec podávat přihlášku na tuto vš, když jsem levák.
Před třemi lety toto řešila známá:Zjistila(nevím jestli ze studijního nebo přímo z vedení školy), že pokud to chce studovat, musí koupit škole přístroje pro leváky.
Osobně jsem nedávno psal mail na studijní, říkali, že studovat tento obor jako levák není problém.
Psal jsem si s jedním studentem.Řekl, že se musím přeučit na praváka - proboha jak !? Vůbec se to nedoporučuje, s prominutím, ani u batolat.
Prosím o radu, ať už od lidí, kteří se přeučovali na praváky nebo od těch, kteří mají s tímto problémem jakoukoli zkušenost.Především, zda opravdu mají ty fakulty přístroje pro leváky nebo by je museli kupovat.
DĚKUJI
Na zubařinu vás stejně nevezmou (a nemá to co dělat s leváctvím), takže na to zapomeňte a věnujte se raději něčemu reálnějšímu. Ohledně přeučení na praváka - to se bohužel už nedá ve vašem věku udělat. To měli vaše rodiče řešit v předškolním a škjolním věku. Mezi námi, považuju to ze vhodné a účelné.
no o to zda vezmou nebo ne, o tom se diskutovat nedá.
ale mně de o leváky, protože jak to vypadá, tento obor je jediný výhradně pro praváky (diskriminace)
jinde je to jedno zda jste levák či pravák ať už se jedná o všeobecné lékařství, IT, práva, ekonomku, uměleckou školu atd...
právě proto v tom chci mít jasno jak to v tom zubním je
zajímavý dotaz...nevím, jak je to v praxi. Ale našla jsem že existují: Otočné soupravy tzv. pivot (jednoduchým otočením ramen se ze soupravy pro praváka stává souprava pro leváka a naopak, vše bez zásahu technika). Například taková industrycontact.cz/...
vypadá to, že je jedno zda je zubař pravák či levák, nastaví si podle sebe
Přeučení dospělého leváka na praváka možné není, ale alespoň co se týče psaní, jde to. Sama píši oběma rukama, jen tu levou nemám nijak moc propracovanou, takže když jí dlouho nepíši, jde úroveň rychle dolů.
Problém s přeučováním leváctví se dospělých netýká, konkrétně jsem se na to ptala vyučujícího na VŠ. Ve školním věku to způsobuje koktání a mluví se i o psychických problémech. Právě tehdy (na té VŠ, ne ve školním věku ) jsem začala s psaním levou rukou, tak jsem se hned ujistila, zda to nevadí :D jen Vás upřesním, že batolata určitě přeučovat nebudete - pravolevá vyhraněnost dozrává až kolem 4-6 roku věku a poměrně dost často se stává, že malé dítě, u kterého byste řekl, že je pravák/levá najednou v kritickém věku začne používat ruku opačnou a u té zůstane.
Myslím si, že v tomhle vás nemůže nic omezovat. Věřila bych studijnímu a ne co někdo říkal.
Přeučovat opravdu ne. Takového člověka bych na sebe nenechala ani sáhnout na tož m i něco spravovat v puse. V témhle věku nemáš šanci se to dobře naučit. Nevím, jak to mají leváci, ale já bych levou nedokázala ani vysát byt. A to nejde o nijak přesnou práci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.