Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat, když jsem se nedostala na sš?

Od: mandy* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

jsem v 9. ročníku SŠ a hlásila jsem se na 2. střední školy-na gymnázium a na lyceum. Příliš jsem nepočítala s tím, že bych se dostala na to gymnázium, ale lyceum byla taková moje jistota. Jenže jsem se tam nedostala. Hlásilo se tam 82 lidí, brali 30, já byla 55. Dala jsem odvolání, ale nejsem si jistá, že mám šanci. Ironií osudu je, že jsem se původně chtěla hlásit na obchodní akademii, pod kterou vlastně spadá ono lyceum, ale nakonec jsem se rozhodla pro lyceum. Na OA brali 60 žáků a s mým počtem bodů bych na OA byla cca 40. Měli to ale dost směšně nastavené, 100 bodů za vysvědčení a jenom 30 za přijímací zkoušku. To je dost velký nepoměr. A pak je jasné, že se na první příčky nasyslí jedničkáři z vesnických škol, kde je dostávají v podstatě zadarmo a já, která jsem se dřela do morku kosti, abych měla alespoň vyznamenání (které jsem nakonec měla) se tam nedostanu. ZŠ na kterou chodím je jedna z nejtěžších v kraji. Přijímací test, který byl na lyceu byl tak neskutečně primitivní, že kdyby z něj někdo měl méně než 20 bodů, bylo by to na pováženou. A ti lidé, kteří se dostali přede mnou mají klidně i 15. bodů, čili naprostí tupci. No jo, život není fér. Na gymnázium se hlásilo 210 lidí, přijímali 60, já byla 132., takže to je celkem zbytečné dávat odvolání, ne? Moje otázka zní: Co dělat, pokud by mě nevzali ani na odvolání? Slyšela jsem, že se dělá 2. kolo přijímacích zkoušek, ale jak zjistím, které školy ho vyhlašují? Ale to jsou stejně většinou jenom učňáky, ne? Já bych tedy na učňák vážně nechtěla, vždyť mívám vyznamenání, to mi přijde směšné. A kdybych byla v prváku na nějaké SŠ, šlo by poté přestoupit na jinou? Jak?

Předem děkuji za rady.

Mandie

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

každý se může odvolat. Do 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí lze podat odvolání

Do dalších kol přijímacích řízení je počet přihlášek neomezený. 2. kolo přijímaček pořádá i část gymnázií a maturitních oborů. Zda vypsali 2. kolo najdeš na webu školy...teď bych řekla, že je ještě brzo a 2. kolo vypíší o něco později. Možná taky školní poradce by mohl vědět

V prváku samozřejmě přestoupit lze, pokud mají na oboru kam chceš jít volno a ředitel nové školy přestup povolí. Během prváku se často pár míst uvolní, kvůli změne oboru

Mimochodem vesnické školy mohou být dost těžké - známá se přestěhovala z města do malého městečka. Syn jedničkář chodil na vyhlášenou městskou ZŠ, na tzv. vesnické začal dostávat trojky a musel dohánět

mandy*
hodnocení

Děkuji. Já vím, že některé vesnické školy mohou být těžké, ale zrovna ty v našem okolí opravdu ne. Mám tam pár kamarádů a občas mě šokuje to, co v té škole dělají. Ale je pravda že u nás je i pár sídlištních škol, které jsou mnohem mírnější co se týče klasifikace. =/

myse*
hodnocení

2x

Zkus napsat odvolání a do dopisu připiš ještě že bys ráda využila i možnost na obchodku.Osobně to dones do školy, nejlépe řediteli a zkus se zeptat...

cuca*
hodnocení

2x

Jak píses, zivot není fér.

Jak to má škola nastavene, tak přes to nejede vlak.

Souhlasim s tim navštívit ve sve skole vychovneho poradce, nebo kdo ma tyto veci na starosti a ten poradí jak postupovat.

Sledovat internetove stránky škol a rychle reagovat. Bude to nejspíš stylem kdo dřív přijde, ten dřív mele :)Hodně

e štěstí.

pavkazji*
hodnocení

0x

Ano pokud škola souhlasí a je místo přestoupit lze.Druhé kolo si budeš muset pohlídat sama sledováním netu či si dojdi osobně do školy.Odvolání napiš na obě školy nikdy nevíš i když jsi dost pod čarou..

Jinak napsáno s pěknou hořkostí..Srší z toho pěkný vztek na druhé,ale bohužel musíš si přiznat že jsi to prostě nezvládla i když jsi dřela do morku kostí.A ti jedničkáři z vesnic to nemají zadarmo,přijeď se podívat a asi budeš překvapená!

Tak hodně štěstí.

iz*
hodnocení

0x

Nedá mi to se nezeptat: Kritéria přijímacího řízení jsou známa předem. Co tě vedlo k podání přihlášky na školu, u níž bylo jasné, že tě "převálcují jedničkáři z vesnických škol s jedničkami zadarmo"? A co tě vede k podceňování vesnických škol?

Já znám některé pražské školy, kde se na znalosti až tak nehledí i "venkovské" školy v okolí Prahy, jež mají na žáky mnohem vyšší nároky. Je to asi jak kde, v tomto ohledu bych nezobecňovala.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Holka, ber co se dá. protože nad učňákem tady ohrnuješ nos a nedostala ses nikam. Vinu házíš na to, že z vesnických škol jsou na tom lépe. Blbost. Volnější přístup = nižší úroveň znalostí.

Pokud ti učňák opravdu nevoní, tak na soukromé školy určitě berou, ale nachystej si 16-20 tisíc na školní rok.

doplněno 24.04.14 14:28:

A jinak... z 55. místem na 30 lidí bych ani nedoufala. Myslíš, že 25 lidí před tebou na tu školu jít nechce nebo nepodá odvolání?

doplněno 24.04.14 14:28:

ehm... s 55. místem

doplněno 24.04.14 14:29:

A se 132. místem na 60, taky ne. Jseš hodně hluboko...

mandy*
hodnocení

V tom případě jak může mít někdo se 100 body (plný počet) za vysvědčení jen 5 bodů z testu z čj? V tom případě měl samé jedničky na vysvědčení-i z čj, tady jde pak vidět ta úroveň. Uznávám, že některé vesnické školy mohou být opravdu těžké, ale ty v našem okolí vážně ne. ;) A je tady dost velký nepoměr v tom známkování-kamarádka měla na naší škole z matematiky samé trojky a čtyřky a když přestoupila na jinou ZŠ, hned jí tam svítily jedničky a dvojky. Takže tak. (A to nebyla vesnická škola, takže to ani tak není o tom). A já z toho neviním vesnické školy, viním z toho ten pitomý systém školství, který tady v ČR máme.

zvidavajanca*

Ok, je-li tu sysém pitomej, tak kde je lepší? Nebo jak by si ho chtěla ty?

mandy*
hodnocení

Upřímně řečeno, neznám nikoho, kdo by byl se systémeme školství spokojený (teda kromě těch, kteří nejsou jeho součastí), dokonce i učitelé si stěžují, takže tak. =D

zvidavajanca*

Na otázku si neodpověděla.

Ale řeknu ti. Buď ráda, že ti rodiče nemusí za školu platit. V mnoha státech je to běžné a nejsou to malé částky.

doplněno 25.04.14 18:45:

A jinak... mě systém přijímání na SŠ špatný nepřijde. Nyní máš dvě přihlášky, ještě 6 lety to byla jedna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]