Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PRAXE - ke jí vzít a nekrást

Od: praxe odpovědí: 14 změna:

Praxe, praxe, praxe. Ať se člověk podívá na jakoukoliv nabídku zaměstnání, tak už pomalu i u kopání výkopů (myšleno sarkasticky) chtějí praxi. Člověk, který čerstvě vyleze ze školy, ať už s výučním listem nebo maturitou, v podstatě klidně i s vysokoškolským diplomem nemá v dnešním světě absolutní šanci získat práci, pokud tedy nemá někoho známého nebo příbuzného, který jej někam vezme. Když jsem si já sháněl zaměstnání, tak z cca 25ti obeslaných firem mi odpověděli ze dvou, ostatní jak viděli že nemám praxi, tak se ani neozvou. Jenže kde tu praxi po škole získat, když jí všude chtějí? Dřívě školy "vyrobily" studenty a nějaká firma si je k sobě po škole vzala alespoň na pár let, aby měli praxi, popř. tam už zůstali. Ale dneska? Děs a hrůza. Docela mne ten stav školství, zdravotnictví, kultury a v podstatě všeho začíná dost rozčilovat. Přijde mi, že je to čím dál horší.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dovolte pohled z jiného úhlu. Žena ve středních létech, kvalitní praxe až na půdu, děti z domu, tedy se může věnovat svému povolání na víc, než celý úvazek, stejně práci nesežene. Šílené! Zaměstnavatel, když se mu uchazeč líbí, řekne, že praxi ani nechce, že člověk s praxí má spoustu zlozvyků, že si ho vychová sám. To všechno jsou pouze slova blablabla. Skutečnost je taková, že práce není a na každé místo jsou sposty uchazečů. *zed*

praxe
hodnocení

Souhlasím s Vámi tak 50:50

Práce je, ale né dost a je pravda, že je spoustu nezaměstnaných. Kdo pracovat chce, práci si najde, i když špatně placenou, ale ta lépe placená se dá při tom hledat dál.

Jinak s Vámi vcelku souhlasím. Když jsem vylezl ze školy, tak jsem byl na výběrovém řízení. Neustále nadhazovali, že potřebujou někoho, kdo může plnohodnotně zaskočit i za chlapi ve výrobě v případě nouze apod. Na výběrku jsem byl já po škole, další holka po škole, paní kolem 40 let, s praxí nejen ze života a s vysokou školou a nějaký muž kolem 33let. Holka po škole z jazyka uměla ještě méně než já. Výsledek? Místo aby vzali toho muže popř. tu ženu, která už asi nebude plánovat děti a má vysokou školu a přeci jen už trošku něco zažila. Tak tam vzali vychrtlou holku v minisukni s výstřihem až na pupek, která z jazyka neuměla absolutně nic, o problematice firmy taktéž nevěděla nic (já jsem se o to jako koníček zajímal 12 let), pošlou jí na roční školení. V jejím věku si řekne, jsem mladá, mám práci, byla bych hloupá, udělám si dítě (kdo by si to v její pozici neřekl). A ejhle, 1 rok na škole 3 roky mateřská, takže nabírali lidi, protože jich měli málo, ale minimálně 4 roky toho člověka mít stejně nebudou. A až se vrátí, tak bude maximálně chlapi ve výrobě plnohodnotně obskakovat a né za ně zaskakovat. Ale to už jsme se dostali jinam. Je pravda, že "starší" ročníky shánějí práci asi ještě obtížněji, než poškoláci. Přeci jen věk před důchodem, sem tam nějaká ta nemoc a kdo takového člověka dneska zaměstná. Je to celé ubohé a mrzí mne, že se tu 20 let nadává na komunisty, ale ti naši pacholci ještě za těch 20 let nebyli schopni vymyslet absolutně nic kloudného, čím by lidem pomohli. Já snad pudu dělat legálního zloděje do politiky a nebudu se potom muset rozčilovat.

iz*

Práce je a kdo chce, si práci najde? Kde tu práci vidíte? A jak si najít práci, když na jedno volné místo připadá v průměru kolem 17 nezaměstnaných? (V ČR je přes 600.000 nezaměstnaných!)

hodnocení

0x

ideální stav je, když je práce koníčkem. Člověk pak má praxi sám od sebe, protože se tím oborem baví prakticky x let nezávisle na výdělku. Kdybych byl zoufalý, tak bych se nechal najmout brigádně za nulu a snažil se výkonem přesvědčit k zaměstnání a nebo v nejhorším případě bych tím získal onu praxi.

Je mi jasné, že se to hezky plácá "makat za nulu", ale být doma 2 roky a nezavadit o práci, tak už nečekám na zázrak a peru se s tím jak umím.

praxe
hodnocení

Tomu rozumím, já naštěstí práci našel témeř hned, Na pracáku jsem byl 2,5 měsíce a to jen z důvodu, že jsem čekal až se v práci vyřídí potřebné papíry. Jde mi spíš o to, že prostě dnešní "děcka" nemají absolutně šanci získat práci. Vysokoškolák prostě aby šel kopat někam krumpáčem za nejistých 8.000,- čistá ruka a tu praxi stejně mít nebude. Odevšad jen vidíte nabízíme práci ..., podmínky SŠ nebo VŠ vzdělání v oboru, praxe alespoň x let na obdobné pozici. Jo je jasné, že když pudu dělat někam ředitele, tak že bych měl mít nějakou praxi v řízení lidí atd. ale oni to chtějí skoro u jakékoliv pozice nehledě na to, že už každé pracovní místo má svůj anglický název, takže inzerát na uklizečku by vypadal nejspíš takhle:

Manager podlahových krytin požadavky: minimálně základní vzdělání, spolehlivost, pracovitost, dochvilnost, čistý trestní rejstřík, minimální praxe ve vytírání toalety štětkou 5 let, požadovaný pracovní výkon nad 250%,

nabízený plat 8500,-/měs. (prac. doba 7-15)

přijde mi to prostě celé potavené nahlavu

athenaise*
hodnocení

0x

Popis volného pracovního místa

Pracovní pozice:Kuchaři

Úvazek:Plný úvazek

Směnnost:Jednosměnný provoz 6-16h 1hod přestávka

Nástup dne:01.04.2014

Mzda:9 000 Kč hrubého

Jejda proč to nevzít ;)

Dojíždění? cca 20km= 1200,- měsíčně, Jejda...ale nemám spoj, na ráno se nedostanu a po směně také ne :( Na auto jsem zatím nevydělal, Ani na kolo:(

Ubytování? žádné a nebo za 4500,- měsíčně. Tzn. 4500+1200=5700,-

Tý jo, kolik mi zbyde na jídlo?

A nebo raději zůstat doma? Ale jak získám peníze?

Hlavou se mi točí otázka...proč jsem studoval 4 roky? Proč mě naši finančně podporovali na studiu, které nemá návratnosti? Nebo je to jinak? Ach jo :(

Co dělat?! Poraďte na "poraďte" :-D :-O

To je těžké...studoval jste 4 roky..., ale počítat neumíte..

Ubytování? žádné a nebo za 4500,- měsíčně. Tzn. 4500+1200=5700,-

Když pominu cenu ubytování 4500Kč (což se dá jistě sehnat levněji), tak přece nebudete zároveň dojiždět...

Takže nikoliv 4500+1200...ale jen 4500Kč (když už).

Tý jo, kolik mi zbyde na jídlo?

Na jídlo Vám určitě něco málo zbyde, nicméně snad se jako kuchař najíte v kuchyni..Hladových kuchařů mnoho nenzám.

Až budete mít praxi, plat bude jistě vyšší...a samozřejmě, že dostanete jako tuzér i něco bokem.

doplněno 23.04.14 10:00:

nenzám. = neznám

praxe
hodnocení

martine zajímalo by mne kde bydlíte zaa 4500 měsíčně, u nás ve městě je to 4500 + energie, takže jsme minimálně na 6.000, když jsme u toho počítání tak 9.000 je hrubého, takže čistého to bude logicky mnohem méně, jakož to pracující občan a ne hnědočech, svobodný a bez dětí bude platit velké daně. Kuchař a dýško? O tom jsem neslyšel, dýško dostávají číšníci, popř. pokladní, ale že by někdo někdy přišel do kuchyně a řekl "jé Vy jste to dobře uvařil, tady máte dvacku navíc" to pochybuji. V některých provozovnách to možná funguje tak, že se dýška spravedlivě dělí, pochybuju, že to tak je ve všech a tím spíše ne u "kuchaře", který přijde po škole, navíc si myslím, že i na takové pozici (pro podnik celkem důležité) budou chtít praxi. Co se týká hladového kuchaře, tak v tom s Vámi budu asi souhlasit. Stejně jako učitel asi nebude mít hloupé dítě, řemeslník si bude doma snažit udělat práci ať už s čímkoliv lépe, než by to dělal zákazníkovi (i když kovářova kobyla chodí bosa ... ale to už je zas jiná kapitola).

když bych měl odpovědět na další příspěvek co se týče úřadu práce, tak je to taktéž absurdní "firma", práci téměř neshánějí, když už seženou, tak absolutně nevyhovující. Bratr má alergii na prach apod. a jeho jako skláře dali do pekárny, pekaře zas do sklárny. Bratr musel donést potvrzení od lékaře, že tam dělat nemůže. Myslící člověk by takovou botu asi neudělal, ale co bychom od některých úředníku chtěli. Včera paní na pokladně nebyla schopná vrátit zákaznici peníze, aniž by jí to vyjelo na displeji. Druhá jí řekla, ať teda vrátí tolik a tolik. Po tom, co se zoufale podívala asi po každém zákazníkovi v obchodě, tak peníze vrátila. Měl jsem chuť jí říct, ať si to někam napíše, jelikož potom jí podle paragonu bude 1.000,- v pokladně chybět (jelikož zákaznice platila 700,-, dala jí 2.000,-, pokladní namarkovala jen 1.000,- ale vrátila 1.300,- = logika že jo, pro někoho asi ne). Nebo když bratr pracoval ve firmě přes agenturu, kterou mu doporučil ÚP, jelikož tam se přese nebudou zabývat tím, aby někomu sháněli práci. Ve firmě mu dali smlouvu na 3 měsíce, pak řekli, jsme s Vámi spokojení, jestli tu chcete pracovat, tak Vás vezmem, ale znova jen přes agenturu a znova jen na 3 měsíce a pak znova a znova a znova... to je na pěst. Asi je dneska těžké mít firmu, ve které se budu starat o své zaměstnance a oni pak spokojení budou odvádět lepší práci. Asi je lepší motivovat je bídnými pracovními podmínkami, pracovním prostředím, bídnějším platem a sám si jezdit v nové Audi, jezdit na dovolenou do Alp ve Švýcarsku a při té příložitosti vždy nařídit celozávodní dovolenou. Když přece nekoukám na ten bordel, tak by mohl být ten bordel ještě větší že jo. Prostě poctivě pracující člověk si připadá jako blbec a pak to má ty mladé nějak motivovat k tomu, aby si hledali práci.

iz*

Z 9.000 Kč hrubého odvede sociální a zdravotní pojištění ( 990 Kč) a daň platit nebude, protože mu ji pokryje základní sleva na poplatníka. 4.500 je podle mne odhad za ubytovnu, na níž energie (pokud vím) zvlášť neplatí.

------- Souhlasím s Vámi ohledně práce "přes agentury". Zaměstnavatelé podle mne uvažují zkratkovitě. Vidí jen možnost opakovaného zaměstnánávání na dobu určitou bez případného nároku na odstupné.

Už ale nevidí, že agentuře za zaměstnance zaplatí více, než by dali přímo zaměstnanci, přeplatí dokonce více, než nač by je přišlo odstupné ... (V platbách agentuře je zahrnut příspěvek zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, náhrada mzdy za dovolenou, ... plus zisk agentury.)

athenaise*

Sorry, blbě jsem se vyjádřila, ale myslela jsem to jako "praxe" 4500=150x30dní a těch 1200 jako velmi malý základ výživy. A je to kuchyň v nemocnici tzn. že dýška asik nebudou :(. 1200 jsem brala právě v potaz to, že se nají i v kuchyni, ale jak znám takové instituce, tak kontrola na vrátnici fungulíruje. A i v kuchyni si musíte oběd ZAPLATIT :). Což je dnes cca 500.

Takže 4500+1200+500=6200

jak psala jedna níže...z 9000hrubého mi zbyde nejspíš 7500,- ;) A taky se jeden bude chtít podívat domů za rodiči :(.

Tak když to shrnu: ubytování je to nejlacinější a jako takové tam není moc míst, pač je to většinou obsazeno, alespoň co vím, 1200,- na jídlo je cca40,- na den, což jistě uznáte i vy, že není moc. A s tou pětistovkou to nejspíš taky neklapne, pač to je u nás v podniku, ale tam nám 2/3 přispívají ;).

Ale nepsala jsem to proto, abysme se dohadovali o tom, jestli chleba stojí 26 nebo 28 korun...to je malicherné.

A protože je to spíše tak, že ani zde bez praxe máte smůlu...není se o čem bavit.

Tak hezký den studenti...jdu do práce, pač já tu praxi už mám 28 let za sebou :-D

jancak
hodnocení

0x

přes úp se dá dostat na několika měsíční praxi stazevefirmach.cz/...

pro absolventy mají na úp speciální programy, aby získali praxi ---- nespecifickou rekvalifikaci během které získávají praxi (půl až tři čtvrtě roku)...některé účastníky si pak ve firmách nechávají na stálo. Není to ideální, ale aspoň nějaká šance na práci a praxi...a taky absolvent dostane podporu při rekvalifikaci (sice nízkou, pořád lepší než sedět doma a nedělat nic)

host*
hodnocení

0x

Jako zlepšení výuky učňů a žáků středních škol byly SOU a SOŠ v 80. letech odtrženy od mateřských národních podniků a závodů, aby výuka byla kvalitní a z učňů a žáků nebyla levná pracovní síla na špatně placené zakázky, které řadoví zaměstnanci moc nechtěli, protože by si nevydělali a učňům je nechávali. Stát se zachoval jako hodná kvočna, která své kuřátka schovala pod svá ochranná křídla, aby jim nikdo neubližoval. Ale stále ještě po vyučení a po maturitě byl hlad po pracovnících, dokud nedošlo k rušení fungujícího průmyslu, služeb atd.

Dnes firmy nemají zájem na tom, aby brali učně a žáky na praxi, starat se o ně, platit je, když mohou získat rovnou hotové zaměstnance s kvalifikací, s praxí, nebo i levnější nekvalifikované.

Dnes školy na konci 3. ročníku v rámci výuky občanské nauky a světa práce a v tom způsobů nástupu do zaměstnání vezmou žáky na exkurzi na úřad práce, kde jim ukážou nástěnku s nabídkami práce a ukážou jim, kam se půjdou po závěrečných zkouškách přihlásit jako nezaměstnaní žadatelé o práci a podporu, případně jaké formuláře budou vyplňovat, komu je odevzdají a termíny do kdy to musejí udělat. To je doba...

praxe
hodnocení

Jenže podporu v nezaměstnanosti nedostanou, jelikož nemají odpracováno. Na to, aby měli odpracováno potřebují praxi a praxi nedostanou, jelikož na to aby ji měli jí už potřebují mít. Logika jak sviň a začarovaný kruh. Když dneska někomu mladému řeknu, že jsem studoval soukromou střední školu a během studia jsem chodil na brigády abych mohl platit školné a že vlastně jen díky tomu jsem na pracáku dostal podporu v nezaměstnanosti 2.300,-Kč, tak na mne všichni koukají jak telata na vrata, že přece oni nebudou chodit na brigádu, když rodiče mají povinnost je živit, co chtějí jim rodiče koupí a přece mají dost práce se studiem (teda s hozením tašky do kouta a do dvou do rána čumění do fejsbuku nebo jak se ten nesmysl píše). A zase jsme se dostali k meritu věci, které je neřešitelné, je to začarovaný kruh bordelu. Akorát mne to utvrzuje v tom, že bude hůř.

jancak

Čerstvý absolvent školy má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud měl 1 rok v posledních dvou letech před registrací na úp hrazené důchod. pojištění výdělečnou činností (stejná podmínka i pro všechny ostatní)

Pozor - absolvent má nárok na podporu při rekvalifikaci. Což je trochu zvláštní, něco vystuduje a pak například získává praxi přes půlroční rekvalifikaci a pobírá u toho podporu při rekvalifikaci. Firmy si nechají na stálo jen pár lidí nebo taky nikoho...na tyto kurzy jdou velké peníze od MPSV a evropského sociálního fondu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]