Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem psal příjmačky a docela jsem se sekl u dvou příkladů a tak bych byl opravdu rád, kdybyste mi to trochu vysvětlil.
1. Příklad: 50. rovnoběžník je dlouhý 25 tisíc něco... Leží tam Praha. Podlesník je od prahy vzdálený vzdušnou čarou 130 km a svisle nějakých 46 km... 1. O kolik minut výjde slunce dřív v prvním městě, než v tom druhém?
2. Jakou prům. rychlostí bychom museli jet, abychom stihli východ slunce v obou městech?...
Nějaké takové zadání tam bylo. Ještě jeden příklad bych prosil:
Bylo nám zadáno, že kopa je počet 60... prostě něco s 60... a chtěli po nás, abychom určili, kolik to je metrů krychlových, pomohl by mi někdo prosím? Byl bych rád, děkuji předem...
K té kopě.. kdyby se mělo převádět litry na m3... předpokládám, že bylo zadáno něco ve smyslu: máte kopu litrů kolik je to m3. Když vezmee v úvahu, že kopa=60. 1litr=1dm3 tudíž 1m3= 0,001l.
Jé, omlouvám se, zaměnila jsem strany. Samozřejmě místo litru můžeme psát dm3, takže 1dm3/l=0,001m3
No jestli by někdo vymyslel otázkou s kopou litrů, bylo by to na pováženou. Kopu a tucet si dokážou představit u věcí jako vejce, bochník atd., prostě něco "jednotkového". Na objem zase měly jiné jednotky, jako korbel atd.
Ses hlasil na vysokou?
Sel bych na to takto: Zeme se otoci za 24hodin a na 50. rovnobezce ma tedy rychlost 1041.667km/h. Pomunu-li nejake detaily o zakriveni zeme, rozdilne obvodove rychlosti a dalsi detaily, tak vysledek je t=s/v=0.1248hodiny. A to je 7.5 minuty. No a k 2. otazce. Potrebujes za ten cas ujet o kouset delsi drahu nez 130km (preponu z toho troujuhelnika). Cili v=137.9/0.1248=1105km/h.
Mimohodem, ta postrebna rychlost je skoro MACH 1 pri zemi.
Ale pokud se mylim, tak me opravte.Jinak pekne zadani .
Hlásím se na gymnázium, nyní tu už nejsou SCIO testy, ale MATT&HARRY, jestli vám to nic neříká, možná vám něco řekne příjmení Zelený. Každopádně jsem rád, že nejsem sám, kdo to neví, na facebooku se to řeší celkem hodně a všichni jsou na to naštvaní, čekal jsem, že tam bude něco ohledně procent, poměrů atd. SCIO testy jsem zkoušel taky a tam jsem byl úspěšný, ale po dnešním dni, kdy jsem totálně asi pohořel z matematiky, už nevím, co si mám myslet. TO zadání jsem si četl několikrát, možná, že jsem se spletl pod nervozitou, fakt nevím..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.