Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu na z gymplu na vysokou školu designu?

Od: tedunka odpovědí: 8 změna:

Chtěla bych se jen zeptat, jestli se můžu přihlásit na vysokou školu designu, když studuji všeobecné gymnázium?Jde o to, že než jsem nastupovala na gympl, nevěděla jsem, co chci dělat, ale teď mi to už začíná být jasné, jenže nastal tenhle problém. Prosím poraďte mi. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Z jakékoliv střední školy ukončené maturitou se lze hlásit na jakoukoliv školu vysokou, technicky v tom problém není. Jde jen o to, zda budete schopná se doučit požadovanou látku dostatečně uspokojivě, aby Vás na VŠD vzali. Ale ani to bych neviděla beznadějně - informujte se o přijímacím řízení, doučujte se, chodťe na konzultace klidně na "lidušku" i na danou VŠ, jestli to nemáte daleko, choďte i na přednášky (ty jsou veřejné), ideálně prvních ročníků - zjistíte, co se zhruba může objevovat na přijímačkách. Někteří vyučující na VŠ povolují i tzv. náslech v seminářích, kdy se věnuje jen svým studentům, ale Vy můžete sedět mlčky bokem a sledovat, co se děje, co se probírá. Tak ať Vám to vyjde :)

tedunka
hodnocení

Děkuji za odpověď:)..rozhodně mě přinesla dost!:)..myslím, že mám nejvyšší čas, sice jdu do druháku na gymplu, ale lepší dřív, než pozdě že?:)..ještě jednou díky:)

guess*
hodnocení

2x

Pokud se o tvé budoucí zaměření zajímáš, neměl by to být takový problém, ale pokud ses právě teď rozhodla, že chceš studovat design a nemáš páru, co to slovo obnáší, tak to už zase tak lehký nebude.

Ale znám lidi, kteří z prumky šli na lékařskou fakultu a zvládli to :)

Držím pěsti :)

tedunka
hodnocení

takže myslíš, že by se to dalo zvládnout, ale dost bych si musela máknout?:)..děkuju za odpověď:)..no budu na sobě asi pracovat!:)

liliette

Abych Vás uklidnila - mnoho uchazečů hlásících se na obory typu design, grafika, architektura atd., jsou studenti z gymnázií. Gymnázium je výhodné právě v tom, že si člověk může důkladně rozmyslet, čemu by se rád věnoval a pak se důkladně připravit, není omezen tím, že mu některé předměty chybí.

Výsledek přijímacích zkoušek se bude především odvíjet od Vaší mimoškolní přípravy (narozdíl od studenta střední umělecké školy, v tom jste trochu v nevýhodě), ale existuje široké spektrum přípravných kurzů, ať už jde o kreslení nebo třeba matiku (u průmyslového designu...), pokud je u zkoušek přijímací pohovor, tak je dobré přečíst nějaké knížky, které se týkají oboru, čímž potvrdíte svůj zájem o obor.

Hlavně není dobré nechávat si přípravu na poslední chvíli - často se musí odevzdávat nějaké domácí práce (které je dobré konzultovat třeba právě s lektorem na přípravném kurzu, profesorem výtvarky...). Jinak, taky záleží, pro jakou školu se rozhodnete - třeba do Plzně, Ústí nad Labem, či Brna je reálnější šance se dostat, než na pražskou AVU;)

Myslím, že není důvod, proč byste to nezvládla, pokud se na přípravu úplně nevykváknete! Stane se, že si lidi podají přihlášku a pořádně nevědí kam - ti pak od zkoušek letí jeko první, což pro poctivě připravené znamená snížení konkurence a přeci jen, někoho vzít musí...

Přeju hodně štěstí a držím palce - tento rok je pro mě taktéž zásadní, i já řeším, kam se po gymnáziu podít dál:)

tedunka
hodnocení

Dobrý den:)..jen, abych se ujistila:)..studujete gymnázium a teď jdete do posledního ročníku?No u mě je tomu tak, že já po prázdninách nastupuju do druháku na gymplu, ale nevím, jestli si třeba nemám hledat střední školu, na kterou bych mohla přestoupit!Nemyslíte si třeba, že je to zbytečné?zabývat se těmi různými věcmi okolo přestupu?na gymplu mám kamarádky, které znám celý život a jen kvůli nim se mi do tohohle rozhodnutí moc nechce, abych pravdu řekla!Jistě vím, že pro to, abych něco dokázala, musím také něco obětovat. Také si myslím, že nejlepší přípava na vysokou je gympl. Někdy tomu tak ovšem není, a já mám prostě jen obavi, že já jsem právě ten případ! Šla jsem na gympl s tím, že nevím, co bych chtěla v životě dělat, ale poslední dny mi to začíná být docela jasné, hledám na internetu všechno spojené s tím oborem, půjčuji si knížky. Taky vím, že to může být chvilkové, v těhlech letech bych se ani nedivila. A právě teď vůbec nevím, co mám dělat. Je nemožné žádat o radu někoho, koho vůbec neznám, ale hrozně mi na tom záleží! Předem děkuji:)

liliette

Ano, jdu teď do posledního ročníku a platím v celém našem školním ročníku za jakousi studijní referentku, co se týče informací o vysokých školách, takže myslím, že mám celkem zmapovaný terén...

Přestup na jinou školu je nesmysl. Ztráta času. Držte se ve svém domácím kolektivu, navíc, pokud říkáte, že jste ve druháku, může být zahoření pro obor skutečně jen momentálním stavem, jak sama píšete. Znám to sama od sebe - od druháku jsem postupně přes rozhodnutí studovat historii, ethnologii, ukrajinštinu, ekologickou botaniku, molekulární biologii, animovaný film, antropologii, filosofii, bohemistiku, teorii interaktivních médií, audiovizuální tvorbu (...) dospěla až k tomu, že se letošní rok budu hlásit na hudební vědu-fonetiku a pedagogiku pro děti předškolního věku :D Kdybych v každém období měla měnit školu...

Já si myslím - zůstaňte, kde jste, s oborem se snažte být co nejvíc v kontaktu a "oťukávejte" ho ze všech stran (jestli se třeba nabízejí nějaké kurzy, prázdninové semináře..) , zkrátka, zkusila bych se k tomu dostat co nejblíže a podívat se, o čem ta profese opravdu je. Navíc, je důležité umět dobře kreslit, i na to je třeba při přípravě pamatovat...

A jinak, v rámci přípravy na vysokou má své místo i relaxace s kámoškama v kavárně, takže, pokud Vás nepálí dobré bydlo...;)

guess*
hodnocení

2x

Jistě, dá se to zvládnout. Bude to pro Vás takové, jak je vy sama dopustíte :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]