Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kolik molekul vody na na sebe schopna navázat 1 molekula H2SO4?
Děkuji předem za radu. Martina
Nevím,zda nemáš na mysli oxid sírový,SO3.Ten vytvoří H2SO4 s jednou molekulou vody.Jinak snad kyselina sírová do molekuly vodu nepřijímá,pouze disociuje.
JABRAKA
Dobrý den, děkuji za odpověď. Já mám na mysli následující. Existuje spousta vratných reakcí při nichž vzniká voda. Pro tyto účely se k reagentům přidává koncentrovaná H2SO4, která je silně hygroskopická, aby tuto vodu navázala. Není mi však jasné jakou metodou vypočítat, kolik koncentrované H2SO4 přidat k jinak bezvodým vstupním reagentům. Proto tedy moje asi nepřesná otázka zněla : Když reakcí vznikne voda, jakým množstvím konc.H2SO4 ji vyvázat, aby tato voda pokud možno již nevstoupila do reverzní reakce. (SilicaGel není moc silný, předpokládám, že konc. H2SO4 ano). Dík předem za radu a přeji pěkný den. Martina
Tento problém znám jen z praxe,při sušení organických produktů se v děličce protřepou s H2SO4 a odstraní se většina vody.Ale myslím ,že se utvoří vždy rovnováha a se zřeďováním klesá schopnost vázat další vodu.Také pro sušení je potřeba vždy nová dávka koncentrované kyseliny.Fyzikální problematika tohoto procesu mi není příliš blízká.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.