Nejste přihlášen/a.
Můj problém je takový, že při mluvě prostě zapomínám na úplně běžná slova nebo běžné spojení, které jsem se učila od školky... tápu v paměti, a pak řeknu něco jako tohle: jdu barvit plot, voda teče z kapotu (a ne okapu).
Tyhle situace, ve kterých se mi to stalo, předcházel minimálně devíti hodinový spánek, protože chodím na střední školu a máme od čtvrtka prázdniny. Nemám vůbec žádné stresy, těším se na Velikonoce a za první pololetí jsem měla vyznamenaní.
Jinak žádné výpadky paměti, jen mě často bolí hlava, cítím jak kdyby tlak u čela, nejvíc to "tlačí" nad očima, ale to s tím nemusí vůbec souviset.
Je možné, že by se u mě projevovat Alzheimer, i když jsem tak mladá? Nikdy jsem s tím neměla problém, trápí mě to poslední půl rok, co jsem se dostala na střední školu.
A další alternativa: je možné, že bych mohla zapomínat kvůli stresu, ačkoliv v běžné mluvě žádný stres nemám? První jsem myslela, že je to ze stresu, protože se mi to stávalo, když mě učitel vyvolal k tabuli. Tolik jsem se bála mluvit před ostatními, že něco řeknu blbě, i když jsem látku uměla... Moje češtinářka tehdy prohlásila, že mám příšernou češtinu, protože jsem zapomínala ze stresu na slova. Od té doby to začalo... od té doby se mi to objevuje, i když třeba mluvím s rodiči... jak je to možné? Mám v sobě nějak podvědomě vrytý strach, že řeknu něco špatně i v normální konverzaci, a proto se můj strach nakonec naplní a doopravdy něco špatně řekni? Na základní škole bylo vše v pořádku... psychika je strašně těžká věc na pochopení...
Děkuju už jen za ochotu to přečíst do konce.
ve třetí větě říkáš že nemáš stresy? Ale máš. Přečti si ještě jednou celý dotaz, hlavně tu druhou polovinu. Myslím, že tvůj problém jsou právě okna z těžkých stresů. Taky jsem je míval. Čím větší stres, tím větší okna. Radím zachovat klid a nestresovat se z toho, že máš stresy. Ono se časem všechno urovná i bez doktora.
Alsheimer je něco jiného. Alsheimer nejsou okna, není to ztráta paměti, ale degenerace mozku. Neurony zanikají a nové se nevytváří. Je jasné, co s člověkem taková nemoc udělá. Časem nepoznává ani členy rodiny, neví jak se jmenuje, neví kde bydlí, netrefí na záchod, neví ani to že nic neví, neví že hlava mu hlava vůbec nemyslí a tak dále. Viděl jsem jej z bezprostřední blízkosti.
Figurku, už jsem se lekla, že jsem to slovo stresy napsala špatně a na konci toho slova má být měkké "i". :D Ne, špatně jsi to pochopil nebo jsem to špatně napsala. Myslela jsem to tak, že nemám stresy doma a i tak jsem mluvila špatně. Dneska jsem se tatky ptala, jestli můžu jít barvit plot a byla jsem vyspaná, bez stresů... všechno. Ale to je to nejmenjší, už jsem uváděla kapot" v běžné konverzaci s kamarádkou. Stresy mám ve škole při zkoušení, kdy jsem taky mluvila špatně. Jako možnou alternativu vysvětlení toho jsem uváděla, že mám po dobu mluvení ten strach už nějak v sobě, a proto mluvím tak i ve chvílich, kdy se nestresuju, protože někdy si uvědomuju, když mluvím s kamarádkou, že nesmím nic špatného říct, protože někdy jsou to je pro okolí celkem zábavné a přitom já jsem v tom nevinně.
Ale nevím, jestli to je strach, psychika. Možná něco jiného.
Tak o té bolesti hlavy bych mohl vyprávět. Může to být ze stresu a tam ti asi nikdo nepomůže. Já jsem trpěl ukrutnými bolestmi 3 až 6 dnů v týdnu a to takovými, že jsem se málem vždy přiotávil prášky. Žádný lékař nepomohl, oni totiž ani moc neléčí, oni jen nabízí léky smluvních faraceutických firem. Ale to jsem odbočil. Prášky jsou až to poslední řešení. Takhle to u mě trvalo skoro dvacet roků. Pak jsem se jednoho dne rozhodl, že mě nebaví současný způsob života, začal jsem žít podle svých přání, přestal jsem se ptát, jestli si můžu pořídit to či ono, přestal jsem poslouchat "dobře" míněné rady , rozvedl jsem se po více než dvacetiletém manželství a bolesti hlavy přestaly. Dnes nevím, co to je bolest hlavy. Takže podle mě, je něco špatně , nejsi v pohodě, něco ti chybí, tvoje myšlenky utíkají od tématu k tvým neřešeným problémům, které si možná ani neuvědomuješ. Popřemýšlej o svých přáních a problémech, život bez problémů by sice nebyl k žití, ale všeho moc taky škodí. Jsi mladá a měla bys být téměř bez starostí. Baví tě škola? Nejsi tam protože to chtějí rodiče? I tohle jsem si prožil a je to špatně.
těžko říct. alzheimer v tomhle věku nejspíš ne. stres a psychické problémy být může. stejně tak to ale může být cokoli jiného - zvlášť pokud tě i bolí hlava. to může nasvědčovat, že se "něco" děje v mozku. migréna, epilepsie, nádor... na netu to nevyřešíš, běž k doktorovi, objednala bych se k neurologovi na vyšetření. pokud neurolog vyloučí organickou poruchu, bude to jedině fajn, ale určitě bych to nezanedbala. jako na nějaká slova obvykle někdy zapomíná každý, pokud se ale tak děje v míře, že už tě to obtěžuje a i okolí to vnímá, tak je na místě to řešit.
Můžeme tady o tom uvažovat jako ty, ale to nikam nepovede.
Sama píšeš, že tě často bolí hlava a cítíš tlak u čela. Doporučuji navštívit lékaře (praktického) a ten tě pošle an specializovaná pracoviště.
Zapomínání může mít původ právě v tom stresu nebo onou bolestí hlavy, ale i toto lékaři řekni.
Povede to někam, já v tom doufám. Možná najdu někoho, kdo bude mít stejné problémy, a pokud se mu to bude dít za stejných okolností, pak bude jasné, že je to třeba ten stres. Zkouším to nejprve tady, pokud problémy neustanou a bude mi to dělat vážnější problémy než jen posměch od učitelky, budu to muset řešit i s doktorem... I tak děkuju za to, že se někdo ozval, i když mě odkázal na doktora.
Bolestí se nás vždy tělo snaží upozornit na nějaký vážný problém, resp. bolestí si říká o vyřešení tohoto problému. Zkus vypozorovat, kdy (po jaké aktivitě, jídle, pití, denní době) bolest přichází. Nějakou příčinu mít musí. Zapomínání s tím může souviset. Třeba mého otce do zhruba 40 let občas hrozně bolela hlava. Potom si konečně uvědomil že je to tím, že to přehání s cukrem. Od té doby nemá žádné problémy. Já třeba jsem trpěl astmatem. Prášky nic neřešily, jen potlačovaly příznaky. Změnil jsem životosprávu a astma zmizelo samo, žádné prášky neberu.
Tipnul bych si, že máš nedostatečně zásobený mozek živinami. Nemáš i jiné zdravotní problémy? Třeba problémy se srdcem, tlakem, nebývá ti občas špatně, nejsi unavená? Chtělo by to vědět, čím se běžně živíš, s tímto minimem informací mohu jen hádat. Podle mých zkušeností podobné "divné" problémy přichází, když organizmu akutně chybí železo. To je problém většiny populace. Potom se naruší krevní oběh, orgány jsou podvyživené, přichází problémy.
Jiné zdravotní problémy? Ano, jsem často unavená. I když spím 12 hodin, začne mě bolet hlava a musím jít znovu spát, přestože tomu nikdy nevyhovím... ale tohle mám už tři roky od té doby, co jsem byla vážně nemocná, někdy mě to přepadne, ovšem někdy se držím. Tenhle jev se u mě děje, podle mě, protože jsem měla po sobě dvakrát antibiotika. Proto to nějak neřeším. Srdce mě bolelo rok zpátky, vím, že jsem z toho byla taky poplašená, ale pak jsem si uvědomila, že je to jen ve veloém stresu a v poslední době není nic špatného.
Čím se živím? To je zbytečná otázka, pokud to nezní špatně, jsem na svůj běžný jídelníček hrdá. Zbožnuju ovoce a zeleninu, každý den mám dva druhy ovoce nebo zeleniny, každý den mám něco do postele. Jím maso, luštěniny mám taky ráda... jen ryby nemám ráda a takové ty exotické potraviny. Myslím, že jím vyváženě.
Já jsem strašně bledá. V poslední době je pravda, že jsem krev ztrácela různými způsoby... Děkuju za reakci
Nikolo, proč jsi brala antibiotika? Ty samy od sebe nadělají v organismu docela paseku, ale často není jiné řešení. Antibiotika naprosto rozhodí trávení a chvilku to trvá, než se po nich dá všechno zase dopořádku. Proč se ptám na antibiotika - často jsou zneužívána k řešení nemocí, které lze léčit jinak. Neměla jsi boreliozu. Dnes už ji přenáší kde jaký hmyz, nemusí to být jen klíště. Borelioza je hrozný svinstvo (najdeš o ní na netu i web). Její léčení je těžké a nevyléčená vyvolává různé nepříjemné, život otravující stavy. Bohužel i zdánlivě vyléčená může "spát" a probudit se a zase začne "votravovat život".
Jak jsem již psal jsi mladá a měla bys žít život bez větších problémů. Promluv s rodiči, pravděpodobně by bylo vhodné i celkové vyšetření u odborného lékaře, až ti obvoďák udělá základní vyšetření krevního obrazu. Pokud bude všechno OK, tak sláva, alespoň něco je v pořádku a pak hledej sama u sebe, jestli to není nějakou vnitřní nespokojeností, kterou si možná ani tak moc nepřipouštíš, ale vněkde u srdce tě něco mrzí nebo po něčem toužíš.
Čas často všechno vyřeší, přeji Ti hlavně zdraví a pohodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.