Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, pomůže mi někdo prosím s řeěením této slovní úlohy? Nevím si rady ..
Televizi zlevnili v obchodě o 20 % a později ještě o 10 % z nové ceny. Po této dvojí slevě stála televize 7 200 Kč. Kolik stála televize původně?
díky za odpovědi
přiznám se, že netuším, jestli na tohle je matematický vzoreček, ale když jsem se kdysi s holkou v páté třídě učila na přijímačky na gympl, tak jsem jí tenhle typ úloh učila řešit logicky.
tedy od konce - televize po druhé (10%) slevě stojí 7.200, tedy cena televize před druhou slevou je kolik? Nyní je její cena 90% z ceny před slevou, tedy 7.200:90 a výsledek vynásobit 100. tím dostaneme cenu po první slevě a k ceně před první slevou se dobereme stejně.
Po prvním zlevnění stála televize 80 % z původní ceny, po dalším 10 % zlevnění stála televize 90 % z 80 % = 72 % původní ceny.
Víme, že
72 % . . . . . . . . . . . 7 200 Kč
100 % . . . . . . . . . . . . . x Kč
Vypočítat x snad nebude problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.