Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodné přídavné jméno

Od: ficary* odpovědí: 4 změna:

Ahoj, potřebuji najít to spravné přídavné jméno, jedná se vždy o lidskou vlastnost a je poměrně důležité, aby to znělo co možná nejvýstižněji. Napadají mě ale taková, která to 100%ně nevystihují a ani slovník synonym mně zatím nepomohl.

1. přídavné jméno: osoba, která se vždy zaměří na jeden cíl a tomu se naplňo věnuje, nemyslí na nic jiného než danou práci a její soustředěnost je perfektní, v příběhu není schopna dělat více věcí naráz, navíc je poměrně inteligentní a v naprosté většině je s danou prací úspěšná

2. přídavné jméno: osoba, která si lidově řečeno nenechá srát na hlavu, je to poměrně veselá postava do doby, než ostatní účastníci překračí hranice, potom má takové ostré, nevybíravé, pichlavé poznámky; v případě, že není nasraná je tedy taková poklidnější-usmívající se, avšak i přesto je sebejistá a dokáže odmítnout a bojovat za svá i cizí práva

_________

Napadá mě toto, ale není to to pravé, co bych si představoval.

1.: cílevědomá, soustředěná, rozhodná

2.: sebejistá, suverénní, výbojná

Čeština má tolik krásných tvarů a mně samotnýmu vadí, že si na všechny nemůžu vzpomenout. Třeba vám to jde lépe. Dík!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tak nevím, ale poznal jsem se v obou možnostech . Zkusím ještě vložit něco smysluplnějšího později (pokud dostanu nápad). Ale, v podstatě bych to ponechal dle Vás. Zdravím!

doplněno 19.04.14 19:53:

Zdá se, že v prvním případě jde asi o muže a v druhém případě spíše o ženu .

knifethrower*
hodnocení

0x

Jen cizí termíny: 1/ precizní, 2/ asertivní.

hodnocení

0x

Já si myslím, že jedním slovem nelze vyjádřit každou z dlouze popisovaných vlastností. Ten první, ten je kapku jako problémem naprosto pohlcený člověk s jednostranným zaměřením, neschopný širšího vnímání. Ten druhý, ten je zpočátku asertivní, ale jen do určité míry, hodně se ovládající člověk. ;) Neříkám, že mám byť zčásti pravdu, protože těch pohledů a pojmenování může být mnoho a klidně ani jedna ty lidi nebude vystihovat.

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím.
1/ ambiciózní, perfektcionistický, workoholický, puntíčkářský...
2/ ironický, asertivní, přímý, spravedlivý...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]