Nejste přihlášen/a.
U prvního příkladu by se mělo nejspíše počítat derivace podle x a poté podle y a ty následně dosadit do vzorce:
5*(derivace x)+6*(derivace y)
U druhého jsem zaškrtl odpovědi, které si myslím, že by měli být správné.
Ve třetím dosadit čísla do vzorce?
------ Tyhle 3 příklady bych chtěl vyřešit asi nejdříve, až poté se vrhnout na ty gradienty, děkuji předem za případnou pomoc!
No to je dost mechanické. Nejprve spočtu , co je třeba — gradient, parciální derivace - a následně dosadím ze zadání. Třeba ten poslední příklad, první podotázka"derivace podle x je 1, což je jedna vždy, ať za x a y dosadím cokoli, a derivace podle y je cos y, což je pro x =0 a y = 0 rovno jední, takže funkce vyhovuje. Podobně ty dalčí, a zjistím, že mám zaškrtnout první a poslední funkce. U předposledního příkladu pak zase spočtu gradient, tedy vektor z parciálních derivací, dosadím tam ty proměnné a co vyjde, jsou ta čísla a,b,c.
Jinak ještě k tomu druhému příkladu: jasné je, že gradient obecně není jednotkový vektor a že udává směr největšího růsto. Říklal jsem také, že gradient je svým způsobem matice, no ale říká se "gradient je vektor"a spíš se asi ožekává, že tuto položku nezaškrtneme.
Možná, že by vám byl k nščemu i následující odkaz: karlin.mff.cuni.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.