Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elipsa - jak ji vykreslit?

Od: pavell* odpovědí: 6 změna:

DObrý den, mohl by mi prosím někdo laicky napsat postup, jak sestrojit elipsu, když znám střed, jeden bod A, hlavní vrcholy. Potřebujuještě vedlejší vrcholy a vykreslit elipsu, nevím jak na to. Na internetu jsem našel něco o proužkouvé a Rytzově konstrukci,ale je to popsáno složitě způsobem který nechápu. Představte si, že jsem idiot a vy mi musíte popsat, jak na to. Najde se někdo, kdo mi pomůže? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jedna z možností vykreslení elipsy, známe-li poloosy, je tzv. trojúhelníková ko/... Spočívá v tom, že nakreslím dvě kružnice, obě se středem ve středu elipsy, menší bude mít za poloměr vedlejší poloosu a ta větší hlavnípoloosu. Pak nakreslím polopřímku jdoucí středem elipsy (na oobrázku jsou tři takové přímky). Ten paprsek protne narýsované kružnice, každou v jednom bodě. Průsečikem s menší kružnici vedu rovnoběžky s hlavní osou, tím druhým kolmici k ní (neboli rovnoběžku s vedlejší osou). Jejich průsečík pak je bod elipsy (na obrázku jsou to body M1, M2, M3)

Vy ovšem, aspoň z počátku, tu menší kružnici neznáte (velikost vedlejší poloosy teprve hledáte), ale zato znáte jeden bod elipsy, totiž bod A. Tak začneme s tím, co známe. Sestrojíme kružnici o poloměru rovném hlavní poloose ("větší"z obou ktužnic). Bodem A povedeme "svivlici"a bodem, v nemž protne tu naši kružnici, povedeme paprsek s počátkem ve středu elipsy. Dále tímto bodem povedeme rovnoběžku s hlavní osou a její průsečík s právě zkonstruovaným paprsekm bude ležet na menší kružnici, kterou tím pádem snadno sestrojíme a máme vše, co potřebujeme.

V tom výše zmíněném odkazu máte popsanou i proužkovou metodu, třeba to z něj pochopíte. Ono to není zas tak složité, je to vlastně jen jiné provedení té trojúhelníkové metody.

Elipsa - jak ji vykreslit?
pavelll
hodnocení

Děkuji moc za vysvětlení, použiji tu trojúhelníkovou konstrukci, ta se zdá být nejjednodušší..

Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc. V zadání úkolu mám napsáno, že elipsu musím vykreslit pomocí některé metody (udělám to tedy tou trojúhelníkovou) a potom, že musí být vykreslena pomocí oskulačních kružnic. Ty se dělají v mém případě prosím jak?

x®
hodnocení

0x

Kružnice o poloměru a = ½ |AB| = |SA| = |SB| se středem v bodě elipsy M protne vedlejší osu elipsy v bodě označeném 2. Bodem 2 a bodem M vedeme přímku, která protne hlavní osu v bodě označeném 1. Velikost úsečky M1 udává velikost vedlejší poloosy. Viz Obr.

Elipsa - jak ji vykreslit? #2
pavelll
hodnocení

Děkuji moc za vysvětlení, použiji tu trojúhelníkovou konstrukci, ta se zdá být nejjednodušší..

Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc. V zadání úkolu mám napsáno, že elipsu musím vykreslit pomocí některé metody (udělám to tedy tou trojúhelníkovou) a potom, že musí být vykreslena pomocí oskulačních kružnic. Ty se dělají v mém případě prosím jak?

x®

Postup konstrukce:

Nad jednou čtvrtinou elipsy sestrojíme obdélník. V obdélníku sestrojíme úhlopříčku, která spojí vrcholy elipsy. Na tuto úhlopříčku vedeme z vrcholu obdélníku kolmici, která na hlavní ose určí střed křivosti S1 a na vedlejší ose S2. Sestrojíme kružnice křivosti o poloměrech R1 a R2 - viz obrázek. Mezeru mezi kružnicemi doplníme křivítkem.

Elipsa - jak ji vykreslit? #3

*palec*

Myslím, že tenhle poopis je dostatečně jasná, nicméně připojuji ješte odkaz, kde je ta konstrukce rozkreslena do kroků.:

cmg.prostejov.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma oskulační kružnice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]