Nejste přihlášen/a.
DObrý den, mohl by mi prosím někdo laicky napsat postup, jak sestrojit elipsu, když znám střed, jeden bod A, hlavní vrcholy. Potřebujuještě vedlejší vrcholy a vykreslit elipsu, nevím jak na to. Na internetu jsem našel něco o proužkouvé a Rytzově konstrukci,ale je to popsáno složitě způsobem který nechápu. Představte si, že jsem idiot a vy mi musíte popsat, jak na to. Najde se někdo, kdo mi pomůže? Děkuji
Jedna z možností vykreslení elipsy, známe-li poloosy, je tzv. trojúhelníková ko/... Spočívá v tom, že nakreslím dvě kružnice, obě se středem ve středu elipsy, menší bude mít za poloměr vedlejší poloosu a ta větší hlavnípoloosu. Pak nakreslím polopřímku jdoucí středem elipsy (na oobrázku jsou tři takové přímky). Ten paprsek protne narýsované kružnice, každou v jednom bodě. Průsečikem s menší kružnici vedu rovnoběžky s hlavní osou, tím druhým kolmici k ní (neboli rovnoběžku s vedlejší osou). Jejich průsečík pak je bod elipsy (na obrázku jsou to body M1, M2, M3)
Vy ovšem, aspoň z počátku, tu menší kružnici neznáte (velikost vedlejší poloosy teprve hledáte), ale zato znáte jeden bod elipsy, totiž bod A. Tak začneme s tím, co známe. Sestrojíme kružnici o poloměru rovném hlavní poloose ("větší"z obou ktužnic). Bodem A povedeme "svivlici"a bodem, v nemž protne tu naši kružnici, povedeme paprsek s počátkem ve středu elipsy. Dále tímto bodem povedeme rovnoběžku s hlavní osou a její průsečík s právě zkonstruovaným paprsekm bude ležet na menší kružnici, kterou tím pádem snadno sestrojíme a máme vše, co potřebujeme.
V tom výše zmíněném odkazu máte popsanou i proužkovou metodu, třeba to z něj pochopíte. Ono to není zas tak složité, je to vlastně jen jiné provedení té trojúhelníkové metody.
Děkuji moc za vysvětlení, použiji tu trojúhelníkovou konstrukci, ta se zdá být nejjednodušší..
Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc. V zadání úkolu mám napsáno, že elipsu musím vykreslit pomocí některé metody (udělám to tedy tou trojúhelníkovou) a potom, že musí být vykreslena pomocí oskulačních kružnic. Ty se dělají v mém případě prosím jak?
Děkuji moc za vysvětlení, použiji tu trojúhelníkovou konstrukci, ta se zdá být nejjednodušší..
Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc. V zadání úkolu mám napsáno, že elipsu musím vykreslit pomocí některé metody (udělám to tedy tou trojúhelníkovou) a potom, že musí být vykreslena pomocí oskulačních kružnic. Ty se dělají v mém případě prosím jak?
Postup konstrukce:
Nad jednou čtvrtinou elipsy sestrojíme obdélník. V obdélníku sestrojíme úhlopříčku, která spojí vrcholy elipsy. Na tuto úhlopříčku vedeme z vrcholu obdélníku kolmici, která na hlavní ose určí střed křivosti S1 a na vedlejší ose S2. Sestrojíme kružnice křivosti o poloměrech R1 a R2 - viz obrázek. Mezeru mezi kružnicemi doplníme křivítkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.