Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sloh - jaký je to útvar?

Od: abcd* odpovědí: 4 změna:

O jaký slohový útvar se jedná? Myslím si, že je to odborný styl, ale útvar nevím. Díky.

Babyboxy
V dnešní době přibývá párů, jež nemohou přivést na svět vlastního potomka a toužebně čekají na
možnost adopce. Chtějí poskytnout opuštěnému dítěti rodinné zázemí, lásku a určité životní jistoty,
vychovat z něho plnohodnotného člověka.
Na druhé straně jsou tu zoufalé matky, které se ocitly v tíživé životní situaci a z určitých důvodů se
nemohou postarat nebo nemohou vychovávat svoje čerstvě narozené miminko. Právě pro tyto matky
bylo založeno v České republice, s významnou pomocí Nadačního fondu pro odložené děti STATIM,
již několik babyboxů. Pomocí těchto babyboxů se podařilo zachránit již několik novorozenců, což je
nádherná odměna za vynaložené úsilí.
[...]
Ten, kdo dítě do boxu vloží, zůstává v anonymitě. Pro odkládající osobu je ve schránce připraven
lístek s informací o dalším osudu dítěte a o možnostech, jak jej získat zpět. Pokud se matka k dítěti již
nepřihlásí, je nabídnuto k adopci.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Mně to přijde jako běžná tisková zpráva. Odborný styl v ní nevidím ...

doplněno 08.04.14 23:56:

Slovo "běžná" jsem mohla vynechat. TZ je trochu něco jiného, než zpráva do tisku, internetového magazínu apod. Myslela jsem zprávu, kterou nějaká organizace/podnik apod. zasílá médiím, jež ji teprve upravují pro vydání. Tzn., že nejde ani o pubklicistický styl. TZ vnímám jako informaci, kterou o sobě "někdo" (firma ...) poskytuje médiím. Použití názvu organizace neznamená odborný styl.

zajixxx*

Běžná tisková zpráva není žádný slohový styl. Tipnul bych to na styl prostěsdělovací.

doplněno 08.04.14 21:52:

Jaj.. sorry... už to vidím... na styl se nikdo neptal.

abcd*
hodnocení

Já určila sly jako odborný, Protože přece jen to, že je jmenována nějaká organizace není úplně všeobecná znalost, stejně jako fungování babyboxu.

Vzhledem k pohledům ze dvou stran mě napadla úvaha, ale zase mi to nepřipadá subjektivní, protože tam nikde autor nesděluje svůj názor.

abcd*
hodnocení

Pokud to to byla běžná tisková zpráva, což je docela divný pojem, ale budiž. Jednalo by se o publicistický styl. Ovšem žádný z jeho znaků tam nevidím. Pokud by to byla publicistika, jednalo by se tak možná o článek.

Zpráva v publicistice totiž informuje o něčem, co se stalo, což opravdu nevidím.

Zpráva v prostě sdělovacím stylu je informace o tom, co se stane, takže v tomto případě jedině, že by někde měl být umístěn babybox a to tady asi nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]