Nejste přihlášen/a.
O jaký slohový útvar se jedná? Myslím si, že je to odborný styl, ale útvar nevím. Díky.
Babyboxy
V dnešní době přibývá párů, jež nemohou přivést na svět vlastního potomka a toužebně čekají na
možnost adopce. Chtějí poskytnout opuštěnému dítěti rodinné zázemí, lásku a určité životní jistoty,
vychovat z něho plnohodnotného člověka.
Na druhé straně jsou tu zoufalé matky, které se ocitly v tíživé životní situaci a z určitých důvodů se
nemohou postarat nebo nemohou vychovávat svoje čerstvě narozené miminko. Právě pro tyto matky
bylo založeno v České republice, s významnou pomocí Nadačního fondu pro odložené děti STATIM,
již několik babyboxů. Pomocí těchto babyboxů se podařilo zachránit již několik novorozenců, což je
nádherná odměna za vynaložené úsilí.
[...]
Ten, kdo dítě do boxu vloží, zůstává v anonymitě. Pro odkládající osobu je ve schránce připraven
lístek s informací o dalším osudu dítěte a o možnostech, jak jej získat zpět. Pokud se matka k dítěti již
nepřihlásí, je nabídnuto k adopci.
Mně to přijde jako běžná tisková zpráva. Odborný styl v ní nevidím ...
doplněno 08.04.14 23:56:Slovo "běžná" jsem mohla vynechat. TZ je trochu něco jiného, než zpráva do tisku, internetového magazínu apod. Myslela jsem zprávu, kterou nějaká organizace/podnik apod. zasílá médiím, jež ji teprve upravují pro vydání. Tzn., že nejde ani o pubklicistický styl. TZ vnímám jako informaci, kterou o sobě "někdo" (firma ...) poskytuje médiím. Použití názvu organizace neznamená odborný styl.
Běžná tisková zpráva není žádný slohový styl. Tipnul bych to na styl prostěsdělovací.
doplněno 08.04.14 21:52:Jaj.. sorry... už to vidím... na styl se nikdo neptal.
Já určila sly jako odborný, Protože přece jen to, že je jmenována nějaká organizace není úplně všeobecná znalost, stejně jako fungování babyboxu.
Vzhledem k pohledům ze dvou stran mě napadla úvaha, ale zase mi to nepřipadá subjektivní, protože tam nikde autor nesděluje svůj názor.
Pokud to to byla běžná tisková zpráva, což je docela divný pojem, ale budiž. Jednalo by se o publicistický styl. Ovšem žádný z jeho znaků tam nevidím. Pokud by to byla publicistika, jednalo by se tak možná o článek.
Zpráva v publicistice totiž informuje o něčem, co se stalo, což opravdu nevidím.
Zpráva v prostě sdělovacím stylu je informace o tom, co se stane, takže v tomto případě jedině, že by někde měl být umístěn babybox a to tady asi nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.