Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika - pravděpodobnost

Od: oldriska odpovědí: 3 změna:

Moc prosím, poradíte?

Ve Sportce se losuje 6 čísel ze 49 (v osudi jsou koule s čísly 1 až 49). Na losu označí sázející 6 čísel. Jaká je pravděpodobnost výhry a) v 1. pořadí, tj. všechna čísla správně, b) ve 3. pořadí

Mockrát předem děkuji.!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Podle mě se jedná o kombinaci šesti čísel ze 49 resp. 4 čísel ze 49.

13 983 816 pro první pořadí resp. 211 876 pro třetí.

Pokud máš excel, je to fce =KOMBINACE(49;6) NEBO =KOMBINACE(49,4)

To první je výpočet všech možností proprvní tah, jediná z nich je ta vyhrávající, takže pravděpodobnost výhry (která je definovaná jakopoměr příznivývh možností ku všem) není 13 983 816, ale (pokud je ten výpočet dobře, já ho nekontroloval, ale věřím) 1/13 983 816

Ta druhá pravděpodobnost je trochu složitější. čítal jste všechny možnosti vytažených čtveřic, pokud opravdu taháte čtveřice. No a jednak příznivých případů je více, totiž tolik, kolik je možných čtveřic vybraných z těch vsazených šesti, a dvak netaháte čtyři, ale šest čísel.

doplněno 31.03.14 14:00:

Pardon, úvaha je správná (i když je to jen nástin, ne úplné řešení), ale špatně jsem chápal , co je třetí pořadí (viz x). Už jsem holt dlouho nesázel sportku.

x®

Pro 3. pořadí je zapotřebí uhádnou 5 čísel. Takže počet příznivých výsledků je C5(6)⋅C1(43).

Při správném tipo/...:

1. šesti čísel, získává sázející výhru 1. pořadí,

2. pěti čísel a dodatkového čísla (5 + 1), získává sázející výhru 2. pořadí,

3. pěti čísel, získává sázející výhru 3. pořadí,

4. čtyř čísel, získává sázející výhru 4. pořadí,

5. tří čísel, získává sázející výhru 5. pořadí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]