Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Carky ve vetach

Od: koala odpovědí: 8 změna:
Ahojte, pisu slohovku, charakteristiku osoby..a nejsem si jista s carkama ve vetach.. Napisu ty vety, ktere nevim...Osoba, kterou jsem se rozhodla popisovat, je divka, ktera pro me hodne znamena. Alespon se o to pokusim a o me skvele spoluzacce vam nyni napisi vic. Pratele jsou prece od toho, aby si vzajemne pomahali a vzdy si podali pomocnou ruku, kdyz ji budou potrebovat. Mm vsechny carky spravne nebo nekde chybi nebo naopak je tam zbytecna? V te prvni vete si nejsem jista s tou carku za popisovat...dekuju

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Myslím, že čárky jsou v pořádku. Za ...popisovat rozhodně bude, je to poslední slovo vložené vedlejší věty.

Sama bych nepsala o mé spolužačce, psala bych o své spolužačce.

edaf
hodnocení

0x

Máš to dobře, jenom bych v té první věte nahradil jedno "který" za "jenž", aby to vypadalo lépe. Třeba: osoba, kterou jsem se rozhodla popisovat, je dívka, jež pro mě hodně znamená.

praivo*

Neřekl bych, že by to pak vypadalo lépe...

edaf

Nebude tam blízko sebe dvakrát které a ukáže, že zná i jiná slova. A vo tom to je.

Ne "jenž" -to je mužský rod, ale "jež".

ivik*
hodnocení

0x

Učitelé na ZŠ i na střední nám radili ,abychom se zbytečně nezamotávali do delších vět,tam je pak to úskalí čárek.Já se tím snažím občas řídit,ale když píšu třeba tady na poradně odpovědi,jsem někdy tak v ráži, že nadělám chyby nejen v čárkách. A pak se stydím,někdy se i omlouvám

joudic*
hodnocení

0x

Alespon se o to pokusim, a o me skvele spoluzacce vam nyni napisi vic.

Pred a se zpravidla carka nedava, avsak v pripade, kdy se ve vete vyskytuji 2 slovesa, by byt mela, alespon tak nas to ucili.

"pomahali a podali" je zde ve stejnem vztahu jako "hrusky a jablka", tam carka nepatri, ikdyz to jsou take 2 slovesa

praivo*

Nene, sem čárka nepatří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]