Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer,
prosím o informaci z vlastní iniciativy jsem se přihlásila ke studiu prezenční formou. Jedná se o tři semestry na bázi VŠ, s týdenním soustředěním v každém semestru.
Otázka zní, měla bych možnost nárokovat studijní volno v zaměstnání, v případě, že studium zvýší mou kvalifikaci v souvislosti s povoláním. Případně jak jej docílit.
Děkuji
Souhlasím s Dusatkou. Studijní volno poskytne zaměstnavatel jenom pokud chce, žádný zákonný nárok na to není. A pokud Vám volno bude poskytovat, většinou bude chtít, aby jste se mu upsala, že po určitou dobu ve firmě zůstanete. Také studuji a to dálkovou formou při zaměstnání, proto vím, jak to funguje. Jinak Vám přeji hodně studijních úspěchů a pevné nervy, budete je potřebovat
Já tedy studuji klasickou státní vysokou školu a je to docela náročné. Ale rozhodně toho nelituji!
Dobrý večer,
děkuji moc oběma za odpověď. A budu doufat ve velkorysost zaměstnavatele, neboť je v souladu s jeho zájmy.
Náhodou jsem zjistila §232 Odst.1 pís. C zákon 4 262/2006 Sb. ZP ve znění pozdějších předpisů. Pokud je výsledkem dohody obou stran kvalifikační dohoda, vznikl by zaměstnanci nárok na 5 pracovních dnů za kalendářní rok, za které by mu příslušela náhrada mzdy. Tedy pokud jsem správně pochopila.![]()
Ostatní je na dohodě případným řešením by se nabízela možnost neplaceného volna.
Ještě jednou moc děkuji a antynce nápodobně.
Je to na vůli zaměstnavatele.já měla před mnoha lety takový kompromis ,když jsem si dálkově dělala nástavbu při zaměstnání.zmeškanou dobu v práci jsem měla sice neplacenou,ale omluvenou.Zkuste mu to navrhnout,uvivíte.Hodně štěstí.Lenka
Dobrý den,
asi vás hodně zklamu, ale žádný takový nárok neexistuje ani u distančního studia, natož u prezenčního. Jedinou cestou pro vás je dohoda se zaměstnavatelem, protože jen a pouze on je schopen rozhodnout, jestli mu toto zvýšení vaší kvalifikace bude natolik k užitku, aby mu to vynahradilo poskytnuté volno. A zřejmě bude v tom případě požadovat taky nějaký závazek, že u něj odpracujete určitou dobu.
Ovšem rza ozhodnutí studovat vás velmi chválím a věřím, že nebudete litovat. Počítejte ale spíše s tím, že už dohoda se zaměstnavatelem ve smyslu, že vám dá na tu školu dovolenou nebo neplacené volno bude pro vás úspěch.
Držím palce a nenechte se odradit ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.