Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poválečné dějiny

Od: lulina* odpovědí: 6 změna:

Zdravím! :) Potřebuji pomoc. Ráda bych se zeptala na pár otázek k době 1948-1989.

1. Proč se v těchto letech na základní i střední škole psaly posudky na žáky?
2. Jake politické vtipy se vyprávěly v tét době?
3. Podle čeho jste si vybírali školu v 80. letech?

Moc, moc děkuji za odpovědi a přeju krásný zbytek dne! :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, toto období bylo vládou jedné strany, která chtěla mít vše pod svým dohledem. V posudku se psalo normální posouzení žáka z pohledu jeho chování a znalostí, ale také jeho postoje politické a původ. To mohlo osud žáka ovlivnit v jeho dalším životě - kdo neodpovídal "normě", tak se potom nedostal třeba na školu. Vtipy se vyprávěly různé, ale člověk si musel dát pozor, komu a kde je vypráví. Mohl z toho být velký malér a záleželo i na momentální tuhosti režimu (někdo byl za vtip i souzen). Škola se vybírala podle znalostí a schopností, rodinné tradice a možností (ani ne tak pozdějšího uplatnění, ale kde byla větší šance na přijetí). Je to pouze stručné a doufám, že se ve škole učí více a podrobněji.

Zdravím!

doplněno 25.03.14 11:29:

claire - já jsem se chtěl vyhnout konkrétním vtipům, aby se zde z toho nestala volná diskuze, ale budiž. A také bude asi problém, že ta jména soudruhů dnešním mladým lidem (školákům) nebudou známá.

doplněno 25.03.14 11:57:

claire - souhlasím, ale tu jistotu nemám. A je smutné, když v anketě na střední škole skoro nikdo nezná jméno Jan Palach (viz jedna reportáž v TV). Škola je fajn, ale měl by být i zájem a čerpat z jiných zdrojů (a zeptat se i rodičů).

doplněno 25.03.14 13:51:

Neodpustím si poznámku - označit tuto dobu za zlatou, je skoro jak ze slovníku soudružky poslankyně Marty Semelové.

claire*
hodnocení

2x

Štrougal, Husák a Biľak se domlouvají, že pojedou do Francie. No jo, ale ve Francii se všichni jmenují "de". Štrougal povídá: "Tak já budu de Štroug!" Husák: "Já budu de Hus." a Biľak na to: "Tak já s váma nejedu."

Bůh si k sobě zavolá Jakeše a Gorbačova a řekne jim, že za dva dny bude konec světa. Pak je pošle zpátky na zem. Gorbačov svolá soudruhy v SSSR a říká: "Soudruzi, mám dvě špatné zprávy. Za prvé - Bůh existuje, za druhé - za dva dny je konec světa." Jakeš svolá soudruhy v Československu a povídá: "Soudruzi, mám dvě dobré zprávy. Za prvé - Gorbačov není Bůh a za druhé - za dva dny končí perestrojka."

V sovětské továrně na šicí stroje slaví dělnice 50 let v zaměstnání. Přijde za ní delegace, pionýři, nesou jí kytice a vyznamenání a ptají se: "Soudružko, co by sis ještě přála?" Dělnice na to: "Já bych ze všeho nejradši ten šicí stroj." Delegace se podiví: "Soudružko, přiznej se nám, ty tady pracuješ padesát let. Nezkoušela sis nikdy vynést postupně součástky a sama si doma stroj sestavit?" - "Ale to víte, že zkoušela, ale vždycky mi z toho vyšel lehkej kulomet."

... Jinak na otázky ohledně škol Vám odpověděl kolega výše. Jen doplním, že školu si člověk vybíral podle toho, jestli mu bude dovoleno tam studovat. Děti s nevhodným třídním původem, které třeba neměly příbuzné ve straně a ve všelijakých výborech nebo neměly dostatek známostí, musely mnohdy na vysněnou školu zapomenout, i kdyby udělaly přijímačky na výbornou.

doplněno 25.03.14 11:42:

Pokud v dějepisu probírají dějiny do roku 1989 (a že by měli! Spousta dějepisářů končí rokem 1945 *bzum* ), tak jistě učitel ty osobnosti probírá. Minimálně Biľaka, Husáka, Jakeše a Gorbiho by deváťák znát měl ;)

lidus*
hodnocení

1x

Nevzpomínám si, že by kdy škola v posudku na žáka (1965-1989) psala něco jiného než to, jak se angažuje (třeba olympiády, recitační soutěže a podobně), na psaní posudků politických (z jaké je žák rodiny) zde byli jiní (hodně si jich říkalo důvěrníci a nebo seděli na MNV)

Hádají se tři muži, kdo má lacinější výrobu zbraní. Američan říká, my vyrobíme tank za 2000 dolarů, náš tank stojí jen 2000 marek, říká Němec, ¨Čechoslovák pronese, nám stačí říct 2000 slov a máme tanků plnou republiku.

Do škol chodili náboráři, exkurze do podniků, nejraděj jsem měla prohlídku kasáren. Přihlášku podávala na SZTŠ - měla jsem to od bydliště pár metrů - nedostala se, ovšem s politikou mé studijní výsledky měly pramálo společného, druhou na zemědělské učiliště-proto, že náborář byl machr a nabídl, že JZD bude učńák platit, kapesné 300-500 /1-2 ročník a 3 ročník půl roční praxe u nich -100% plat. po vyučení možnost na SŠ a VŠ - vše s jejich finanční podporou (mluvil pravdu v JZD jsem měla nástupní plat vyšší než rodiče- úředníci dohromady a volno na školu kdy jsem si řekla) Jediné co po mě politicky chtěli, bylo abych se stala předsedkyní organizace SSM okresu . Zlatá doba, peněz dost, volna dost, rekreace za hubičku a to i "cizina" SSSR, Finsko,NDR, Bulharsko - jediná podmínka,každá rekreace spojená s jednodenní návštěvou nějakého kolchozu, kde se předháněli co na jídlo a pití a ještě vám dali výslužku.

hodnocení

0x

Ono s tím studiem a nestudiem to nemuselo být vždycky tak horké. Kamarád se hlásil na VŠ, kde brali jednoho ze čtyřech a u přijímaček se ho zeptali, proč jeho otec po osmašedesátém vystoupil ze strany (z KSČ a vystoupit byl ten největší hřích).
Odpověděl jim, že se budou muset zeptat táty. No a na školu ho vzali. Nebo synek slavného disidenta Mareček Velký Font Benda trpěl u lopaty nebo v pohodě udělal VŠ?
Někdy se holt výmluva hodí.

doplněno 25.03.14 13:43:

Sovětský svaz má dvě armády.

Bojovou a válečnou.

Bojová se bojí v Afghánistánu a válečná se válí v Československu.

doplněno 25.03.14 13:56:

Ještě pro ilustraci nápis vápnem na baráku po okupaci 68:

Lenine probuď se, Brežněv se zbláznil a tvoje ideje na sto let zazdil!

Tak to totiž viděla naprostá většina národa. Ne, jak to dnes ohýbá propaganda.

hodnocení

0x

Já dostal koncem 70. let posudek-straní se kolektivu. Nechodil jsem totiž do hospody mezi stejně staré. Nic jiného tehdy u nás na vesnici nebylo!

naprosto stejné, myslím v roce 82. Taky jsem z práce nešel do hospody, ale domů a měl jsem to v posudku - "straní se kolektivu".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]