Nejste přihlášen/a.
Pěkné dopoledne přeji,
má tu někdo rád ČJ?
Prosím vysvětlíte mi, proč je ve větě Dnes v_děl Honzov_ přátele v Honzovy tvrdý y?
Díky, Vlk
Honzovy skloňuješ podle vzoru otec-jedná se o přivlastňovací přídavné jméno. Jako pomůcku pak můžeš použít přivlastňovací příd. jméno matka-viděl matčiny přátele-tj. Honzovy
Jenom upřesnění - nikoli podle vzoru otec, ale podle vzoru otcův, matčin. Viděl Honzovy (ty) (matčiny) přátele, jsou to Honzovi (ti) (matčini) přátelé...
Díky paní inženýrko, konečně to někdo rozsekl! Ta čeština.. Krásná, ale těžká. Taky jsem už hodně ze školy zapoměl. Často se řídím jen citem. Ovšem výsledky mých diktátů na netu jsou mnohdy katastrofální. A poraďte.cz? I tady je možné všechno. Za hrubku a nechápavost lze klidně dostat i bodík.
Bavím se, bavím...
Je to kvůli tomu, že se jedná o 4. pád ( viděl koho/ co? - 4. pád). Slovo Honzovy je v tomto případě přivlastňovacím přídavným jménem, skloňuje se podle vzoru otcův. V 1. pádu množného čísla by bylo měkké I, protože přátelé jsou rodu mužského životného (správně by tedy bylo Honzovi přátelé jako otcovi přátelé). Ve 4. pádu množného čísla musíme ale napsat koncovku tvrdou, i když jde o rod mužský životný, tedy -OVY (právě podle vzoru otcův).
Snad moje odpověď není moc zmatečná a dá se v ní vyznat
vrať školné, přiděláváš chudákovi už beztak jeho těžkou hlavu ... jedná se o přídavné jméno přivlastňovací, tudíž vidí koho, co, 4.p. mn. č. : matčiny přátele. Na rozdíl od věty: Byli u nás Honozovi přátelé. _ kdo, co 1.p. mn. č. jako matčini . Přídavná jména přivlastňovací mají vzory otcův a matčin, ale u vzoru matčin je to i/y patrnější. A když už byl nakousnut vzor PÁN, 2.p. j.č. zní pána možno si pomoci předložkou "bez " ...
protože si pamatuji jen vzory pán, hrad, muž stroj, (ono je jich více?) používám vyhledávače a ústav pro jazyk český. Pak ještě nejlepší pravidlo, nelézt jiná slova.
Blahopřeji všem, kteří češtinu ovládají.
(navrhuji zrušit některé i, y)
Ještě jsou dva, předseda a soudce
A například v diktátu těžko zvolíte jiná slova, použijete vyhledávač či zavoláte Ústavu pro jazyk český :o)
Jinak co ze se to tady tak rozjelo to téma? Mi pořád něco chodí na e-mail za upozornění
)
co ten vzor "otcův"
nevolánm do ústavu, ale jen na jejich stránky
my nebo mi, napsal bych mně (jako tobě)
Otcuv a matcin jsou vzory pro pridavna jmena.
Pan, hrad, muz, stroj, predseda, soudce jsou vzory pro podstatna jmena rodu muzskeho
A my a mi mi zrovna problemy nedela, mne delala problem ta pridavna jmena, o kterych jsem psala v tematu prispevku, ale to uz bylo vyse mnohokrat vysvetleno, takze uz si myslim, ze toto tema je uz vyresene.
a tak je to paní kolegyně stále. Jen si myslím, že jsem to napsal správně, tak se dozvím, že tu čtyřku z Čj jsem dostával spravedlivě.
Díky za vysvětlení a za schovívavost.
Shovívavost to tu občas fakt zaslouží! Nebudem si přece hrát na schovávanou. Hlavně že je veselo!
Jestli se neurazíte, trochu vám psaní zájmena já osvětlím .
2. a 4. pád - mě
3. a 6. pád - mně
Moje češtinářka už za tuhle chybu skoro vraždí, tak si na to dávám pozor. Ale i tak mi to občas ulítne
Dovolím si poradit pomůcku - 3. a 6. pád jsou násobky tří, proto mají tvary zájmena "já" v těchto pádech tři písmenka... :D No já vím, možná už je to moc překombinované, ale mě k těm jazykům vždycky bavila ještě matika, takže jsem si hledala takové pomůcky všude...
Milane, Ty kolegyni zkoušíš, že? Ale jak vidíš, ona se nedá. Na to zda "mě nebo mně" je jednoduchá pomůcka. Řekneš si namísto toho tě nebo tobě. A je to jasné. Zuzanko, doufám, že se nepletu. A protože i pravopis se mění, tak to řeším také citem a snad se mi to vede.
Kruci, vždyť je to ze základky už půl století!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.