Jaké dřevo na hřebíky do hrabí?

Od: Datum: 17.06.11 14:07 odpovědí: 15 změna: 02.04.15 18:49

Dobrý den všichni! Kdysi se mi dostala do ruky příručka, kde se - krom mnoha jiného - psalo, jaké dřevo je na co nejvhodnější a doporučovalo se tam i dřevo na hřebíky hrabí (černý bez...?). Zkoušel jsem je vyrobit z různých dřev, i jsem koupil hrábě se hřebíky z bělavé umělé hmoty, ale \nefungují\. V té příručce bylo zmíněno, že tráva a seno právě na onom dřevu klouže. Mám s mými hřebíky i koupenými hráběmi smutnou zkušenost, že neklouže. Tráva se \nalepí\ na špičky a po každém hrábnutí se musí oklepnout. A přitom ty dědovy tak krásně hrabávaly... Prosím o radu, děkuji, Emil.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: des*
Datum: 17.06.11 14:31

Myslím že je to úplně jedno,z jakého dřeva,my máme smrkové a dubové,udělal jsem i z laminátu ze zlomené udice,fungují všechny.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: patronka*
Datum: 17.06.11 14:37

Pokud si dobře vzpomínám, tak na kolíky dohrábí na seno se používal habr, protože má netvrdší dřevo z našich dřevin. Ono to ale není jen v materiálu, i hrabání sena se musí umět. Já jsem kdysi měla po hrabání ruce samý puchýř, ale pak mi člověk z vesnice ukázal, jak mám hrábě držet a jak hrabat - no a už se mi puchýře nedělají, ale stejně není to můj denní chléb *smich*. Patronka

doplněno 17.06.11 14:39:

Omlouvám se, mám pod mezerníkem nějaké svinstvo a občas se mi slova neoddělí. Jdu čistit.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: des*
Datum: 17.06.11 14:47

*palec*Hlavně neplivat do dlaní,ruce musí po halmu klouzat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.06.11 15:09
avatar

Dub, buk, habr. Čím je dřevo tvrdší, tím lepší. Jen mě mate, jak jste přišel na černý bez, nemá přece uvnitř dřevo, ale měkkou duši. Ten by v žádném případě na kolíky nešel. Jistě si vzpomenete na klukovská léta - určitě jste z něj tu duši vytahoval a dělal bouchačky. Tak vidíte. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.06.11 15:28
avatar

Měl jsem hrábě bezzubé,fakt se s nimi špatně pracovalo,jó,už stárneme,já i hrábě.U popelnice se válely stará vyhozená ramínka na kalhoty.Ideální to materiál na hřeby do hrabí!Tedy ty tyčky.Jen jsem je zašpičatil ostrým nožem.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.06.11 19:40
avatar

Čistě teoreticky se kdysi doporučoval na hřebíky jasan. Já je dělal zrovna z toho co jsem našel v koutě a nikdy nebyl nějaký větší problém. Nejjednodušší to je z hůlek na týble. Uříznu na délku a je hotovo. Jen když si s tím chci malinko vyhrát tak je udělám trochu do kónusu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: nachlinger
Datum: 18.06.11 22:43

Milý "jenyk"u, děkuju za odpověď, vám i ostatním. O tom, že starší černý bez má dřevo masívní, neb duše zůstává cca stejně silná, ale kmen zesílil, píša "babajaga", které taky děkuju. Už si, věřte, připadám jako hnidopich, ale dělal jsem hřebíky z tvrdého dřeva i jasanu, ale mám pocit, že i vyhlazený hřebík během služby "ochlupatí" - snad střídáním vlhka a sucha - a pak je nejlíp přerazit je o prvního hajzla...!

Děkuju vám všem, pomocníci moji! Emil.

Od: nachlinger
Datum: 18.06.11 22:56

Dobrý večer, "jenyk"u! Promiňte, prosím, řadovému Jihočechu: co je/jsou to "týble"...? Heskej kvík end, Emil.

Od: kejki
Datum: 20.06.11 09:21

Týbl - truhlářský kolíček, prodávají se nejen krátké ale i tyčky (ala tyčka na lampion), jen musíte chtít hladký, protože se dělají i vroubkované. Myslím, že se vám bordel lepí na kolíky, protože je vlhký, dřevěné hrabičky jsou na seno, od země se hrabe kovovými.

Kolíčky se dají koupit - dřevěné 3,50, plast 1,20.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mkat®
Datum: 18.06.11 10:49
avatar

Unas sa pouziva Jasen a Agat.Hlavne ma byt konec dobre zaobleny a cely vyhladeny.(Zub do hrabli)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.06.11 18:48

Babajaga : Mladé výhonky ano, ale po mnoha letech má i bez docela silný kmen. Jeho dřevo je velmi houževnaté a lehké,kdysi se z něho vyráběly ceněné topůrka k zednickým kladívkům.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: nachlinger
Datum: 18.06.11 22:53

Dobrý večer, "kjanik112"u! Vaše odpověď je přesně ta, kterou jsem měl na mysli, pocházející z "dávnověkých" zkušeností našich předků. MOC děkuju, o zednických topůrkách jsem dodnes neměl ani potuchy.

Pravda je, že dědovy hřebíky často nevydržely můj mladický přístup "co není v hlavě, je ve svalech". Ale bylo to lepší, než rozlomené hrábě - hřebík se vyměnil za minutu, průbojník na výrobu hřebíků ještě mám.

Heskej kvík end všem mým "radičům"! Emil.

Od: kejki
Datum: 20.06.11 09:17

Vůbec je bezák výborný na násady, jen to chce seřezáním přinutit do dlouhých rovných výhonů.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.06.11 15:53

Kejki-souhlas.Je problém najít pěkný bezový špalek-většinou je rostlý do vrtule nebo je uvnitř dutý, nebo sukovatý.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pospisil
Datum: 02.04.15 18:49

To mohu poradit, v naší rodině se dřevěné hrábě vyrábějí už více než 100 let. Na hřebíky je nejlepší dřevo odolné proti otěru, neštípá se, je husté strukturou a snadno dostupné. Já používám dřevo z lísky.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.