Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
můj známý obdržel jakoby od gmailu mail , ve kterém se pod záminkou zlepšení ochrany dožadují osobních údajů včetně hesla. Podle mne by Gmail (ani jiné podobné instituce) neměl nikdy požadovat zaslání hesla mailem, domnívám se, že jde o phishing. Jste téhož názoru?
Zde text onoho mailu:
From: Gmail Team Support< accountalertt@gma/...>
Date: 2010/6/24
Subject: Support
To:
The Gmail Team is working on total security on all accounts and because of this security upgrade, we require all Gmail members to verify their account with Google. To prevent your account from disability you will have to update your information by clicking the reply button and filling the space below.
Phone number:
Date Of Birth:
Country:
Pass Word:
NOTE: Account owner that refuses to update his or her account within Seven days of receiving this warning will lose his or her account permanently.
Thank you for using Gmail!
The Gmail Team
Your Intellectual Property Rights
Google does not claim any ownership in any of the content, including any text, data, information, poradte.cz/... photographs, music, sound, video, or other material, that you upload, transmit or store in your Gmail account. We will not use any of your content for any purpose except to provide you with the Service. The provision of the Microsoft Exchange ActiveSync functionality to you does not grant, and you do not receive, any rights under any Microsoft intellectual property with respect to any device or software that you use to access such Microsoft Exchange ActiveSync functionality.©2010 Google
sociální inženýrství = podvodné vylákání informací a důvěry. Pokud by chtěli jen osob¨ní udaje, nedělal bych si starosti. Petr Novak, Pražská 1, Praha 1. Ale když chtějí heslo je to evidentní podvod ) Email smazat a netrápit se
)
p.s. to že se vám, dle odesílatele zdá , že to poslal opravdu gmeil se netrapte, víte kolik meilu se tváři, že jsem je poslal sám sobě? Ještě že si poštu 2x filtruji. Takže mi proleze tak 1 meil týdně ( nevyžádaný )
Děkuji všem za potvrzení mého názoru. Já sám to nedostal a rozhodně bych heslo neposílal, kdybych jo měl pochybnosti, zkusil bych se spojit s google teamem jinak, přes nápovědu. e mi jasné, že použitý mail nic nedokazuje, takový bych si mohl zřídit taky bez jakýchkoli hackerských dovešdosyí zcela legálně. Nicméně přítel, který to dostal, se vylekal a okamžitě odpověděl, aby to stihl ještě před odjezdem na chalupu, a teprve pak to konsultoval se mnou. Tak jsem mu doporučil změnu hesla, a to ihned, scan počítače mu doporučím, ažse vrátí. (Mimochodem až později jsem si všiml, že ten "poplach" v hesle obsahuje gramatickou chybu - alertt místo alert- což samo o soběje přinejmenším podezřelé.
Nicméně ještě jednou všem děkuji, ohodnotit jsem mohl pouze tři.
Ještě se k otázce vracím, cituji část přímo z Gamilu, zabezpečení účtu:
Své heslo také nikdy neposílejte e-mailem. Společnost Google vás nikdy nebude e-mailem žádat o vaše heslo nebo o další citlivé údaje.
Díky, já to tušil, že to tam někde je, nějak jsem to nemohl najít.
Jinak pro zajímavost cituji mail od pana Džubáka z HOAXu:
Dobrý den
Typický PHISHING. Denně vznikají stovky podobných e-mailů,
provozovatel opravdu nemá důvod po Vás požadovat přístupové údaje.
S pozdravem
J. Džubák
www.hoax.cz
Já bych s tím tolik nenadělal, kdyby šlo přímo o mne, prstě bych to smazal, ale pro přítele bych chtě, mít více přesvědčivých argumentů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.