Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit že se mi někdo naboural do pc

Od: lena0100* odpovědí: 11 změna:

prosím pomoc.exmanžel se mi naboural do pc jak to mám dokázat na policii,když k jeho pc nemám přístup?jde to zjistit z nějak mého počítače?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Vzhledem k formulaci dotazu vřele doporučuju si pozvat odborníka k počítači (případně PC k odborníkovi donést) a nechat si systém důkladně zkontrolovat a případně i vysvětlit, jaká hesla používat a proč. Změnit hesla za mizerná nepomůže.

Mimochodem - z čeho usuzuješ, že se ti kdokoli "naboural do PC"?

doplněno 08.02.13 19:30:

Jak píšu - přitáhni odborníka k počítači (nebo počítač k odborníkovi) - tvé znalosti (bez urážky, neumí všichni všechno ;) ) nejsou dostatečné, aby ti někdo mohl poradit na dálku.

Ochránit lze vše - ale je potřeba napřed pecko zkontrolovat, pak řešit způsob(y) ochrany.

lena0100*
hodnocení

nejde se mi přihlásit ,hlásí mě to chybu..dělal to ještě když jsme spolu žili tehdy mi to ještě nevadilo..navíc se tím i chlubí kamarádům jenže ti to určitě nedosvědčí..nejde tam nějak vložit virus pro toho kdo by se chtěl ke mě nabourat nebo nějak za heslovat..

doplněno 08.02.13 19:19:

on zná mé id pc,takže to pro něj není takový problém..na novou desku ted nemám nebo kolik to vlastně stojí?

iz*

Nemožnost přihlásit se do systému zpravidla neznamená, že by se Vám do počítače někdo naboural. Častějším důvodem je chyba v zadávání uživatelského jména a/nebo hesla.

Nemáte při přihlašování zapnutý CapsLock? Nezaměňujete v přihlašovacím jménu nebo v heslu velká a malá písmena?

dzordz*
hodnocení

2x

Nejjednodušší řešení: odpojit kabel k internetu.

Druhé nejjednodušší řešení, pokud internet nezbytně potřebujete: stáhnout Ubuntu (nebo jinou live linuxovou distribuci), je to zdarma, vypálí se to na cd. Počítač pak budete spouštět pouze z cd (..než vám to někdo zkontroluje a spraví).

-

Pokud máte podezření, že vám kdokoli zcizil jakýkoli účet, ať už e-mail, přístup na sociální sítě, na diskuze, k fotkám, k datům.. proveďte okamžitě následující:

1. Získejte zpět přístup na svůj hlavní e-mail - přes kontrolní otázku, zaslání sms nebo něco podobného.

2. Pomocí tohoto registračního e-mailu získejte zpátky ostatní zcizené účty. Všechna hesla u všech účtů (včetně těch, které se tváří být ok) změňte na nějaká, která jste ještě nikdy neměla. Pro každý jednotlivý účet použijte jiné, unikátní heslo.

Nejdůležitější ze všeho: tento proces obnovy provádějte z jiného počítače na jiném připojení. U kamarádky, v knihovně nebo v kavárně.

lena0100*
hodnocení

děkuji všem za dobré rady,ale na tohle jsem fakt krátka.tak pc zas nerozumím,bude to chtít teda nějakého odborníka...nevíte teda kolik by prohlédnutí pc asi stálo?a zjistí odborník i to kdo se mi do mého pc naboural ,abych to mohla dát i na policii?děkuji za pomoc

mowla*

Kolik by prohlédnutí stálo je otázkou, co a jak důkladně bys chtěla hledat - najít nějaký KeyLogger (apod.) a vyčistit systém, případně aktualizovat antivir apod. (přinejhorším reinstalovat) je otázkou pár stovek.

Hledat nějakou neprávněnou činnost (průnik apod.) je mnohem složitější (jak složité závisí i na tom, jak ´dobrý´ je škůdce), někdy to ani vypátrat reálně nelze.

tomasgulas

Řekni nějakému kamarádovi, ať Ti přeinstaluje systém. A pokud není Tvůj bývalý ajťák (ale opravdový, ne samozvaný), tak se Ti tam stejně nedostane. Takových velkohubých frajeřinek slýchávám denně... nevěř všemu. Ale ten reinstall bych každopádně provedl.

praivo*
hodnocení

1x

Těžko radit, když nevíme, podle čeho soudíš, že se ti naboural do počítače.

hm*
hodnocení

1x

Evidentně o PC nemáte ani šajna, takže x-násobné předělávání něčeho stejně asi nebude mít účinek. Jestli tam opravdu někdo nějak leze, je potřeba PC prohlédnout, něco přeinstalovat, něco vyhodit, něco pořádně nastavit, něco nainstalovat a pak třeba ještě pozorovat. Obávám se, že Vy byste zvládla jedině přeformátování disku a kompletní novou instalaci WIN (což je ostatně dobrá metoda), ale to znamená ztrátu všech dat a nainstalovaných programů. Důležitá data by proto bylo nutno předem zazálohovat.

Jak už někdo radil, obraťte se raději na odborníka.

jardino555*

2. Přeinstalovat Windows

2. Nainstalovat Antivir. aktualizovat, kontrolovat

3. Naistalovat Antispyware, aktualizovat, kontrolovat

4. Pravidelně aktualizovat Windows Update

5. Zamezit v nastavení Windows Ovládání vzdálené plochy

6. neotevírat podezřelé E-maily

lena0100*
hodnocení

prosím pomožte jak mám postupovat,už jsem si vše měnila snad 7x.musí přece něco existovat,už jsem zoufala

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]