Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jake koupit cd

Od: re* odpovědí: 8 změna:

Je lepší si koupit CD s rychlostí 4 - 8 krát nebo 8 - 16 krát?

doplněno 12.06.10 11:17:

Oprava: ne CD ale DVD *kafe*

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

3x

koukám, že co odpověd to názor.

Dovolím si říct, že považuji za nesmysl, že 8x rychlost zapisu omezuje čtení taky na 8x.

Je to jako když píšete rukou. Co má za význam, jak rychle píšete to, jak to rychle bude někdo číst.

Takže zápis. Zápis je pomocí nul a jedniček .. kdo by to čekal. I když vlastně ne, zápis je jen pomocí jedniček. Nuly se nezapisují, ty se vynechávají . Takže : Jak zápis probíhá .. milý laser nám vypaluje do nosiče dírky. Pokud je zvětšíme, jsou to přesně ohraničené díry, jako když vrtákem uděláte díru do dřeva. Přesná hloubka, přesný tvar a ostré hrany.

Čím rychleji vypalujete, tím má laser menší čas vypálit přesné hrany a dochází k tomu, že místo přesné díry jako vrtákem, je dírka jako byste ji udělali malíčkem do písku ( pořád ale stejná velikost ). V písku jsou hrany nejasné, zaoblené.

O nic by nešlo, ale čím více jsou data nahuštěné, tím přesnější zápis musí být. Nové mechaniky s tím nemívají problém, ale přesto některé DVD přehrávače vám pak disk nepřečtou. Rychlosti čtení jsou velmi vysoké, a data jsou pak chybové. Nemluvě o tom, že laser i při čtení vytváří teplo. a jemně, i když nepatrně hrany ohlazuje. Pak se divíme, že DVD přestane být funkční.

Kolega, vždy vypaloval 16-32x rychlostí a pořád se divil, proč mu půlka DVD nefunguje.

Takže, rychlost jakou zakoupíte, je v celku jedno, protože většina DVD se zeptá jak je vypálit chcete.

Třeba Verbatine kupuji 16x, ale vypaluji 6x nebo 4x pokud se jedná o zalohovací data. Video , když vypaluji z kamery tak 8x.

Časově to není takový rozdíl, ušetříte tak jednu dvě minuty a riskujete ztrátu dat.

k vašemu p.s. je ukradené zda pálite DVD nebo CD . Tohle platí vždy.

Osobně považuji zápis MAX rychlostí ( rychlost 54x ) za holé šílenství ...

hodnocení

2x

Smysl má ještě osmirychlostní vypalování. Při rychlejším pálení je požadované rychlosti dosaženo až na obvodu disku. Úspora času je skoro nulová a kvalita zápisu už nemusí být dostatečná pro čtení v jiných mechanikách.

Jinak pálení při nižších rychlostech ti nesníží rychlost následného čtení, jak psal výše Bena.

bena*

Spidere, myslel jsem to, že když si koupíte DVD s rychlostí 8× a vypálíte na něj data rychlostí 4×, tak to bude číst maximálně 8×, protože rychleji to nejde.

Možná jsem to napsal já špatně, možná jste to Vy špatně pochopil, za což se všem omlouvám.

To je ale rychlost zapisovací nikoliv čtecí. Taje dána konstrukcí použité DVD mechaniky.

bena*
hodnocení

0x

Podle mého názoru to je jedno.

Platí známé pravidlo, čím nižší rychlostí se zapisuje, tím je to lepší.

Já běžně kupuju DVD 8× a rychlostí 4× zapisuji.

Jak chcete. Je to jedno. Akorát čtení je potom myslím pomalejší...

re*
hodnocení

Takže je lepší koupit 8x - 16x... ;)

zlejdacan*

Opravte mě pokud se mýlím, ale výhodnější je, pokud je stejná cena, si koupit rychlejší a pak mít možnost si vybrat rychlost vypalování/čtení.

Naopak pokud si koupím pomalejší, může mi to stačit, ale taky mě to omezovat pokud bych chtěl vypalovat rychlejší rychlostí.

diamantovymagnat*

v první ředě jde o to jakou rychlost podporuje mechanika. každopádně, jak je psáno výše, pomaleji se rovná kvalitněji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]