Nejste přihlášen/a.
Navštívil jsem na doporučení odbornou prodejnu za účelem koupě předpěťové ochrany z důvodu samovolného vypnutí PC :
Logika zdroje zůstává ve stavu, jako kdyby běžel. V podstatě si nerozumí mb a zdroj. Proto je třeba ho vypnout, aby se všechny kondenzátory spolehlivě vybily a celé se to zresetovalo. Ničemu to nevadí, stačí si pořídit vypinatelného psa nejlépe s přepěťovou ochranou a po ukončení práce vypnout. Vřele doporučuji i u dobrého zdroje, je to schopné uchránit docela dost peněz při napěťových špičkách a na druhou stranu to dlouhodobě šetří kapsu kvůli snížení spotřeby elektřiny. Ono se to nezdá, ale součet příkonů jednotlivých věcí kolem počítače v Energy Save modu je klidně 40 W.
Zdroj takhle může fungovat celá léta, nebo odejde v neděli, kdy by měl být krásný den. Nelze předem odhadnout.
Bylo mi řečeno, že přepěťová ochrana u PC je pouze proti úderu blesku a žádné napěťové špičky neřeší. Zatím jsem ji nekoupil, může se někdo znalý vyjádřit o jejím použití u PC případně vysvětlit její princip.
doplněno 22.04.10 16:51:Konečně jsem pochopil princip respektive účel přepěťové ochrany, doposavad jsem si neuvědomoval, že použitý element-varistor nereguluje napětí, ale v případě přepěťové špičky způsobí zkrat a tím dojde k výpadku jističe, tudíž odpojení použitého zásuvkového okruhu. Poté se musí př.ochrana vyměnit. Omlouvám se za svoji neznalost a děkuji za Váš čas i příspěvky. Problematika přepětí jak zjištuji na všech stupních I-IV v RD není laciná záležitost a je zatím pro mne technicky složitá.
Základem správné přepěťové ochrany je "trojtá" ochrana. Různé prodlužovačky s ochranou, jsou veselé podvůdky na zákazníky, které jsou funkční, ale opravdovou ochranu nevytvoří. Je nutno mít chráněnou zásuvku, pak rozvaděč a hl. přívod. Jen tak je zajištěno, že vaše PC je opravdu ochráněno. Jen bych rád upozornil, že většina těchno zařízení je jednorázovka. Tedy, pokud vám vyletí ochrana v zásuvce, cca v ceně 800 kurun, je nutno si koupit novou, jinak již nic neochrání.
Překvapilo mě odvážné tvrzeníFidoneta" pokud vám vyletí ochrana v zásuvce, cca v ceně 800 kurun, je nutno si koupit novou, jinak již nic neochrání".Je zajímavé uvádíš některé (které tedy konkrétně?), že jsou funkční, ale jen na jedno použití, byl bych rád kdyby toto tvrzení někdo potvrdil respektive vyvrátil. Jinak co se týče jednotlivých stupňů ochrany nemám výhrady doufám, že ty již jsou na vícero ochránění?
Příloha viz obrázek.
doplněno 21.04.10 21:21:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.