Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psaní všemi deseti

Od: er* odpovědí: 11 změna:

Jak se naučit psát všemi deseti? Chystám se to naučit. Nemám spíše problém s tím jak na to, ale zajímá mě hlavně jak mám držet ruce, jestli mají být položené nebo ne, jestli mít položené dlaně atd...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

arimas*
hodnocení

0x

kupte si k tomu ucebnici tam to vsechno mate do podrobna vysvetleno a hlavne tam mate cviceni od uplneho zacatku az po konec . az ucebnici projdete celou budete umet psat.

take jsem se tak naucila:) je to zabavne ... alespom me to strasne bavilo *smich*

doplněno 14.04.10 11:38:

hihi vubec me nenapadlo ze si to muzete nyni stahnout z netu ... totiz ja se to tehdy ucila ve 14 letech z ucebnice :D

bena*
hodnocení

0x

Stáhněte a nainstalujte si program ZAV nebo program Deseti prsty...

krulis*

Jak radí kolegové výše,stahnětě si nějake free programy(např tento program je dobrý pro začátečníky i já sem v něm začínal slunecnice.cz/... ) nebo si najdětě članky o psani deseti prsty na klávesnici jako např.: dusan.pc-slany.cz/... ;)

marenka*
hodnocení

0x

Hlavně se přitom nesmíte koukat na prsty. Jak tohle začnete jednou dělat, je to zlozvyk kterého se jen tak nezbavíte. Teď se soustředím na to jak mám ruce. Mám je opřené dolní hranou dlaní, víc na malíčkové straně, stranu u palců už mám volněji. Ale píšu na noťásku. V práci, kde mám klávesnici mám ruce ve vzduchu. Před začátkem psaní se jen podívám abych měla ukazováčky na F a J, ale i to se dá bez dívání, na těchto písmenkách je malý hrbolek pro nahmatání. Dívejte se na monitor a pokud napíšete špatně písmenko, opravte jej. Nekoukat ;) Jinak na netu jsou prográmky, které Vás provedou prstokladem.

bena*

Ano, hlavně nekoukat na prsty!

papene*

;)Já to zkoušela podle programu a málem jsem si vykloubila prsty.Ještě to je na čas,děs běs.*zed*

moxa*
hodnocení

0x

Tak já si z "techniky administrativy" :-D pamatuji, že ruce položeny být nemají. Ale učila jsem se na stroji.

Ve skutečnosti mám zápěstí na stole a vnější kloub zápěstí položený na klávesnici. Ta poloha je důležitá hlavně proto, abyste hodiny nedržel/a ruce v nějaké křeči. Takže pokud nepíšete 8 hodin denně, tak rehabilitace snad nehrozí.

er*
hodnocení

No já nepoužívám zatím žádný program. Jen on-line toto: pepinator.110mb.com/...

A jinak normálně když píšu tak to zkouším všemi deseti. Jen právě nevím jak mít ty ruce...

marenka*

Tady je to popsané od odborníků :

Teď, když jsme si vysvětli-li jednotlivé základní polohy, připomeňme si ještě jednou správnou polohu paží a rukou při psaní na klávesnici osobního počítače nebo elektrického psacího stroje [neplatí pro ruční psací stroj ("mechanický")]. Paže jsou volně podél těla a jsou ohnuty v lokti do mírně stoupajícího úhlu, shodného s úhlem sklonu klávesnice, tedy 10° až 15° od vodorovné polohy. Ruce jsou umístěny v základní poloze na klávesnici počítače. Prsty jsou mírně ohnuty a kláves se dotýkají bříšky. Píše se pouze jednotlivým prstem, nikoliv celým zápěstím. Zápěstí se nikdy neopírá o rám klávesnice či o hranu stolu! Při mnohaletém psaní tímto způsobem by mohlo dojít k útlaku nervu až s trvalými následky (možnost vzniku nemoci z povolání). Opěrky před klávesnicí počítače včetně těch, jež jsou součástí klávesnice, nelze při psaní desetiprstovou metodou použít (použití opěrek pevně spojených s židlí - područek je diskutabilní). Zápěstí musí být v rovině a celá ruka se pohybuje co nejméně. Prsty mají klouzat z klávesy na klávesu.

K dodržení pravidel pro správné umístění paží je nezbytné dodržet požadavky na správné sezení na vhodné židli, kdy záda jsou opřena o zádovou opěrku, především v bederní části. Výška sedadla má být nastavena tak, aby nohy v kolenou svíraly pravý úhel a chodidla byla celou plochou byla na podlaze (vysoká poloha sedačky způsobuje otoky kotníků). Nohy není vhodné křížit. Možno je jednu nohu povysunout dopředu, ale při dlouhodobém sezení je nejlépe mít nohy od sebe (úhel až 45°). Při psaní v sedě má být dodržena dostatečná vzdálenost očí od obrazovky - cca 50 až 80 cm.

Nepodceňujte správné sezení, neboť jeho nedodržení může vést k mnohým zdravotním obtížím, například k bolestem zad, bolestem na hrudní kosti podobným infarktu myokardu atd. Největší riziko při ovládání PC není, jak někteří předpokládají v oblastech záření, ale je právě spojeno s polohou paží.

a ouvej, koukám, že budu mít utlačený nerv, protože zápěstí opírám *hi* Je pravda, že mě poslední dobou dost bolí pod pravým ramenním kloubem, ale to přikládám pohybu ruky mezi klávesnicí a myší *sok*

fidonet*
hodnocení

0x

100% doporučuji program Všemi deseti je jasný, bezproblémový a naučí schopného člověka velmi rychle . . ..

bena*

Já jsem se učil na ZAVu a ten je výborný...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]