Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu co mám udělat s W XP až skončí jeho podpora, abych mohl pokračova běžně dál. XP je legální a ty nové OS windows se mi nelíbí (taky zvyk). PC používám na běžné záležitosti- internet, dokumenty, fotky a jejich úpravy. Žádné hry, filmy a úprav videa a další složité věci jako programování a pod. Běžný uživatel, který si umí přeinstalovat OS a pod. Zatím jse se trochu díval na virtualboxu na Linux. Jsem sice již v důchodu, ale mám dost jiných činnosti. PC mi slouží jako zdroj informací a moc se mi nechce makat na novém OS (asi bych si vybral Ubuntu). Asi bych odinstaloval Explorel, zbavil bych se dalších věcí, zastavil aktualizce (mám je nastaveny na ruční instalaci) a pod.
Tak díky za rady.
Co máte udělat? Nic zvláštního, prostě normálně budete pracovat na PC úplně stejně jako předtím. XP nejsou problematické, proto třeba ještě nyní prodáváme CNC, na jejichž PC je právě XP. Ostatně to není nejstarší systém, zrovna dnes jsem byl na servisu stroje, který má PC s W95 - a taky jede. Přitom jde o hodně archaický systém, ovšem je stále funkční.
Že se Vám W7, W8 atd nelíbí, to se nedivím. Taky skřípu zuby, když po mě zákazník chce nainstalovat editor na svůj noťas, kde právě tento zázrak má. Je to prostě SW ve stylu dnešní FB generace - načinčaný, animovaný, na blbinky dobrý, ale na pořádnou práci je to na pendrek.
Souhlas, taky nedám na XP dopustit. Zajímalo by mě, jak je to s těma aktualizacema - nezabírají zbytečně místo na disku? Mám taky stop pro instalace, ale jsou stažené pro případ potřeby a po každém zapnutí PC mě upozorní, že jsou připravené k instalaci na pokyn. Po ukončení podpory, když zjistím, že nebudou potřeba, jak se jich zbavit?
Například aplikace pro servis techniků, nastavování různýh hodnot, no prostě celé technické IT funguje z 99% pouze na XP.
Co to je za nesmysl? ...jsou stažené pro případ potřeby... Až se vám to (opravdu) podělá, tak pak už si je můžete ... akorát namazat na chleba.
A ta poslední věta to samé. Co má ukončení podpory (konec vydávání dalších záplat) společného se staženýma aktualizacema? Ty budou fungovat pořád (jakože udělají v PC co mají) i po skončení podpory.
Mimochodem stahují se do C:WINDOWSSoftwareDistributionDownload
doplněno 19.01.14 21:39:@nick: Ukončení podpory nemá vliv na stažené aktualizace. Ukončení vydávání nových neznamená, že ty staré jsou nefungují.
Co se týká toho jestli aktualizovat nebo ne. Kamoš ajťák, měl na XP zakázané aktualizace a neměl problém. Nebo se tím aspoň nechlubil. Já aktualizuju (po pěčlivém výběru) a jsem taky spokojený.
Ale schovávat aktualizace na potom je ve spoustě případů na prd. Až se vám např. dostane do PC nějaká havěť, tak záplatovat tu díru je už k ničemu.
Nebo když něco nepojede, tak se budete probírat tou stovkou aktualizací a hledat, která to spraví?
to pepr: určitě se rádi necháme poučit od zkušenějších, ale už cca půl roku nenainstalované aktualizace zatím nic nezavinily, všechno funguje perfektně, naopak dřívější pravidelná instalace vždy odebrala třeba až 500MB na disku. Kdyby se něco negativně projevilo, aktualizace bych obnovil a i ty už dřív stažené nainstaloval. Píšete, že ukončení podpory XP nemá nic společného s aktualizacema, takže to znamená, že se budou stahovat a nabízet na WXP k instalaci dál i potom? Spousta lidí se v tom nevyzná, tak poraďte, proto jsme tady.
Delat nic nemusite. Win XP budou fungovat stejne dal, bez omezeni do budoucnosti. Konec podpory ze strany vyrobce jen znamena, ze uz pro nej nebudou vytvaret bezpecnostni a jine opravy nebo zajistovat, aby nove programy behaly v XP a nebudou pro XP poskytovat napr. telefonickou podporu apod. Proste k tomu datu se vsechno na jejich webu zmrazi a prestanou na nej pri dalsi cinnosti firmy (vyvoj novych programu) brat ohled.
Ze to pro uzivatele, ktery XP jeste pouziva, v podstate nic neznamena, dokladaji treba lide, kteri stale jeste pouzivaji Windows95 nebo Windows98, kterym skoncila podpora pred mnoha lety.
Je jasne, ze nastavil konec podpory tak, aby lidi co nejrychleji presli na W8, ale z grafu je jasne videt, ze lidi neprechazi (dokonce tech na XP je porad 2,5x vice nez tech na W8), takze tezko muze ospravedlnit odriznuti tolika pocitacu od bezpecnostcnich zaplat. To si na triko nevezmou.
Doufali, ze lidi na svych PC instalovat nove W8, ale to moc lidi nedela. Podil W8 roste jen proto, ze je predinstalovan na novych PC. A protoze prodeje PC jsou dole (ekonomicka krize), tak podil W8 neroste tak rychle, jak doufali.
Pokud nebudou chodit aktualizace nebude ten os xp padat? Jednou mě neaktualizoval ovladač na win7 (asi tak cca měsíc po instalaci) a bylo vymalovaný
No, a právě v tom je ten rozdíl mezi XP a jejich následníky. Věřte, že spousta našich zákazníků vůbec nemá PC připojený na net a vše funguje. Troufám si říct, že lépe, než když PC připojený je, protože z netu spíše chytíte nějakého vira. Zejména při levelu mnohých dnešních uživatelů, kteří bez FB a podobných ,,životně nezbytných´´ aplikací neudělají ani ránu. Na druhou stranu - nebýt jich, tak máme podstatně míň práce
Ale vážně - už jsem to tu psal - zrovna nedávno jsem byl u několika zákazníků, kteří jedou na W95, či 98, pochopitelně bez aktualizací .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.