Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej přes AUKRO vs daně

Od: karolina20 odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na prodej přes AUKRO asi jej skoro všichni znáte.

Jakto že nemusím platit žádnou daň když něco prodám? Nemůže mít někdo postih z toho, že by prodával mnoho věcí na aukru třeba 1000 kusů věcí za rok? Nemusí z toho platit daně? Nevíte někdo jak to přesně je? Prodává tam spousta lidí a určitě všichni nemají ŽL a prodávají tam oravdu mnoho věcí...Děkuji všem

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repak*
hodnocení

1x

Jde-li o občasný prodej osobních movitých věcí tak ten je dle §4 odst. 1 písm. c) od daně z příjmu osvobozen. Pokud je prodej častý lze jej asi vyložit jako nepovolené podnikání se všemi důsledky (pokuta ŽÚ, daně, pojištění, ... ). Podnikání = soustavná činnost za účelem dosažení zisku.

hodnocení

1x

Prodávej,či nakupuj,ale hlavně neřeš to!

repak*

A až tě chytí tak se nediv.

annas*
hodnocení

1x

Četla jsem v tisku, že se finanční úřady zajímají o obchody na internetu za tři roky zpátky. V diskuzi na fóru Aukra se již objevila zpráva, že si FO vyžádal doklady z Aukra, podle nichž kontroloval prodej dotyčného.

Cituji z MFD - Kdy se přiznat?

1. Pokud jde o nahodilý prodej movitých věcí - např. osobních věcí či pozůstalosti. Na výši výdělku nezáleží.

2. Soustavná, nezávislá činnost za účelem dosažení zisku (nakoupím, prodám, chci vydělat) - jde o podnikání a dotyčný musí mít ŽL, dát daňové přiznání a zpravidla i platit soc. a zdrav. pojištění. Je jedno, za kolik toho prodá či kolik vydělá.

3. Pokud nejde o podnikání, ale o příjmy z příležitostné činnosti, jako je prodej výpěstků z vlastní zahrádky nebo uměleckých děl vytvořených ve volném čase, daňové přiznání se musí podat při ročních příjmech vyšších než 20.000 Kč.

4. Prodej aut, lodí a letadel, které někdo vlastní kratší dobu než jeden rok, musí být také zdaněn. Daní se rozumí rozdíl mezi prodejní a kupní cenou.

petr123*
hodnocení

0x

Pokud prodáš přes inzerát jeden kus něčeho co už nepotřebuješ tak to není podnikání - a k takovému účelu by teoreticky Aukro mělo sloužit.

Pokud bys prodával 1000 kusů za rok tak je to souvislá výdělečná činnost a placení daní a řadu dalších věcí musíš dělat.

juvla*
hodnocení

0x

Ale tam také prodávají e-shopy na ŽL, dostanete od nich fakturu. Pokud budete prodávat jako fyzická osoba ve velkém množství, to záleží na vás jak se vypořádáte s daní. Není žalobce není soudce. Neznám zákon o daní z příjmu jaká je hranice pro přihlášení jako plátce daně z této činnosti.

hodnocení

0x

Systém poplatků vybíraných na AUKRU mi připomíná soudní poplatky, a proto jsem po podání jednoho neúspěšného inzerátu okamžitě svůj účet na AUKRU zrušil! To je lepší inzerovat zdarma v Annonci.

hop®

Mně systém na Aukru ani omylem nepřipomíná soudní poplatky. Aukro nemůže fungovat zadarmo, mimo jiné i proto, že dává určité záruky (i finanční) v případě, že jste prokazatelně podveden.

doplněno 07.02.10 00:36:

... a třeba Vámi zmíněná Annonce ani žádný jiný inzerát Vám žádnou záruku nedá...

vosikac*
hodnocení

0x

*jasne*Annas to popsal zcela správně*palec*

Také jsem o tom četl.Takže pokud rozprodáváte třeba svůj šatník,půdní nálezy či přítelovo (manželovo) zbytečnosti,a že jich my muži máme občas hodně :D,tak buďte v klidu;)

marlam

no jo,ale pokud vam poslou z FU at dolozite papiry,jak dokazu ze to byly stare veci z pudy a po babicce..diky

marenka*

Znám kluka, který kvůli tomu jde teď k soudu. *plac* A bude prokazovat svojí nevinnu. O tom to je. Já vím že oni by Vám měli dokázat vinu, ale funguje to bohužel obráceně.

paaja*

... jestli máte strach, přiznejte příjem a zdaňte ho ;)

Jak už psalo několik lidí výše: jestli občas prodám něco z domácnosti a neblížím se limitům daným zákonem, neřeším to.

Je kolem toho zbytečná hysterie podpořená stupidními titulky na internetových portálech typu "... finanční úřady si došlápnou na matky na mateřské dovolené ... " *ee* Finančáci se určtě nebudou zabývat obchody v řádech desetitisíců když jejich lidi nestíhají ani kontrolovat podnikatele s obratem řádově stokrát vyšším.

Paajo nevím nevím.

Většinou to bejvá tak že to odnesou ty malý ryby a těm hóóódně velikejm to většinou projde. Ty velikýýý si totiž můžou dovolit drahý pravníky typu doktora Sokola, který ví jak to všechno pěkně legálně obejít.

chlupatependolino*
hodnocení

0x

Taky znám jednu paní na MD, moje dlouholetá přítelkyně, nakupovala tak 2 roky levné šaty ze sekáčů v Anglii a Německu a prodávala to na aukru, celé dva roky jsem ji varovala, že to rozhodně nevypadá na prodej přebytků z vlastního šatníku a bum před dvěma týdny. Předvolání na FÚ. Teď má bobky. Jak už tady někdo napsal, byl vypsán lov na menší rybky, když nikdo nemá síť na ty velké...

staarmann*

Taky bych to takhle chtěl dělat, tj. nakoupit balík a prodat na aukru. ŽL a daně jsou mi jasné. Spíš bych moc prosil o radu, kde se dají ty balíky nakupovat. Také na aukru? Nebo i jinde a ještělevněji? A co třeba CD a DVD, kde ty se dají shánět? Díky moc

chlupatependolino*

Já na vás nechci být zlá, ale nemyslím si, že aukro potřebuje další prodejce šuntů ze zemí, kde se s tím umývá podlaha. Naposledy došel balík hader z Anglie za 30 liber. Vážil 50 kg. Uvnitř samé podřadné hadříky, hrůza. A co se týče CD nebo DVD, musíte si najít vlastního dodavatele. :) Stačí hledat.

repak*

Předpokládám, že legálně vydaná CD a DVD s uhrazenými autorskými právy ... To si zase hlídá Celní správa a OSA.

staarmann*

To je pro mne samozřejmost. Jen nevím, kde nakupovat. Poradíte prosím?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]