Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nazor na linux-ubuntu

Od: otas111 odpovědí: 9 změna:

Ahoj chtěl bych se zeptat jake mate zkusenosti na os linux ubuntu. Premyslel jsem ze bych do neho sel a jeste jsem se chtel zeptat jestli jde udelat aby na nem jely programy na windows a jestli pujde pripojit wifi. A jake mate zkusenosti i s jinymi linuxi jestli treba nejit do jine verze. Moc diky za odpoved.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pepyk93*
hodnocení

0x

Právě že programy na Windows ti na Linuxu nepůjdou.Nepůjde ti tam vůbec žádná hra...*stop*

Wifina by ti tam měla jít připojit.

Zvaž to,jestli jít do Linuxu...;)

Proč ses pro něj vůbec rozhodl...?

matonka007*

Existuje na Linux maličkost jmenuje se wine. Dalo by se říct že v 90% případů nahradí jádro windows, dalo by se říct že jde o takový virtuální windows v linuxu, hry si z windowsu zahraješ jen v tom případě, že se nejedná o žádnou supernáročnou novinku (např NFS Shift), jinak Ubuntu doporučuji, možná zkusit Open Suse, řekl bych že je příjemnější a lépe se s ním pracuje, rozhodně stojí za to linux vyzkoušet.

luk*
hodnocení

0x

Ahoj,

Linux určitě vyzkoušej :)

A windowsácký programy Ti tam půjdou, je ty co potřebují opravdu jádro windowsu

by jsi měl malinko problémy.

V linuxu se windows emuluje pomocí apikace Wine, cedega - ta je přímo na hry

tady je odkaz, a můžeš se podívat jak co pod linuxem běží

appdb.winehq.org/...

hlavně je bezpečnější a stabilnější než Windows -a virů a různé havěti se bát nemusíš :)

Linux antivir nepotřebuje.

Když si stáhneš distribuci ubuntu, tak hned složí jako Live,

takže celý systém ubuntu spustíš z CD bez žádné instalace a to je fajn na odskoušení :)

A pokud Ti můžu poradit, spíš si stáhni Kubuntu - má hezčí grafické prostředí ;)

kubuntu.cz/...

Jinak já používám OpenSuse ale to je distribuce néé úplně pro začátečníky.

Pro začátečníky se dopuručuje Ubuntu (nebo Kubuntu), Mandriva

Tak napiš :)

doplněno 06.01.10 00:00:

Ještě něco, na Pc můžeš mít jak Windowsy tak Linux

Než se Ti spustí operační systém tak v nabídce si budeš moci vybrat,

jaký systém chceš spustit. -říká se tomu dualboot

pearmonik*
hodnocení

0x

pro dedu a babku, do kancelare nebo pro uplne pc laiky to je idealni bezpecny system, muzou si psat mejly, dokumenty proste vse tam je a velmi casto freeware, prehledne a cesky, samozrejme i wifi to je jasne. Na windowsove hry a mnohe komercni programy napr od adobe ale vubec neni, ve wine se toho moc nerozjede, to bych nebyl moc optimisticky, to je jedna z veci kde windows linux drti. Jedine pak pres nejaky windows emulator, dobry je dost virtualbox, pouzivam ho ale ve win,tam bude asi dost podobny ale k tomu si uz musis koupit windows, nebo teda mel bys :). A jeste obcas nastane problem s hardwarem, linux nekteri vyrobci moc neresi

Zhruba před rokem jsem zkoušel Ubuntu.

Nejprve live verzi - líbilo se mi to, rozhodl jsem se pro instalaci, stáhnul z internetu, koupil prozřetelně další disk a tam Ubuntu nainstaloval. Trochu mě rozladilo, že defautně se spouštělo Ubuntu - na Windows se muselo překliknout . Žena byla nasraná když spouštěla PC a spustilo se Ubuntu - řešila to tvrdým restartem. Mě se stále Ubuntu líbilo. Programů celkem dost na základní výběr, trochu se mi zdály na jedno brdo, ale proč ne. První problém - připojení k internetu jsem nezvládl. Pročítání návodů, zkoušení, nic. Požádal jsem svého poskytovatele připojení o pomoc - hodinu se snažil, internet nepřipojil. Zkrátím to - připojení skeneru, tiskárny bylo se stejným výsledkem. Nejsem úplný pako, ale psát ovladače opravdu neumím. Domyslíte se asi co následovalo - odinstalace Ubunta. A nyní již vím, potřebuji operační systém na jiné věci než neustálé řešení problémů a odstraňování nedostatků systému.

Linuxáci asi řeknou, že to jsou banality - pro mne ne, chci dělat něco jiného, nyní už ve Windows i když uznávám, pokaždé s nimi taky nejsem spokojen.

Jamaca

otas111
hodnocení

Moc diky za vase nazory ubintu jsem vyzkousel a moc se mi libi uz jsem si ho i nainstaloval akorat porad nemuzu pripojit wifi. Nevite jak na to? Neni na to vyhledavani treba nejaky program, protoze ten vyhledavac co tam je vpravo nahore zadnou sit nenachazi. Jinak mam router asus WL-550 gE. Moc diky za odpovedi celkem to specha.

matonka007*

Pokud budete mít čas rád poradím na ICQ: 462470105

ok82

Zdravím,

Je to už rok, co jsem definitivně zahodil windows a přesedlal na Ubuntu. A nelituji. Ta svoboda stojí za to. Předpokládám, že máte notebook, takže pokud jste z Prahy, můžu se se s Vámi sejít někde v centru a podívat se tu wifinu. Rád podpořím někoho, kdo uvažuje o Linuxu jako o reálné alternativě. Pokud z Prahy nejste a stojíte o radu (neslibuji zázraky), dejte vědět na ok82@volny.cz

Svobodu si představuju trochu jinak a změna systému k tomu rozhodně nepatří!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]