Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koncem listopadu jsem v Praze narazil na dealera od O2. Nabídl mi tarif a protože se mi zdálo, že by pro mě mohl být výhodný, podepsal jsem s ním Žáost o poskytování služeb. Doma jsem si pak vše důkladně promyslel a už jsem se zákazníkem O2 stát nechtěl. Volal jsem tedy na zákaznickou linku, kde jsem požádal o deaktivaci čísla. Tím jsem bral celou věc za vyřízenou a když mi vzápětí přišla smlouva, odeslána ještě před mým telefonátem, nevěnoval jsem jí pozornost a nepodepisoval ani neposílal zpět. Číslo jsem nepoužíval (SIM kartu jsem ani nerozbalil), nyní mi však přišla složenka. Mají právo požadovat zaplacení, když nemají smlouvu?
Podle ustanovení § 57 občanského zákoníku platí, že pokud je smlouva uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání (prezentační akce, veletrhy, na ulici apod.), má spotřebitel právo od smlouvy PÍSEMNĚ odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce do 14 dnů od uzavření smlouvy. Poskytovatel není oprávněn účtovat si paušální náhrady nákladů ani odstupné, ani si klást jakékoliv další podmínky. Poskytovatel je povinen podle ustanovení 57 odst. 2 občanského zákoníku spotřebitele písemně upozornit na jeho právo odstoupit od kupní smlouvy v této lhůtě. Pakliže tuto svou právní povinnost nesplní, má spotřebitel právo odstoupit od kupní smlouvy do 1 roku od jejího uzavření. V oznámení o odstoupení od smlouvy postačí konstatovat, že od smlouvy, kterou je vhodné náležitě identifikovat (název, číslo, datum, smluvní strany, případně předmět smlouvy a kupní cena), odstupujete. Nic dalšího není třeba uvádět.
Takže pokud ve smlouvě, kterou jste podepsal na ulici není uvedeno, že máte právo na odstoupení od smlouvy do 14-ti dnů, máte lhůtu jeden rok na odstoupení bez jakýchkoliv poplatků.
Pokud to tam uvedeno je a nevyužil jste možnost písmeně od smlouvy odstoupit do 14-ti dnů, řídí se další postup dle podmínek smlouvy.
1) Co nejvíce věcí řešit písemně: na zákaznícké lince Vám nakecají, naslibují cokoliv. A když dojde na lámání chleba, tak se zjistí, že byl omyl, kolega zapomněl atd.
2) Nepodepisovat nic jen tak na ulici. Snad máte tolik času, že si to můžete promyslet doma. Nebo až v prodejně.
3) Zajděte na kamennou pobočku O2 a tam to řešte.
A vůbec... mi osobně stačí, když mne otravují náborčí O2... jsou horší jako vši.
Na zákaznické lince řekli, že ještě číslo není aktivováno, tak jsem je ujistil, že ho ani aktivovat nechci. Teď jsem s nimi v dosti ostrém sporu a řeší se to.
jabraka@: Ha, právě že o to jde. Aktivace karty byla ZDARMA. Kartu aktivovali sami a ihned si naúčtovali jakousi "poměrnou částku" z měsíčního tarifu, protože jsem již služby mohl využívat a karta byla aktivní. Jedná se o asi 95 Kč. Ano, nejde o nic závratného, ale co je to za drzost poslat někomu složenku za služby, na které nemají smlouvu? Smlouva mi leží doma, nepodepsaná. Poslali jí, že jí chtějí do 14 dnů poslat zpět a přesto mám složenku!
Dobrý den. Mám stejnou zkušenost. Kartu jsem neaktivovala. Zavolala jsem na na jejich linku a tam mi řekli, že mám napsat dopis ve kterém bude, že odstupuji od daného čísla na Sim kartě. Poslala jsem to. Ale i přesto jsem dostala složenku na 120kč. Není to mnoho, ale mi šlo o princip. Tak jsem jim zavolala znova a řekla jim, že jsem posílala dopis o ukončení a tudíž nechci platit nic co jsem nepoužívala. Smlouvu jsem jim taky neposlala podepsanou zpět. Vše se stornovalo. Jak již zde bylo psáno - vše mít nejlépe písemně!
A co se týče názoru již zmíněného, že nic nepodepisovat na ulici? Mě navštívili doma a taky jsem nalítla. Mají to v popisu práce mluvit a mluvit a mluvit, až vás totálně zblbnou.
Tak se nakonec podařilo po velkém humbuku všechno stornovat. Každopádně vellké POZOR pro všechny, nic těmhle a podobným šmejdům nepodepisovat, jedině se dostanete do problémů. Klidně si to můžete v klidu doma všechno přečíst, zjistit a pak až podepsat...
Díky všem za pomoc
Prosím Vás ... taky jsem jim podlehl a chci vás poprosit jestli by mi někdo neposlal vzor toho odstoupení od smlouvy? nevím přesně jaké náležitosti tam mají být ... a na smlouvách není žádné číslo smlouvy ... jen sim karty a tel. číslo ... ještě se chci zeptat ty kopie smluv co jsem dostal jim asi určitě posílat nemám že? Díky moc za odpovědi
Nakonec ten podpis smlouvy mají koncipovaný na dva měsíce zkušebně.S tím se nic nenadělá.Člověk si musí rozmyslet,než něco odkývá.Ale na druhou stranu jsem přes pevnou linku na čísle 800123456 bez problémů vše zrušil.Platby jsem platil včas a na chválu musím dodat,že O-2 mi ještě po zrušení poslali slíbenou slevu z nevyčerpaněho volání.Takže jsem dostal zpět ještě 600.-
JABRAKA
Ono není rady člověku, který se uváže společnosti typu O2 (na serveru mobil.idnes.cz je hodně článků) a ještě na ulici.
To nemáte tolik hrdosti, abyste to podepsal případě později a někde pod střechou?
To je taktika těch brigádníků od 02, obtěžují s tím lidi v centru velkých měst... hlavně ty, kteří jdou na/z obědu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.