Nejste přihlášen/a.
Když použiji v PC procesor intel P4 1,8GHz, je taktovací kmitočet procesoru 18x100MHz. Když jej zaměním za P4 2,6GHz je taktovací kmitočet 13x100MHz. V BIOSu je možnost změny kmitočtu CPU uzamčena. 1) Proč je taktovací kmitočet u P4 2,6GHz nižší než u P4 1,8GHz. 2) Lze s tím něco dělat? 3) Lze otevřít možnost změny základního kmitočtu v BIOSu?j
Pravděpodobně tam máte chybu. U té 2.6 bude kmitočet 200 MHz.
Jestli Vás zajímá overlocking P4, tak si pročtěte následující odkaz: pctuning.tyden.cz/...
Děkuji za upozornění na článek o overclockingu, celkem užitečný, avšak byl bych vděčný za odpovědi na zcela přesné otázky, na něž jsem v ovedeném článku odpověď nenašel. V současné době je nejaktuálnější jak odemknout přístup k nastavení kmitočtu FSB v BIOSu. FSB je zřejmě 100MHz. Možná by pomohlo upgrade BIOSu, avšak k mé základní desce Shuttle MV43VN jsem jej nenašel. Vím, že je deska stará. Kdyby se mě podařilo FSB nastavit na vyšší hodnotu, nebyl by důvod ji měnit. Předem děkuji za odpověď.
doplněno 24.12.09 16:57:Tak jsem to vykoumal. Příčinou je skutečně BIOS,. Na jedné straně v manuálu k základní desce je postup jak měnit hodinový kmitočet na desce. Ve skutečnosti je tato možnost uzamčená (Locked). Na základní desce je však Jumper, kterým lze nastavit pouze 100 nebo 133MHz. Tím je možnost přetaktování procesorů omezen v případě P4 1,8GHz na 18x100 nebo 13x 133MHz a u P4 2,6GHz je 13x 100 nebo 13x133MHz. (P4 1,8GHz má pevná uzamčený násobič 18x, zatím co P4 2,6GHz jen 13x. Tím jsou dány omezené možnosti přetaktování a rozdílné kmitočty pod nimiž pracují procesory. Dál jsou již možnosti jasné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.