Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvysena hdd aktivita

Od: karl* odpovědí: 17 změna:

Dobry den, mam pocitac s dvoujadrovym procesorem, zakladni deskou MSI a 500 gb diskem.

Vse fungovalo jak melo az donedavna, kdy jsem si vsiml, ze nejak casto sviti cervena kontrolka na PC - HDD led. Dokonce se asi dvakrat stalo ze svitila bez zasnuti porad, dokud jsem PC nevypl. Prislo mi to zvlastni a svadel jsem to na nejaky vir nebo program pracujici v pozadi.

Ale nyni jsem ciste zformatoval disk a nainstaloval opet win XP a kontrolka temer neustale blika. Uvazoval jsem zda mi nemuze odchazet hardisk, ale program HDDlife ukazuje 50% zivotnosti. Dokazete prosim nekdo odhadnout cim by mohl byt problem zpusobeny? Je mozne ze by byl spatny SATA kabel? Ci problem s kontrolkou HDD? Vsechny doplnujici dotazy rad zodpovim. Dekuji za vasi pomoc!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

colbi*
hodnocení

0x

myslím že ta kontrolka/dioda by měla blikat :)

znamená to že HDD pracuje

doplněno 11.12.09 21:32:

ještě, jaký formát jsi provedl?

rychlí nebo standart? pokud rychlý nemusel si vůbec vir smazat :D

karl*
hodnocení

ja myslim, ze by svitit nemela. Svitit by mela pokud je na HDD nejaka aktivita, treba kopirovani dat nebo cokoliv takoveho, ale treba ted jsem mel nechal pc bezet na prazdno a kontrolka neustale blika jako PC pracoval, coz neni dobre znameni.

Uprimne se priznam, ze jsem dal rychly format ... Je skutecne mozne, aby ho vir na HDD preckal?

Popripade co jeste by mohlo zpusobovat tuto aktivitu hardisku?

colbi*

no pokud mate spuštený WIN určitě by měl HDD blikat :)

mě také bliká co 1sec

Určitě nedávat rychlý formát, 100% jistější je pomalý dělám to tak vždy za ten čas to stojí

karl*
hodnocení

Preci jen ta kontrolka na pocitaci drive neblikala porad. Vzdy jen pri nejake zvysene praci. To ze se disk toci naprazdno by preci ta kontrolka HDD pripojena do zakladni desky nemela brat v potaz. Alespon tak jsem to vzdy mel u vsech pocitacu. Svitit stale by mela snad jen kontrolka power co ja vim. Ale je mozne ze ted povidam hlouposti. Ale tak nejde o kontrolku to muzu vyskubnout kablik a svitit nebude, jen me zajimalo proc je najednou na disku takova aktivita kdyz tam nic nedelam.

A omlouvam se ze kladu blbe dotazy, ale jak je mozne ze by pri formatu disku vir vydrzel? Preci jen i kdyz je format rychly tak by se melo smazat uplne vse. Alespon tak jsem to chapal doposavad.

colbi*

hele :) jen povídam co mě kdysi bylo řečeno, zda tam přežije nebo ne fakt nevím

ale ja vždy formatoval pomalu

johnypark
hodnocení

Takze si to rozebereme ...

Virus je program, ktery se v pocitaci siri bez vedomi uzivatele a muze infikovat jine programy. Casto napada i registry. Formatovanim disku at uz pomalym nebo zrychlenym by se mely vsechny soubory (i infikovane z disku odstranit) to ze by virus formatovani prezil je nepravdepodobne. Takze tuhle moznost bych vyloucil.

Dale kontrolka HDD by urcite nemela blikat porad. Staci se jen podivat na vas pocitac dolu, kdy blika :) Blika pri vyhledavani dat na disku (pri praci disku), urcite by nemela blikat porad. To signalizuje stalou aktivitu na disku.

Vyzkousel bych disk prepojit do jineho slotu na zakladni desce, popripade prohlednout zda je spravne zapojen. Zkontroloval bych Sata kablik, novy stoji 30 kc takze velika investice to neni ... Dale bych vyzkousel jeste nejakej konkurencni program na kontrolu disku. Spustil bych kontrolu vadnych sektoru na disku a vyzkousel defragmentaci disku. Podival bych se pres klavesy ctrl. + alt + del na zatizeni procesoru, zda v pozadi skutecne nebezi nejaka sluzba nebo program. Treba jen nejaky update ne tak. Vice me nenapada ... Treba dokaze poradit jeste nekdo ...

stany*
hodnocení

0x

Pokd kontrolka jen problikne nebo blika a neslysite HDD bez ustani chrastit a nacitat, můze to byt zpusobeno programy na pozadi a nemusi se jednat o zavadu. Me taky kontrolka co 5 vterin problikne, nicmene jak uz bylo receno vyse, pokud HDD vykazuje 50% aktivitu a celé PC je nějak spomaleno, může se jednat o virus. Jinak nemyslim si, že by se jednalo u vadný káblík

karl*
hodnocení

Kablik jsem vymenil, nicmene problem pretrvava. V disku cvaka jakoby mel nejakou aktivitu, ale zatizeni procesoru je 0 - 1% a na pozadi nic nebezi, takze si nemyslim, ze zatizeni hard disku by melo byt velike. Doslechl jsem se ze problem muze zpusobovat i zakladni deska. Existuje nejakej program nebo neco jak diagnostikovat chybu nebo jedine zkusit disk v jinem pocitaci?

colbi*

Rychlé - Slouží k rychlému vytvoření struktury systému souborů na disku bez ověření a označení chybných sektorů.

Úplné - Vytváří strukturu systému souborů a ověřuje a označuje chybné sektory (Doporučeno). Formátování velkých disků může v tomto případě trvat až několik desítek minut.

co tak pročítám po netu, je dost rozporů co je lepší :)

colbi*

hele pokud na HDD ještě nic nemáš zkus ten plný formát nic tím snad nezkatíš

pokud neustále chrastí je nějaký "vadný"

karl*
hodnocení

Dobre jdu do toho :) Pustim to na normalni format a uvidime co to udela ... Dam pak vedet :) Jinak v tom disku nechrasti jakoby byl vadny, ale spise tak jako by znovu nabihal system. Ale jen misty ... Kontrolka tam pak blika co vterinu.

karl*
hodnocení

0x

Tak ani dukladny format nepomohl. Zavada stale pretrvava, coz naznacuje ze by se melo nejspise jednat o HW zavadu. Dokazete mi poradit zda to je zavada HDD, desky nebo neceho jineho?

Už podle toho, co dělá úplné a zrychlené formátování bylo zbytečné dělat další formát.

Píšeš, že na pozadí ti nic neběží. S pusť si správce zařízení, přepni se na záložku procesy a podívej se, co ti běží. Budeš tam mít desítky procesů. I ty si sahají na harddisk.

Koukám na jeden z PC a tam kontrolka problikne tak 1-3x za sekundu. Neřeším to.

Spusť si nějaký program, který ti vypíše SMART informace o pevném disku. Pak uvidíš, zda-li HDD v pořádku. Pokud je starší dvou tří let, vyměnil bych ho.

colbi*

no pokud udělal kompletní formát asi moc procesu nebude :-P

uplný formát odstranil vadné sektory

karl*
hodnocení

0x

Disk je starej pul roku a jak uz jsem psal, programy mu davaji jeste 50 % zivotnosti, coz je sice trosku malo po pul roce ale presto by mel plne fungovat.

Jak uz tu bylo zmineno, jedna se o uplne cistou instalaci win, zadne dalsi programy jsem zatim neinstaloval a stejne je disk takto zatizen.

Hlavne by me ted zajimalo, zda takovato aktivita rapidne ubira zivotnosti disku. Podle meho nazoru tomu asi tak bude. Pocitam ze nekdy za 14 dni bych mel mit novy disk do jineho pocitace takze bych alespon mohl zkusit disky prohodit zda je vada opravdu na strane disku, protoze jak uz jsem psal, slysel jsem i nazor, ze chyba muze byt i na strane zakladni desky (ktera je mimochodem take tak pul roku nova) a do vymeny desky se mi popravde dvakrat moc nechce ...

luk*

U OS windows je normální, že prosesy přistupují na pevný disk hodně často.

Nehledě na to, sám o sobě pevný disk si průběžně kontroluje zapsaná data / pomocí vlastnífo firmware a řadiče/.

Testuje sektory a jednotlivé clustery a pokud je nějaký špatný, data přesune "někam jinam" a

špatnou zónu, kterou našel navždy označí za chybnou a nikdy tam nezapíše.Pak lze odznačit leda v servisním sektoru disku

nebo low levelem formatem.

ale u této služby disku nevím, jestli je vidět aktivita pomocí LED

Netrapte se s tím :)

a nebo vám průběžne antivir kontroluje data

doplněno 13.12.09 11:53:

Pokud je disk "v dobré kondici" tak i po 2-3 let bych ho nevyměňoval.

Disky vydrží hodně dlouho a spíš se vyměňují, že jejich kapacita je nedostatečná a né že by byly vedné :)

technický stav disku je vidět ve S.M.A.R.T. Ukazuje jen technické údaje, odchylky.

Ale jak dlouho vydrží elektronika /řadič/ disku nikdo neví...

karl*
hodnocení

Tak dekuji moc vsem za odpovedi a za vasi pomoc. Disk zatim v pocitaci necham, dokud uplne neodejde tak ho stejne nemuzu reklamovat, takze me to alespon prinuti k castejsimu zalohovani dat :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]