Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítačový technik - je nutná škola?

Od: matonka007* odpovědí: 14 změna:

Pokud si člověk chce na vizitku že je Počítačový technik (jelikož to dělám už 5 let), a jsem v tomto směru zběhlý musí na to mít vzdělání popřípadě zkoušky či něco takového. Děkuji mockrát za odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

5x

Nelegální by bylo dát si tam titul typu Ing. nebo Mgr. pokud ten titul nemáš.

Dát si tam "Počítačový technik" je samozřejmě naprosto v pořádku, není to totiž žádný titul ale spíš obor ve kterém pracuješ. Ostatně ono nic neporušuješ ani pokud si na vizitku dáš třeba "Ředitel zeměkoule". *palec*

antynka*
hodnocení

0x

Důležité je co umíte,ne co máte za školu - tedy v tomto případě, narozdíl třeba od lékařů či právníků (ne těch rychlokvašek z Plzně *smich*)

matonka007*
hodnocení

Díky za odpověď, takže dát si na vizitku jméno a pod to Počítačový technik je legální i když na to nemám školu, jde mi o to jestli třeba neporušuji nějaký zákon - jako třeba napsat si ing. a tak .

antynka*

Spousta lidí se neživí tím co vystudovala :) Moje známá je třeba hlavní účetní a přitom je to vystudovaná zdravotní sestřička :)

doplněno 26.11.09 20:47:

Ještě mě napadlo co by v tom případě musel mít vystudováno obchodní zástupce atd.? Nebo taková vědma? :D

petr123*

Obchodní zástupce? No někdy mám pocit že nejlepší vzdělání pro takovou práci jsou dva roky na Borech :)

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chceš něco znamenat v oblasti podnikání ve výpočetní technice,kybernetice,elektronice nebo příbuzných oborech,měl bys mít vystudovanou minimálně střední školu elektrotechnickou,podoubnou této v odkazu.

vosaspsekrizik.cz/...

JABRAKA

petr123*

A to ti řekl kdo - učitelé ve škole? Asi bych měl říct všem pro které jsem tak posledních 10 let pracoval že tomu vlastně vůbec nerozumím a že se omlouvám za všechno co jsem pro ně udělal.

*frajer*

Jasně že odborná škola není na škodu, ale zrovna počítače jsou taková záležitost že základ je že tě to musí bavit a "nesmíš se toho bát". Pokud si jen odsedíš školu ale přitom ti to bude ukradené, tak tě se znalostmi strčí do kapsy každý druhý který to má jako koníčka. A pokud se půjdeš ucházet do nějaké firmy o práci, tak především budou chtít vidět co jsi už kdy udělal a co umíš. Až potom je bude zajímat škola.

kjanik112*
hodnocení

0x

Také si myslím,že Počítačový technik je nezávazné, univerzální označení Vaší odbornosti a můžete ho klidně používat.Důležité je, že to umíte, ne, jakou máte školu.Jestli-že Vás nějaký zaměstnavatel zaměstná bez školy,jen proto, že to umíte, tak v případě, že mu způsobíte škodu ,bude to jen jeho problém.Jinými slovy-nic si na Vás nevezme a do soudního sporu s Vámi určitě nepůjde, aby se nezesměšnil.Pokud by Vám nemohl přímo dokázat, že to byl úmysl. Něco jiného je neoprávněné užívání titulů.Kdysi byl zveřejněn případ,že hledali inženýra ke stavebnímu vlaku.Nějaký dělník,znalý oboru, se přihlásil a byl do té funkce přijat.Asi 2 roky ten vlak úspěšně vedl,po večerech studoval odb. lit. a vzdělal se.Na podnik však přišla nějaká státní kontrola a odhalili ho.Myslím, že dostal jen podmínku, ale:za ty roky mu spočítali,co by si vydělal jako dělník a rozdíl do platu ing. musel vracet.A to nezpůsobil žádnou škodu.

petr123*

Jen tak ze zvědavosti - jaký vliv má formální vzdělání na způsobené škody? Na tom přece vůbec nezáleží, škodu může způsobit úplně stejnou člověk s diplomem i bez, a ani pro firmu to nebude žádná rozdíl.

Nebavíme se samozřejmě o situaci, když se budu vydávat za kardiochirurga nebo konstruktéra mostů, ale o situaci kdy mě firma zaměstnala jako člověka který svému oboru rozumí a za situace kdy jsem při nástupu do zaměstnání zaměstnavateli nijak nelhal o svém vzdělání.

celp*
hodnocení

0x

Dejte si tam co chcete.Trestné to není.Recese je krásná věc.Určitě však vím,že pokud by jste se ucházel u tuto profesi u státní nebo polostátní organizace,příslušné vzdělání je vyžadováno(Někde stačí maturita v jakémkoliv opboru.)Já osobně si myslím,že je důležité jak to konkrétně v tomto oboru umíte a ne co máte vystudováno.

xoxoxo
hodnocení

0x
Přestože pracujete s počítači a jste i velmi šikovný, pokud budete žádat o zaměstnání, samozřejmě, že zaměstnavatel především bude chtít znát vaše zkušenosti, ovšem bez vzdělání ví, že jste handicapován a buď vás nevezme vůbec, protože má striktně přikázáno brát pouze s určitou školou, nebo vezme a vezme vás finančně řádně na hůl a budete dělat za zlomkový plat. Myslím, že i v tom podnikání budete mít bez příslušného vzdělání okleštěné pole působnosti. Ovšem na vizitku si můžete dát jakýkoliv název profese, trestný by byl jen titul.

juvla*
hodnocení

0x

Jen bych chtěl podtknout, že na vizitku si krom titulu (nakonec i to si můžete dát:)) můžete dát co chcete a dělat to jako melouch. Pokud to budete mít jako živnost tak musíte si udělat zkoušku z vyhlášky50/78. paragraf 6. A pokud nemáte elektro vzdělání tak to bude problém.

petr123*

"počítačový technik" vůbec nemusí být někdo kdo se hrabe v hardware, takže "padesátku" podle mě nezbytně nepotřebuje.

juvla*
hodnocení

0x

ano to máte pravdu, ale ze slova technik to tak nějak vyplývá. Pokud nedělá kryt, tak tu padesátku nemusí mít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]