Nejste přihlášen/a.
Mám takový (trošku divný) dotaz.
Nevím jak to popsat tak snad to pochopíte.
Mám notebook. Když připojím notebook do zásuvky tak se mi jakoby "opalují" ty konektory (nebo jak to nazvat) které jdou do zásuvky. (prostě ty dva konektory které se strkají do zásuvky.)
Občas to i zajiskří.
Je fakt že máme v bytě trochu starší elektriku, ale to by nějak nemělo tomu vadit a taky to dělá i jinde než u mě doma.
Záhadné je že to dělá kromě notebooku i jiné zařízení (třeba tiskárna), ale zase to nedělají všechny zařízení (což je ještě záhadnější)
Ono se to jakoby opálí při strkání do zásuvky, pak při provozu už asi ne jen při tom připojování (aspoň to tuším).
Nevíte čím by to mohlo být? Asi to není normální co?
myslíte když vydličku s kabelem zasouváte do zásuvky 220voltů?
Pokud je přístroj zapnut spínečem, tak při zapnutí do zásuvky může "prskat" Hlavně aby se nezahřívala zásuvka, vydlička.
Jozane:
Na vysvětlení.Většina elektronických spotřebičů má napájecí zdroj.Ten obsahuje indukční a kapacitní zátěže.Pokud jsou dostatečně velké,způsobí okamžitý poměrně velký proud ze sítě a ten způsobí to zajiskření.Ovšem správně by bylo zasunout síťový přívod a teprve pak zapnout hlavní spinač(POWER).Tady by jiskření nemělo vzniknout,pokud nejsi ze Strašic.
JABRAKA
"Ovšem správně by bylo zasunout síťový přívod a teprve pak zapnout hlavní spinač(POWER)"
Ano, ale ono se jedná o notebook který je potřeba hodit do el.sítě i když je zapnutý (jedu na baterku a po vybití jej třeba potřebuji nabýt ale zároveň pracovat)
Ale mám takový pocit že to dělá i když je notebook vypnutý (ale teď si fakt nejsem 100% jistý). To ale možná pak bude tím že ten notebook se ihned po připojení k síti začne nabíjet (i když je vypnutý)
No toto řešení mi moc nevyhovuje.
Jinak já nejdříve připojím ten kabel k notebooku a pak až do zásuvky. Ale taky jsem viděl lidi kteří to dělají obráceně. Má to nějaký vliv?
Drtivá většina dnešních napájecích zdrojů je tzv:spínacích. Ty, narozdíl od starších transformátorových, mají mnoho výhod. Zejména jsou rozměrově menší, mají menší ztráty a pracují ve větším rozsahu vstupního napájecího napětí. To zajiskření v tomto případě není závadou. Pakliže teplota zdroje během provozu nepřekročí teplotu snesitelnou pro Vaši ruku, tak je vše v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.