Nejste přihlášen/a.
je nějaký prg, který by napověděl, zda je nutné formátovat disk, nebo v nejlepším případě reinstalovat celý systém?
poslední dobou je to čím dál horší, sám se mi vypíná/restartuje, nedávno se mi dostali do PC několikdesítek "trojanů" virů apod.
vždy při zapnutí mi antivir nalezne až 5 virů"trojanů apod.
zkkoušel jsem různé odstarnovače,virů ale vždy při zapnutí jej zase nalezl
jsem z toho neštastný, naposledy mi formátovali disk před cca 5 lety
Tak v tomto případě je už načase určitě. Žádný takový program myslím neexistuje, nicméně hodně záleží na tom, jak se systémem pracuješ. Pokud nebrouzdáš po nebezpečných stránkách, neotvíráš neznámé maily a často neinstaluješ nesmyslné programy tak není důvod aby se systém dostal do podobného stavu.
asi si to vystihl, né vždy,ale sem tam si říkám, kliknu na to , však co se může stát! a je problém!
a tak bude zapotřebí format + opětvná instalce Win, a nevadí že na origo CD mám starší verzi,než která je tam momentálně?
není zapotřebí ji nejdříve nějak odstranit?
Co to je starší verze? XP - XP, nebo XP - Vista/7? V druhém případě by byl problém - měl bys tam zpátky XP. V prvním případě problém nebude, jen po instalaci bude chvíli trvat, než se XP aktualizují z netu.
Nic na tom není, zazálohuj co potřebuješ, pak nabootuj z instalačního CD a tam už Tě to navede na formát a instal.
Podrobně např. zde: www.pcporadenstvi/...
Bacha abys měl někde na CD alespoň ovladače potřebné k připojení na net. Všechny ostatní už se dají stáhnout.
SP2/SP3 se stáhne při aktualizacích, nebo si ho můžeš stáhnout ručně ze stránek MS, to je v pohodě.
jo, ale když jsem strčil do mechaniky origo CD s Win a dal jsem instalovat Win, tak mě to zahlasilo,že nelze provést poněvadž je CD se starší verzí a momentálně je v PC verze novejší, musím něco oddinstalovat?
Ale ted už vím, že musím do BIOSu a dát to co jste mi napsal.
Zároveň ted si dělám test přes ESET... a těch "trojanů" tam je a to není konec a přitom Avast když jsem testoval, tak nenašel nic
Musíš z toho cd nabootovat, to znamená spustit počítač z cd- zkus zda je to nastavené- dej cd do mechaniky a zrestartuj pc, pokud ti ještě před startem win najede něco jako libovolnou klávesou spustíte instalaci tak něco stiskneš a nabootuje ti to z cd kde budeš instalovat. Pokud ti to nenajede tak musíš v biosu najít položku boot priority (nebo podobnou) a dát cd-romku před disk (aby se systém načítal nejdříve z mechaniky)
jo ale jak nebo čím tu cd-romku přesunu na to první místo? v biosu jsem se díval a tam je až na třetím místě, jak to mám přesunout na první místo?
DEJ WIN+R a napis TASKMGR. Podivej, jestli tam nemas nejake divne procesy, vetsinou to jsou STAHOVACE skodliveho softwaru.
pro maverick:
a v jakém pořadí musí být nastaveno?
na první místo dám tu mechaniku, druhé pořadí je číslo PC, třetí je nějaké floppy drive.
mám to nechat tak?
Vpadá to, že tu mawerick není, tak to zkusím já:
Jak říkáš, první bude DVD (CD) ROM - mechanika, druhý HDD (pevný disk), třetí flopy (disketová mechanika) a pokud tam máš ještě další zařízení dej tam disabled.
Moc práce v práci :D díky za zástup a příště jsem Maverick :P
Přesně tak, šlo o to dostat cd-romku na první místo, zbytek je teď fuk
Ne to nevadí. V tom případě můžeš další zařízení zakázat nebo tam dát něco jiného (USB, další CD mechanika ...)
Ano, můžeš. Ale třetí volby se využívá zřídka. Standardně se bootuje z pevného disku a při reinstalaci pak z CD/DVD mechaniky.
omlouvam že jsem se vložil do tohodle tematu o dva měsice později.Jenomže je to problem ktery tedkom řeším .PC po restartu nenajede z mechaniky.Takže jsem vstoupil do Bioosu poprve v životě podle vašeho navodu a dostal jsem se ktomu co se tady radilo ,ale tedkom nevim jak dál.
před sebou vidim : First Boot Device (HDD-0)
Second Boot Dev. (CD ROM)
Third Boot Device (CD ROM)
Password Check (sestup)
Tlačitkem +/- měním text v zavorkach ,ale naco ktery řadek změnit?A jak to potvrdit aby to tam zustalo ,s tech napoved dole jsem blby když dam F 8 nebo F10 tak mi vyckoči cervena tabulka a už nevim co dal. Dík
Pavle,drž se Maverikova postupu,ale na nic jiného nesahej.A nedělej žádné pokusy.Nastav mechaniku CD jako prioritu,vlož instalační disk a spusť.Instalátor tě pak povede a zvolíš postup podle něj.
JABRAKA
Jabrako ja ti rozum im to tema už jsem našel včera odpoledne od te doby se s přestavkami snažim.
Otázka zni ale jak ji mám nastavit na prioritu?Ja to vidím poprvé v životě až se mi to povede tak už budu chytřejší.
Nastavíš First boot - a zaktivuješ řádek a posuneš na něj CD rom.
Na Second přesuneš HDD
a mělo by to číst instalační disk.
JABR
Bude to podobně, jako zde:
Ale s jiným pořadím. CD-ROm, HDD a pak už je to jedno. Po prvním restartu to můžeš vrátit na pořadí HDD - CD-ROM
Takže zapnu nebo restartnu pc než najede OS beži tam stranky s textem - mačkam Delete a otevře se něco co ma nad pis CMOS SEspu Utility (tak nějak) jsou tam ruzne položky ja vybiram odtavec
Advanced Bios features potvrzuji entrem a objevi se mi tabulka kterou jsem napsal asi před hodinou tam nastavuji First boot device na CD rom
a Second Boot device na HDD-0
pak dam ESc a vratim se do předchozi nabidky ,ale tu neumim nijak jinač opustit pouze restartem - nasledne CD se nespusti a když se vratim znovu tak nastavení je zase přehozeno do puvodniho stavu.
Proč tam nezustané vami doporučené a mnou nastavené?
Nesmíš opoštět restartem. Pod tou tabulkou kam se dostaneš přes Esc je napsáno, jak máš ono provedené nastavení uložit.
Uložit a restart - obyčejně F10 v angličtině save and restart v červené tabulce potvrdit (na konci pismeno y) a enter
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.