Nejste přihlášen/a.
Tak,co se týká Vaší původní otázky.Microsoft poskytuje asi vše a to online.
Zobrazte si Hlavní ovládací panel/začínáme/přejít na web a zjistit novinky.Tam najdete téměř vše,co se týká Windows.Od přizpůsobení,ovládání,pošta,zálohování atd...
Pokud byste návodu nerozuměl a nebo vyžadoval nějaké podrobnosti,můžete se spojit s pracovníkem Microsoftu,který poradí.Takže to je ten manuál.Je ovšem velmi rozsáhlý a je vlastně umístněn na webu.
Jde taky získat odpovědi přes F1
Moje odpověď se týká OS WIN 7.U ostatních vím,že to funguje nějak podobně.
Takže MANUÁL JE ZAČÍNÁME
Teď jsem si pročetl diskusi mezi BabkouzOV, Joudicem a tebou... - a docela jsem se bavil...
1. uživatelé - tedy ti ´normální´ (běžní, průměrní...), manuály k OS nečtou
2. MS neposkytuje žádnou podporu (ať už formou manuálu či nápovědy), která by uživatele vedla k pochopení zákonitostí Win (střev) - nevím, ale myslím, že Apple je na tom podobně
3. instalace Win je ´předkonfigurována´ tak, aby uživatel nemohl nastavení měnit (aby se o něm vůbec nedozvěděl)
Proč? - navenek proto, aby uživatel bez znalostí nebyl ničím ´odborným´ zatěžován, systém je mu předkládán jako "UserFriendly"(přeložím - ne*er se do toho), jako snadný k použití - bez znalostí
Reálně je důvodem marketing (odjakživa považuju strategii MS v tomto směru za vynikající - pro MS) - od vytváření potřeby semo-tamo zaplatit odborníka (který zaplatí MS nemalé peníze za školení) přes vytváření (obnovování, udržování) poptávky po nových OS (´starý´ počítač už je pomalý/nedostačující/nedokonalý/nemoderní) a tím i po HW (podpora celého PC trhu) po čím dál snazší ohlupování zákazníka (nemá informace, rozhoduje se na základě pocitů*)...
*) koukni na windows.microsoft.com/... - co se dozvíš o W8? - že je funkčně lepší a proč? - ne, že je "přitažlivá a pulzující životem"... BTW - nemyslím, že na platformě PC jsou W8 lepší, než W7 - přesto si je uživatelé pořizují (to, že nový OS není zcela odladěný a na chyby staršího nabalí chyby nové, tyto uživatele nejen neodrazuje, ale ani nezajímá)...
Tato otazka je opravdu vysledek moji diskuze s babkouzOV a joudicem pod jinym dotazem
Babkazov se v pouzivani Windows sice strasne placa (a sama to otevrene priznava), ale ma zajem si neco precist a naucit se, jak spravne Windows pouzivat a to se ocenuje.
Jak spravne pises, vetsina lidi si nikdy neprecte zadny navod k pouziti zadneho vyrobku. Uz kdysi bylo zjisteno, ze vetsina lidi si nikdy nedokaze nastavit hodiny na videu, i kdyz je to snad prvni kapitola v manualu k pouziti, takze vetsina videi mezi lidma ma blikajici hodiny, ktere ukazuji 00:00
Prave proto si myslim, ze lide, kteri maji zajem se o vyrobku neco dozvedet, by meli mit prilezitost si neco takoveho precist. Vim, ze byla napsano spousta knih od nezavislych autoru na toto tema. Me jen zajimalo, jestli je neco dostupneho i primo z vyrobkem nebo od vyrobce.
Na druhou stranu, proč by běžného řidiče či dokonce řidičku automobilu měl zajímat třeba výpočet zvihové křivky vačky vačkového hřídele?
Nerikam, ze je treba znat prubeh krivky vackove hridele, ale uzivatel by mohl vedet, proc treba nejezdit s nohou polozenou na spojce nebo proc nezatahovat rucni brzdu v zime.
K teto otazce me vedou stale se zde opakujici dotazy, ktere poukazuji na neznalost zakladnich veci kolem pocitacu a Windows - kam se co uklada, jak to najit a zobrazit, jak to zkopirovat, proc se prihlasovat pod svym uzivatelskym jmenem, proc vubec mit uzivatelske ucty, i kdyz pouzivam vetsinou pocitac jen ja, v kterem menu to je, odkud to jde nastavit, jde to vubec nastavit, rozbije se neco, kdyz kliknu na tohle apod.
Sam lidem pomaham resit problemy s jejich pocitacem. Vetsinou se jedna o naproste prkotiny, ktere dokazi vyresit behem par sekund nebo minut. Mrzi me ale, ze vetsinu casu travim resenim elementarnich blbin. Ani nebudu psat, kolik POP3 nebo IMAP4 schranek jsem nastavil, i kdyz prakticky kazdy poskytovatel ma presny postup popsany na svych strankach O "ztracenych" souborech ulozenych v jinych adresarich ani nemluve.
Proč nezatahovat ruční brzdu v zimě? Já u svého dvanáct let starého auta zatahuji ruční brzdu po celou dobu jeho dosavadní životnosti i ve dvacetistupňových mrazech.
S počítačem a jeho užitím je to stejné, jako rozdíl v užívání offroadu blondýnou a řidičem.
Nenapadá mě, z jakého důvodu by měly čelisti přimrznout, pokud se do nich nenaleje voda. S tou ručkou je to urban legend v tom smyslu, že přimrzlo lanko v bovdenu, ale i to je blbost. Nikdy jsem to nezažil, ty jo anebo jsi o tom jen slyšel? Ale to je jiné téma...
ernie, mě se to stalo. A mladýmu se to stává pravidelně. Stačí větší vlhkost vazelíny v mechanizmu a -20 a je to v pr... Osobně ručku skoro nepoužívám, snad jen, když zavírám garáž a nechávám běžet motor, k čemu ji používáš ty, že ji používáš často?
Prej k čemu. K tomu, k čemu je ruční brzda určena. K zabrždění vozidla při parkování, k zabrždění vozidla při stání na červenou, když je vozidlo z kopce/do kopce. Mě se zamrznutí ručky ještě nestalo, asi jsem měl štěstí na auta, ať už to byla 105, 120, nebo felicia.
K zamrznutí dojde po delší době, třeba přes noc. Chceš mi tvrdit, že při parkování na rovině a na stání na červenou zatahuješ ručku? Bože proč, vždyť je to úplně zbytečný? U stání z/do kopce to beru (jde-li o prudší kopec), ale na rovině. A u semaforu to už vůbec nechápu, dyk stojíš na pedálu a potřebuješ se rychle rozjet.
Jak si mám tedy vysvětlit, že během mé řidičské kariéry (cca 27 let) jsem nic takového nezažil? V naší ulici, kde bydlím, parkuje cca 100 aut. Znamená to, že nikdo z jejich majitelů nezatahuje ruční brzdu? Protože jsem nikoho s letlampou neviděl i v mrazech. Znamená to, že moje felicia (!) je vyjímečný stroj, protože se u něj nestane, že by byl problém s parkovací brzdou v -20°C?
No tak to máš říct rovnou, že jsi nahřívání letlampou viděl u Laurin & Klement.
Stání špalkama na zahřátém kotouči je masochismus.
Luke, problém je v tom, že to co tobě přijde jako základní věc může pro jiného být absolutní zbytečnost. A třeba POP3 jsem naposledy potřeboval asi před 12ti lety a IMAP4 ani nevím co je. Přesto si myslím, že s compem umím docela dobře.
A k té brzdě - ty jsi někdy četl od výrobce, že se nemá používat v zimě? Já teda ne, on to totiž žádný neuvádí.
Lukyne, děkuju za vysvětlení. Myslím, že jsem na tom úplně stejně jako před tím, než jsi mi to vysvětlil. Vím o tom prdlajs a přesto poštu bez nejmenšího problému používám už leta. Vlastně několik pošt.
Já nevím, prostě ji otevřu a mám ji tam. A je mi vcelku jedno, jak se to tam dostane. V práci mi to chodí od začátku automaticky a soukromé si otevírám na serverech. Takže - nikdy jsem tohle nepotřeboval vyjma před asi 10-12 lety, kdy jsem to jak blázen stahoval domů do počítače.
Jinak nevím, proč bych to neměl dělat správně. Poštu si přečtu, přílohy eventuelně uložím a odpovím, co chceš po poště víc? Aby ti k tomu zpívala?
soukromé si otevírám na serverechTakze ke sve schrance pristupujes pres webove rozhrani. Tvoje vyhoda je, ze asi moc posty nedostavas. On je rozdil reagovat na 1 mail denne a reagovat tak na stovku. To uz by se clovek pres ten web uklikal a asi i vzhledem k reakcni dobe serveru, take usnul.
V praci ti postu za tebe stahnou uz ajtaci nebo mate postovni server primo na LAN. Ve vysledku tak pracujes s maily uz primo v Outlooku (nebo co pouzivate).
Jojo, v práci Outlok. Ale doma jsem ho kdysi používal a bylo to na h... Než semi do ně stáhli maily, tak jsem si mohl dát kafe, takže na serveru je to asi 1000x rychlejší. Navíc když jsem byl služebně pryč a potřeboval na dálku řešit mail, tak jsem byl opět v pr... protože byly debilně stažený doma v compu, takže nevidím nic solidního v tom, používat doma poštu přímo na serveru.
Myslím, že to je úplně stejný jako se vším ostatním. Když si koupíš auto, tak taky nečteš manuál. Pokud ano, dočteš se jak stáhnout okýnko či rozsvítit světla. Maximálně jak často měnit olej, ale jakou to má nápravu, brzdy nebo řazení se dozvíš jen když prohrabeš internet nebo nějaký časáky k danému vozu a většinu řidičů to ani nezajímá. A když si jako laik budeš chtít něco opravit, taky se budeš chodit ptát, hledat podrobnější manuály a podobně. U compů to není žádnou vyjimkou. A kdo si neporadí, zajede do servisu, stejně jako když vezmeš bednu pod paží a doneseš to tamtéž.
Jojo, snažila jsem se něco přečíst, ale je to jako číst všechny odstavce v nějaké složité smlouvě. Po prvním odstavci jsem ztracená. Žádná ženská nečte návod. Zkusí, pootočí a zkusí znovu. A když to nefunguje, zavolá muže. :D tak to je i se mnou. Já potřebuji návod typu: Uchopíte jehlu do pravé ruky, nit do levé za koneček, který protáhnete mezi rty a prostrčíte očkam jehly. Vlasně si uvědomuji, že jsem četla manuál jen u mobilu. Jinak si vyhledám jen odstavec na to, co potřebuji udělat. měla jsem něco popůjčovaného a v časopise, ale vůbec se v tom neorientuji. Vůbec nechápu, očem je řeč.
No, couž?! Budu zkoušet a když něco výjde, budu vědět bezpečně. Ještě štěstí, že je veliká spousta způsobů, jak dojít k cíli. A když dojdu někam blbě, pomaloučku, po špičkách couvám ven po svých stopách. :D Když tohle všecko začnu prožívat, honem se ukázním s tím, že je to hračka. A pc Vincent je bezvadná hračka!
Děkuji všem za snahu za pomoc a snahu vymotat se z toho.
Ale vlastně, kuchařka je také manuál. Tu čtu pečlivě. Ale jen to, co potřebuji.
Babko, pokud se počítače nebojíš, je to fajn - klidně zkoušej, neopravitelně pokazit se to skoro nedá...
Jenom - pokud máš na počítači nějaká cenná data (co tak potkávám u známých, jde obvykle o fotky z nějakých akcí a rodinné), zálohuj... Ostatní vždycky nějak dobře dopadne...
Ernie, já bych uživatele zase tak nepodceňoval - co je to záloha, jak zálohovat a proč se to dělá - pochopí úplně každý, nejpozději po první nevratné ztrátě dat...
Co je to záloha, to vím, ale jak se to dělá, to nevím. Ale nevadí mi to. V životě jsem ztratila tolik, že pár dat, to je moucha! Škoda, že se nedají zálohovat roky, věk! A když jeden dojde nebo klekne, stačí vytáhnout ze zálohy. :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.